Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

PSD: Studii superioare fără perspectivă. Maia Sandu trebuie să-şi dea demisia

|versiune pentru tipar||
PSD / 18 septembrie 2013
Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat consideră că Ministerul Educaţiei nu conştientizează faptul că reformele propuse spre realizare nicidecum nu vin să confere un nou nivel de educaţie dar şi o motivare pentru elevii şi studenţii noştri.

Pentru Ministrul Educaţiei, dna. Maia Sandu, acest proces nu reprezintă un domeniu prioritar, mai mult ca atît, aceasta din cauza necunoaşterii realităţii nu conştientizează că prin atitudinea nefastă faţă de responsabilitatea asumată în cadrul mandatului ministerial, pe parcursul acestor 2 ani de la investirea în funcţie, a distrus semnificaţia şcolii ca instituţie importantă în asigurarea educaţiei copiilor, dar şi a adus o defăimare întregului sistem educaţional din Republica Moldova.

Constatăm că odată ce în primăvară mai muli tineri nu au reuşit să treacă examenele de bacalaureat, iar părinţii au rămas descurajaţi şi chiar cu o neîncredere simţitoare faţă de calitatea studiilor în Republica Moldova, dna. Maia Sandu nu a făcut altceva decît să prezinte raport, un raport de dragul politicilor, lipsit de un mesaj de încurajare pentru elevii, care au ajuns în situaţia respectivă, dar şi pentru părinţii, care de fiecare dată au susţinut sistemul educaţiei prin diferite forme şi contribuţii.

Însă, pregătirea elevilor pentru examenele de bacalaureat a fost doar una din etapele prost gestionate de către Ministerul Educaţiei, de fapt ca şi multe altele.

Funcţionarea a peste 20 de instituţii de învăţămînt superior fără acreditările necesare, informaţie ţinută în secret de actualul Ministru, constituie o nouă infracţiune a acesteia, săvîrşită intenţionat şi conştient. Prin acţiunile sale, Maia Sandu a pus în pericol studiile a zeci de mii de tineri, care învaţă sau au fost înmatriculaţi în acest an în aceste instituţii de învăţămînt.

Această situaţie nu este una întîmplătoare, pentru că anume guvernarea AIE, din componenţa căreia face parte şi Maia Sandu, a stopat, cu începere din anul 2009, acreditarea instituţiilor superioare de învăţămînt.

După ce au distrus economia, au furat proprietăţile statului, au distrus sistemul medical, au lichidat şcoli şi grădiniţe, acum guvernarea, prin intermediului Ministrului Maia Sandu, doreşte să distrugă şi sistemul de învăţămînt superior. Toate aceste lucruri vin să descurajeze tinerii, să nu mai creadă în nimic în această ţară, inclusiv deja şi în studii.

Faptul că 3–4 ani de studii universitare ar putea să rămînă doar în arhivele instituţiilor de învăţămînt, acestea nefiind recunoscute, trezeşte o mare nemulţumire în rîndurile studenţilor, precum şi al părinţilor, care, de multe opri au fost puşi în situaţia de a vinde ultimele lucruri doar pentru a achita studiile copiilor.

Ţinerea în secret a listei instituţiilor de învăţămînt superior neacreditate poate fi considerată drept o nouă “concepţie-strategie” de batjocură atît faţă de studenţi, cît şi faţă de întregul sistem de învăţămînt din Republica Moldova.

În acest sens, Partidul Social Democrat solicită actualului Ministru al Educaţiei, dna. Maia Sandu să îşi dea demisia.

Mai mult ca atît, Maia Sandu trebuie să înţeleagă că prin aportul său a distrus semnificaţia educaţiei stimulînd dezinteresul faţă de instituţiile şcolare şi universitare, aceasta ocupîndu-se în mare parte doar de atragerea şi gestionarea unor fonduri, care nu au avut nici un impact pozitiv asupra sistemului şi mai puţin fiind atrasă atenţia asupra problemelor din domeniu: lipsa cadrelor didactice, condiţiile dezastruoase şi chiar avariate din instituţiile educaţionale, lipsa resurselor financiare pentru cheltuielile curente ale instituţiilor etc.

Sursa: www.psdm.md

Scrisoare deschisă Primului ministru al Guvernului Republicii Moldova, d-lui Iurie Leancă PSD solicită iniţierea unei investigaţii penale pe cazul “Băncii de Economii”