Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

PSD va susţine părinţii şi profesorii în insistenţa acestora de a retrage cartea “Viaţa Sexuală”

|versiune pentru tipar||
PSD / 18 martie 2013
Partidul Social Democrat

“Mai mulţi profesori, psihologi şi chiar părinţi s-au expus împotriva introducerii în bibliotecile şcolare a cărţilor «Viaţa Sexuală», enciclopedie primită prin donaţie din partea Guvernului României”, a declarat Ana Balan, membru Partidului Social Democrat.

În cadrul Mesei rotunde “Şcoala — responsabilă de educaţia viitoarelor generaţii” a fost expus faptul că Ministerul Educaţiei a distribuit cărţile “Viaţa Sexuală” fără a consulta opinia părinţilor şi a specialiştilor în domeniu şi că aceste cărţi conţin informaţii, care ar putea deveni un impediment major în comunicarea între membrii familii dar şi între copii şi profesori. Deşi pare a fi o enciclopedie educaţională, aceasta este o traducere a unei lucrări din franceză şi conţine învăţăminte premature pentru elevii claselor gimnaziale.

În opinia Anei Balan, faptul că în Republica Moldova au ajuns doar cărţile “Viaţa sexuală”, ediţia 2 din gama de enciclopedii editate, celelalte 7 enciclopedii nu au ajuns în ţară, ceea ce denotă caracterul dubios al distribuirii acestora prin şcoli, în special datorită faptului că conţine informaţii cu privire la modul intim de viaţă al homosexualilor şi normalitatea relaţiilor de cuplu între parteneri de acelaşi sex.

În acest context, participanţii la discuţii au venit cu mai multe propuneri ce ţine de retragerea acestei cărţi din bibliotecile şcolare şi examinarea întregului conţinut al cărţii, mai mult ca atît gradarea informaţiilor în dependenţă de vîrsta copiilor. Totodată profesorii consideră că educaţia sexuală este un subiect important pentru elevi, însă pentru aceasta este nevoie ca în cadrul şcolilor să fie introduse lecţii speciale de informare, unde sexologi şi psihologi ar putea oferi răspunsuri elevilor astfel încît paralel cu educarea acestora să fie depistate şi anumite situaţii de risc major, ulterior fiind sesizate instituţiile abilitate.

Această masa rotundă se înscrie în şirul acţiunilor protestare organizate de către Partidul Social Democrat, privind dezacordul introducerii cărţii “Viaţa sexuală” în bibliotecile şcolare, şi necesitatea retragerii imediate a cărţii, tocmai pentru a nu denigra valorile moraliceşti şi creştineşti ale cetăţenilor Republicii Moldova.

Sursa: www.psdm.md

Liderul PSD, Victor Şelin, reprezentant al Moldovei la Forumul Economic Internaţional al statelor membre CSI Alegerile parlamentare anticipate reprezintă oportunitatea de a elimina criminalii de la puterea de stat