Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii au depus o sesizare la Curtea Constituţională privind unele prevederi din Reforma pensiilor

|versiune pentru tipar||
PSRM / 7 aprilie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Astăzi, 7 aprilie, deputaţii fracţiunii Partidului Socialiştilor, Vladimir Odnostalco şi Vasile Bolea au depus o sesizare la Curtea Constituţională cu privire la unele prevederi din Legea “ Privind pensiile de asigurări sociale de stat”, intrate în vigoare în luna ianuarie 2017.

“După cum vă amintiţi, în decembrie anul trecut, a fost instituită o nouă Reformă de pensii, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017. Reforma nu a fost discutată în societate în termenii stabiliţi. Comisia parlamentară a grăbit deputaţii şi în cele din urmă proiectul nu a fost dezbătut în detaliu.

Prin urmare, s-a majorat vârsta de pensionare, de recalcularea pensiilor nu beneficiază toate categoriile de pensionari, iar indexarea se bazează pe inflaţie, dar deja nu se ia în considerare salariul mediu din ţară. Ca urmare, numai prin aceste mahinaţii de indexare, pe baza pensionarilor s-au economisit 240 de milioane de lei. Relativ vorbind, fiecare pensionar va primi mai puţin, cu 300 de lei”, — a justificat sesizarea depusă la Curtea Constituţională, Vladimir Odnostalco.

Potrivit lui, aceste şi alte prevederi ale Legii privind pensiile, nu garantează cetăţenilor moldoveni protecţie socială şi încalcă drepturile sociale ale anumitor categorii de pensionari. Deputaţii consideră că aceste prevederi sunt neconstituţionale, şi, prin urmare, au depus sesizarea la Curtea Constituţională, pentru ca ea să aprecieze cererea cât mai repede posibil.

Sursa: psrm.md

Fracţiunea PSRM s-a expus împotriva anulării imunităţii deputaţilor 7 aprilie — ziua tragediei naţionale a poporului moldovenesc