Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Vizitele oficialilor europeni în RM nu aduc nici un beneficiu, iar banii cheltuiţi pentru deservirea acestora mai bine erau cheltuiţi pentru proiecte sociale

|versiune pentru tipar||
PSD / 21 mai 2014 | 
Partidul Social Democrat

În cadrul briefingului de presă susţinut de Sergiu Coropceanu, Secretar general PSD, acesta a adus critici dure la adresa actualei guvernări, care cheltuie sume impunătoare de bani pentru deservirea delegaţiilor străine, în deosebi cele ale oficialilor europeni şi americani.

Secretarul general PSD spune că Republica Moldova este inundată de oficialii europeni, care vin la noi la odihnă de cum ar merge în turism, iar aceste vizite nu aduc nimic ţării noastre. Banii cheltuiţi pentru deservirea europenilor mai bine ar fi folosiţi pentru proiecte sociale.

În opinia lui Sergiu Coropceanu, aceste vizite vin să acopere lipsa rezultatelor actualei guvernări. “O perioadă de 4 ani a fost îndeajuns ca actuala guvernare, pe lîngă declaraţii, să realizeze şi lucruri concrete”, — a precizat Coropceanu.

“Aceste vizite şi declaraţii sunt doar în interesul europenilor, care trebuie să deconteze banii primiţi pentru aceste deplasări şi să bifeze activitatea pe care o fac în cadrul Parlamentului European”, — a adăugat Coropceanu.

Comuniştii nu au nici dreptul moral să vorbească despre Uniunea Vamală

“Atît Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, cît şi liderul acestuia Vladimir Voronin nu are nici un drept moral să vorbească despre Uniunea Vamală. Orice discuţie la această temă din partea acestora constituie o profanare a temei şi un ajutor actualei guvernări”, — o declarat Secretarul general PSD Sergiu Coropceanu comentînd iniţiativa PCRM de organizare a mesei rotunde cu privire la apropierea Moldovei de Uniunea Vamală.

Sergiu Coropceanu a menţionat că istoria a demonstrat că opţiunea comuniştilor este integrarea în Uniunea Europeană şi pentru aceasta ei au creat toate premizele, pe care le-au transmis actualei guvernări. În acest sens, Coropceanu a amintit că încă în anul 2001 comuniştii au aprobat strategia naţională pentru anii 2002–2006, care venea să determine scopurile colaborării cu Uniunea Europeană şi să pună începutul parcursului european; în 2003 PCRM a constitui Comisia naţională pentru integrare europeană; în 2004, de către guvernarea comunistă, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a fost constituit departamentul pentru integrare europeană, iar ulterior ministerului ia fost schimbată denumirea în Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene; în decembrie 2004 Comisia parlamentară pentru integrare europeană a adoptat Planul de acţiuni “Republica Moldova — Uniunea Europeană”, care a fost semnat după două luni; iar în martie 2005, la iniţiativa PCRM, partidele parlamentare a aprobat Declaraţia privind parteneriatul public pentru realizarea obiectivelor integrării europene.

“Semnarea Acordului de Asociere cu UE, care constituie o tragedie pentru Republica Moldova, este rezultatul activităţilor începute şi dezvoltate de PCRM”, — mai accentuează Coropceanu.

De asemenea Secretarul general PSD spune că PCRM a preluat această temă, pentru că au pierdut susţinerea din partea foştilor parteneri UE şi SUA, aceştia mizează acum pe actuala guvernare, şi nu au nici o temă de discuţii cu alegătorii.

Sergiu Coropceanu este convins că cetăţenii ţării cunosc de faptul că unicii şi adevăraţii promotori ai aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală este Partidul Social Democrat, care a iniţiat campania de colectare de semnături pentru organizarea referendumului republican legislativ şi care pas cu pas, consecvent, zi de zi, merge spre implementarea acestei idei. În opinia lui Coropceanu orice încercare şi iniţiativă a PCRM de a destabiliza electoratul susţinător al Uniunii Vamale nu se va solda cu succes, iar alegătorii nu vor nimeri în plasa mincinoasă a comuniştilor.

Acţiunile Partidului Democrat cad sub incidenţa codului penal

“Cetăţenii Republicii Moldova trebuie să înţeleagă că o pungă primită cadou cu un pachet de orez şi o sticlă de ulei nu le rezolvă problemele pentru 4 ani”, a declarat Sergiu Coropceanu în cadrul unei conferinţe de presă.

Secretarul general PSD şi-a expus regretul că unii cetăţeni acceptînd pungi cu produse alimentare s-au dat influenţaţi şi au votat pentru partidele din actuala guvernare, iar ulterior au rămas dezamăgiţi din cauza diminuării nivelului de trai, creşterii corupţiei etc.

De asemenea, Sergiu Coropceanu a scos în evidenţă acţiunile Partidului Democrat, condus de Marian Lupu şi Vladimir Plahotniuc, care împart în toată ţara pungi cu insigna partidului completate cu cadouri. În opinia lui Coropceanu, autorităţile statului trebuie să se autosesizeze, pentru că aceasta este o corupere a electoratului şi partidele trebuie sancţionate, verificate de unde au sursele financiare, precum trebuie verificate şi persoanele finanţatoare a acestor cadouri.

“Drept unica soluţie de îndreptare a lucrurilor constă în a nu permite accederea în Parlament a tuturor partidelor care au fost la guvernare în ultimii 23 de ani. Istoria ne demonstrează, că toate aceste partide, pe parcursul timpului, s-au ocupat doar de rezolvarea problemelor personale, doar de elaborarea şi realizarea schemelor personale, de dezvoltarea afacerilor proprii, de preluarea averii statului, de preluarea băncilor, de preluarea întreprinderilor de stat, de preluarea proprietăţilor”, — a declarat Secretarul general PSD.

“În următoarea componenţă a Parlamentului trebuie să fie partide noi, pentru a avea posibilitatea de ai trage la răspundere pe toţi cei, care au furat în toţi aceşti ani şi de a întoarce înapoi în proprietate publică toate bunurile, care au fost furate în această perioadă”, — a mai adăugat Coropceanu.

Sursa: www.psdm.md

Conţinutul Acordului de Asociere trebuie dezbătut de toate partidele politice De la catastrofa umanitară şi economică ne poate salva doar Uniunea Vamală