Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Declaraţia participanţilor la mitingul de protest “Republica Moldova — cinci ani de dictatură şi de mizerie comunistă” cu privire la situaţia dezastruoasă din agricultură

|versiune pentru tipar||
AMN / 12 martie 2006
Alianţa “Moldova Noastră”Noi, participanţii la mitingul de protest “Republica Moldova — cinci ani de dictatură şi de mizerie comunistă”, ne exprimăm dezacordul cu politicile promovate de actuala guvernare faţă de producătorii agricoli, care continuă să se afle într-o criză profundă.

Mulţimea de decizii adoptate în această sferă constituie nişte diversiuni puse la cale în ultimii cinci ani, pentru a înrăutăţi starea de lucruri, cele mai evidente şi condamnabile fiind:

În loc să fie sprijiniţi producătorii autohtoni, ca să apară noi locuri de muncă, prin atragerea investiţiilor străine şi a noilor tehnologii, să fie mărite subvenţiile naţionale, guvernarea comunistă, prin politica fiscală pentru anul 2006, nu face decît să-şi demonstreze — o dată în plus — ura faţa de ţărani, scopul desproprietăririi lor forţate, ceea ce reprezintă repetarea crimelor perfide ale regimurilor totalitare comuniste. Introducerea TVA de 20% pentru producţia din fitotehnie şi horticultură în formă naturală şi produsele zootehnice în formă naturală, întroducerea TVA de 20% pentru fertilizanţi şi substanţele chimice, destinate agriculturii, pentru tractoare şi mijloacele tehnice agricole, înseamnă — nici mai mult, nici mai puţin — strangularea celor peste 30 de mii de fermieri (ţărani). Aceştia cultiva astăzi 90 la suta din producţia agricola şi devin, cu mari dificultăţi, o clasă medie mai independentă. Exact din această cauză ei sînt priviţi de guvernarea actuală ca o categorie politică periculoasă pentru baza totalitară a comuniştilor, care doresc lichidarea lor.

Fiind în agonie, comuniştii împing pe toate căile ideea formării de noi “colhozuri” (zisele cooperative de producţie), pentru a reobţine supuşenia oarbă, a strangula libera iniţiativă şi a clona votanţi fără proprietate, fără caracter, dependenţi total de putere.

Toate aceste acţiuni reduc la zero declaraţiile Guvernului de redresare a situaţiei din agricultură şi demască fariseismul acestuia în tratamentul aplicat gospodăriilor ţărăneşti, businessului mic şi mediu, necesităţii extinderii sectorului privat, ca indiciu al creşterii economice.

O atare atitudine de batjocură din partea statului, care îi face pe ţărani să muncească în pierdere, nu mai poate fi tolerată.

În lipsa unui suport concret din partea statului, ţăranii, cei care contribuie la asigurarea securităţii alimentare a statului, sînt aduşi în mod conştient la sapă de lemn şi forţaţi să-şi vîndă marfa la preţuri de nimic — să muncească în pagubă.

Nu mai este un secret că, în cîrdăşie cu monopoliştii favoriţi din interior şi din exterior, guvernanţii îngenunchează şi îi forţează pe ţărani să-şi vîndă pe nimic şi pămîntul. Guvernanţii comunişti doresc, prin abuz de putere, să se îmbogăţească şi mai mult din falimentarea pusă la cale a ţăranilor.

De aceea, facem apel către toţi producătorii agricoli din republică — să ne consolidăm eforturile şi să ne unim forţele, pentru a ne apăra drepturile şi a cere Guvernului să ne creeze condiţiile necesare pentru a ne lucra pămîntul, care pentru NOI — cei care-l stropim cu sudoare şi lacrimi — este unica sursă de venit.

CEREM realizarea de urgenţă a următoarelor măsuri:

Serviciul de presă AMN
Declaraţie privind încălcarea dreptului deputatului de a obţine informaţii de la organele de stat Declaraţia politică a participanţilor la mitingul de protest “Republica Moldova — cinci ani de dictatură şi de mizerie comunistă”, organizat de Partidul Alianţa “Moldova Noastră”