Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii au părăsit sala de şedinţe a Parlamentului

|versiune pentru tipar||
PSRM / 2 iunie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Astăzi, 2 iunie, fracţiunea Partidului Socialiştilor a părăsit sala de şedinţe a Parlamentului, în semn de protest împotriva deciziei majorităţii parlamentare de a nu organiza audieri privind scandalul diplomatic, provocat de expulzarea a cinci diplomaţi ruşi, pe data de 29 mai.

Secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea a făcut o declaraţie din numele fracţiunii PSRM. El a numit întâmplarea din data de 29 mai, o provocaţie geopolitică serioasă, care loveşte direct în Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon şi asupra întregului popor.

Vlad Batrîncea a reamintit despre eforturile întreprinse de preşedinte, pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu partenerul strategic al Republicii Moldova — Federaţia Rusă. În primul rând este vorba despre intensificarea exportului în Rusia, potrivit unor estimări exportul a crescut de câteva ori, un lucru important în condiţiile crizei economice.

Deputatul a reamintit şi despre faptul că majoritatea migranţilor moldoveni muncesc anume în Rusia, şi pentru apărarea drepturilor acestora sunt foarte importante eforturile depuse de Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Pentru prima dată în ultimii ani au fost întreprinşi paşi importanţi pentru soluţionarea conflictului transnistrean.

“Vrem să întregim ţara, să ridicăm economia, să soluţionăm problemele migranţilor. Şi iată în aceste condiţii cineva întreprinde provocări. Aceste lucruri sunt făcute de autorităţile care nu doresc îmbunătăţirea relaţiilor dintre RM şi FR, nu vor ca Moldova să devină o ţară prosperă, o aduc aici pe NATO, vor lichidarea acestei ţări, vor căderea economiei, depopularea ţării. Cu părere de rău, structurile guvernamentale, Parlamentul, Serviciul de Informaţii şi Securitate precum şi Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, devin jucăria puterilor externe”, a declarat secretarul executiv al PSRM.

El a subliniat de asemenea faptul că, Moldova nu are ambiţie geopolitică, “noi vrem pace, lăsaţi în pace RM. Noi vrem o politică echilibrată, vrem să prietenim cu toate ţările, dar avem un partener strategic, cu care vom continua să dezvoltăm relaţia”.

Vlad Batrîncea a subliniat că PSRM susţine ferm poziţia Preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon pentru care au votat un număr record de cetăţeni moldoveni.

El a menţionat că guvernarea actuală acţionează în secret: “Noi vrem să ştim: care sunt motivele expulzării diplomaţilor? Vrem să le punem câteva întrebări Ministrului de Externe şi directorului SIS. Dar, cu părere de rău, nici noi, deputaţii parlamentului, nu putem primi această informaţie”.

Deputatul Parlamentului, socialistul Vladimir Ţurcan a explicat că acţiunile autorităţilor moldovene nu corespund practicii diplomatice şi nici Convenţiei de la Viena.

“Ne-au anunţat că SIS a informat MAEIE. Dar, trebuia să fie înştiinţată toată conducerea ţării, şi, în primul rând, Preşedintele, care conform Constituţiei este garantul independenţei, suveranităţii şi întregirii teritoriale a întregului stat. Dar, acest lucru nu a fost făcut. Şi despre nota stranie adresată Ambasadorului Rusiei la începutul lunii martie, venită din partea prim-ministrului şi speakerului, nu ştim nimic nici până în prezent” a declarat deputatul.

Sursa: psrm.md

PSRM solicită demisia ministrului Afacerilor Externe Socialiştii au solicitat alegeri locale anticipate