Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia PSD: Un nou nivel de absorbţie a Republicii Moldova de către România

|versiune pentru tipar||
PSD / 23 noiembrie 2012
Partidul Social Democrat

Astăzi în Republica Moldova au loc diverse procese şi mişcări privind românizarea statului independent Republica Moldova şi a cetăţenilor săi, care cu un interes deosebit stau la coada Ambasadei României la Chişinău pentru a redobîndi cetăţenia românească, iar Alianţa pentru Integrare Europeană încurajează acest lucru şi fără anumite remuşcări donează poporul moldovenesc statului vecin.

La rîndul lor, şi membrii Alianţei acţionează în spiritul patriotic şi cu mîndrie loială, manifestînd pe de o parte supunere statului român, iar pe de altă parte jurînd credinţă şi devotament statului moldovenesc şi poporului acestuia, în timpul investirii în funcţii, care i-au oferit toată încrederea, ba mai mult puterea de stat.

Atît actuala guvernare, dar şi anumite organizaţii din afara ţării permit desfăşurarea mai multor acţiuni pentru propagarea unionismului în Republica Moldova, iar în ultima perioadă implică moldovenii în aprecierea candidaţilor campaniilor electorale parlamentare din România, şi cerşesc voturile moldo-române pentru susţinerea candidaţilor români.

Dacă pînă nu demult cetăţenii Republicii Moldova cu dublă cetăţenie erau folosiţi doar ca maşină de vot în interesul unor partide şi politicieni români, acum, cu susţinerea şi sprijinul liderilor din AIE, cetăţenii cu dublă cetăţenie sunt integraţi totalmente în sistemul electoral român, iar teritoriul Republicii Moldova este utilizat ca teritoriu de campanie electorală, de cum ar fi o regiune ce face parte din România, ceia ce constituie un nou val şi o nouă etapă de absorbţie a Republicii Moldova de către România. Important este faptul că toate aceste acţiuni se fac cu acordul liderilor AIE.

Astăzi 23 noiembrie 2012, la orele 17:00, în incinta Teatrului “Ginta Latină” din mun. Chişinău, str. Sfatul Ţării nr. 18 urmează să aibă loc lansarea candidaţilor pentru Camera Deputaţilor şi Senatul României din partea Uniunii Social Liberale din România (uniune formată din Partidul Social Democrat din România şi Partidul Naţional Liberal din România), ceia ce contravine legislaţiei în vigoare din Republica Moldova, iar prin Legea RM nr. 294 din 21.12.2007 “Privind partidele politice”, asemenea acţiuni sînt interzise: Articolul 3. Restricţii vizînd activitatea partidelor politice, (5) În Republica Moldova este interzisă constituirea şi activitatea partidelor, altor organizaţii politice ale statelor străine, precum şi a filialelor şi structurilor acestora.

În acest sens, Partidul Social Democrat a adresat un demers către Comisariatul de Poliţie sect. Buiucani mun. Chişinău în vederea luării măsurilor de urgenţă privind nepermiterea desfăşurării întrunirii respective.

Menţionăm că desfăşurarea acţiunilor politice ale partidelor politice din România pot avea loc doar pe teritoriul Ambasadei României în Republica Moldova, teritoriu aflat sub jurisdicţia României.

Partidul Social Democrat consideră că cetăţenii cu dublă cetăţenie trebuie să se determine în sistemul politic al cărui stat se vor implica. Aceasta este o alegere democrată şi este un lucru binevenit cînd contribui cu votul tău pentru viitorul statului în care trăieşti, munceşti şi îţi creezi un viitor pentru familia ta.

Sursa: www.psdm.md

Prima şedinţă de judecată — Partidul Social Democrat împotriva Preşedintelui Parlamentului RM Oficialii europeni trebuie să cunoască comportamentul neadecvat al AIE