Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia Preşedintelui PSD, Victor Şelin privind semnarea Acordului de Asociere UE-RM

|versiune pentru tipar||
PSD / 27 iunie 2014
Partidul Social Democrat

Dragi compatrioţi!

Astăzi, 27 iunie, la Bruxelles, guvernarea Republicii Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Pe parcursul a ultimelor luni, eu, liderul social-democraţilor v-am informat în permanenţă, referitor la efectele nocive ale acestui acord. Deja se ştie că documentul urmează să ne fie prezentat drept o nouă “poveste de succes”, fapt care va duce la o adevărată tragedie pentru ţară şi pentru poporul moldovenesc.

Ţin să reamintesc că conducerea statului semnează Acordul cu Uniunea Europeană, fără a avea mandatul poporului. Ei nu au considerat de cuviinţă să ne consulte privitor la necesitatea şi dorinţa poporului privind asocierea cu UE. Partidele de la guvernare nici nu s-au deranjat să explice partea pozitivă a documentului şi necesitatea acestuia de a fi semnat. Mai mult ca atît, textul acordului a fost ţinut în secret.

Miza era pusă pe faptul că, nimeni din cetăţenii Moldovei nu vor citi 1000 de pagini ale textului acordului, iar chiar dacă cineva şi îl va citi, nu va înţelege mai nimic. Cert este că cu conţinutul acordului nu sunt familiarizaţi, sau foarte superficial cunosc despre prevederile acestuia, însăşi lideri Coaliţiei Pro-Europene, deputaţii şi miniştrii Republicii Moldova.

După parafarea acordul în noiembrie anul trecut la Vilnius, Guvernul Republicii Moldova a promis să publice textul acordului pentru ulterioarele dezbateri publice, pentru a permite societăţii să-şi exprime opinia cu privire la acordul de asociere.

Şi din nou am fost înşelaţi. Ei nu intenţionau să cunoască punctul nostru de vedere. La fel, cum nici nu le pasă ce credem, cum trăim, şi cum vom continua să ne construim viitorul nostru.

Iar faptul că foarte curând acest viitor se va schimba spre mai rău — dubii nu mai există. Ne-am adresat de nenumărate ori conducerii Parlamentului Republicii Moldova, am solicitat organizarea unei şedinţe publice cu participarea partidelor extraparlamentare şi reprezentanţii societăţii civile cu privire la semnarea Acordului de Asociere cu UE, dar toate încercările noastre nu au fost luate în calcul de către conducerea statului.

Cu deplină responsabilitate, declar: Astăzi Coaliţia Pro-Europeană de bunăvoie, au dat în sclavie Republica Moldova şi pe noi, cetăţenii acestei ţări. Uniunea Europeană are un singur scop — de a transforma ţara noastră într-o colonie. Uniunea Europeană nu are nevoie de o Moldovă prosperă şi de succes. Uniunea Europeană nu are nevoie de un popor bogat şi îndestulat. Uniunea Europeană are nevoie doar de noi pieţi de desfacere pentru bunurile lor şi de control absolut asupra potenţialului economic.

Începând de astăzi, Republica Moldova îşi pierde suveranitatea şi oportunitatea de a mai lua cele mai importante decizii în stat. Acum, soarta statului va fi gestionată nu la Chişinău, ci la Bruxelles. 28 de state membre ale UE ne vor dicta cum să trăim. În acelaşi timp, Uniunea Europeană nu intenţionează să ne permită să aderăm la UE.

Nimeni nu vorbeşte despre vreo data clară privind aderarea ţării noastre în Uniunea Europeană, pentru că aceşti termeni nu există. Mai mult ca atît, Uniunea Europeană nu intenţionează să se extindă, şi tot ceea ce vorbesc, astăzi, liderii RM cu privire la acest subiect, este o altă minciună şi o încercare de a prezenta anumite iluzii drept lucruri reale.

Vom pierde nu doar suveranitatea, ci, de asemenea, relaţiile de prietenie cu partenerul nostru tradiţional — Federaţia Rusă. Semnarea Acordului de Asociere cu UE va afecta negativ relaţiile dintre ţările noastre. Acest lucru a fost avertizat în mod repetat de către reprezentanţii Federaţiei Ruse. Consecinţele se vor face simţite foarte repede. Vinurile moldoveneşti nu se vor mai întoarce pe piaţa rusă în viitorul apropiat. Nu este exclus, că piaţa rusă va fi închisă pentru toate produsele fabricate în ţara noastră.

Vor avea de suferit migranţii moldoveni, care anual transferă din Rusia în Republica Moldova miliarde de dolari. 265.000 de cetăţeni moldoveni sunt în zona de risc, deoarece aceştia într-un mod sau altul au încălcat legile de imigrare ale Federaţiei Ruse.

Nu există nici o îndoială că şi aceste persoane vor avea de suferit din cauza indiferenţei autorităţilor moldoveneşti. Astfel, vom pierde toate beneficiile din Est, dar nu vom primi nimic în schimb din Occident. Moldova va cunoaşte mizerie şi sărăcie, iar moldovenii vor fi dezamăgiţi şi disperaţi.

Astăzi, vreau să asigur pe toţi că, social-democraţii îşi asumă obligaţiunea de a anula Acordul de Asociere cu UE, imediat după alegeri parlamentare din toamnă. Nu avem nevoie de o Moldovă umilită şi îngenunchiată.

Copiii şi nepoţii noştri trebuie să trăiască într-o ţară puternică, independentă, în curs de dezvoltare, şi nu să devină sclavi într-o colonie a Uniunii Europene, şi vom lua toate măsurile pentru a pedepsi pe cei responsabili de tragedia poporului Republicii Moldova, şi de a schimba spre bine viitorul ţării şi cetăţenilor noştri.

Sursa: www.psdm.md

Victor Şelin: Asocierea cu UE este o greşeală catastrofală pentru Moldova Apel către Parlamentul Republicii Moldova: Nu repetaţi greşelile Kievului