Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Adresarea Partidului Social Democrat către elevi, părinţi şi profesori cu ocazia începerii noului an şcolar

|versiune pentru tipar||
PSD / 3 septembrie 2012
Partidul Social Democrat

Stimaţi elevi, părinţi şi profesori,

Partidul Social Democrat vă felicită cu ocazia începerii unui nou an şcolar 2012–2013, dorindu-vă ca în acest an să aveţi parte de reuşite bune, lecţii interesante, şi să nu uitaţi că cunoştinţele sunt de nepreţuit.

Chiar dacă Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova îşi continuă reformele sale şi experimentează pe fiecare din noi, inclusiv pe copii, căutînd de fiecare data să mai scoată bani din buzunarele părinţilor, şi în acest an, părinţii vor trebui să achite pentru arenda manualelor, diferite plăţi în fondurile şcolilor şi ale claselor, iar unii fiind în situaţia de a achita şi taxa de admitere.

Şi aceste plăţi sunt acceptate prin intermediul profesorilor, a căror atribuţii este de a ne învăţa copii şi nicidecum de a fi cointeresaţi în cine a dat bani şi cine nu a dat. Ministerul Educaţiei nu mai investeşte în profesorii noştri, care de fapt formează viitoarea generaţie pentru viaţa de adult, mai mult fiind cointeresat în optimizarea cheltuielilor în acest domeniu, inclusiv fiind limitate fondurile bibliotecilor şcolare şi de stat. Cu regret, dar trebuie să menţionăm că cei mai dezavantajaţi sunt elevii de la sate, impuşi să meargă la o “şcoală mai bună”, cu riscul de a nu ajunge la ea, din cauza lipsei autobuzelor specializate, pe care încă ministerul nu le-a achiziţionat.

Astăzi, copiii sunt în aşteptarea unor lecţii interesante, care i-ar motiva să se expună la maxim şi să obţină reuşite mari pe parcursul studiilor. În acelaşi timp, profesorii nu au posibilitatea de a participa la instruiri şi alte lecţii de calificare, pentru că salariile lor nu le permit. În alte state, profesorii sunt cel mai bine plătiţi, guvernarea fiind conştientă, că de profesori depinde capacitatea viitoarei generaţii. În Republica Moldova, cunoştinţele au pierdut din teren, astăzi mai mulţi fiind dispuşi să cumpere/să vîndă cunoştinţele pentru că banii astăzi îţi pot asigura un viitor prosper. Această mentalitate transmisă elevilor nu face altceva decît să denigreze atît profesia de învăţător dar însuşi şi instituţia şcolară, cu riscul ca şi elevii să nu fie atraşi de a merge la şcoală.

Partidul Social Democrat, în repetate rînduri, a subliniat faptul că Ministerul Educaţiei prin reformele sale satisface interesele de partid, mai mult ca atît deschide subiecte politice şi dispersează societatea prin includerea obiectelor de studii “Istoria Românilor” şi “Limba Română”. Considerăm că prin acestea, Ministerul Educaţiei demonstrează loialitate statului roman şi uită de prevederile constituţionale pentru care au jurat credinţă şi respect.

Cu toate aceste probleme din sistemul de învăţămînt, atît elevii cît şi părinţii trebuie să se gîndească la studii şi să perceapă şcoala drept o instituţie socială care are interes solidar în formarea copiilor şi oferirea unor studii de calitate. Iar profesorii trebuie să fie preocupaţi doar de aspectul didactic şi nicidecum de preluarea mijloacelor financiare, deoarece, Ministerul Educaţiei trebuie să asigure învăţămîntul gratuit aşa cum prevede Constituţia Republicii Moldova.

Partidul Social Democrat speră că în scurt timp actuala guvernare va conştientiza importanţa valorificării profesorilor, în acelaşi timp fiind siguri că următoarele reforme din învăţămînt vor satisface interesele elevilor, părinţilor, profesorilor şi cu siguranţă că doar atunci se vor resimţi adevăratele cunoştinţe primite.

Partidul Social Democrat vă doreşte un an plin de cunoştinţe şi un deosebit respect pentru fiecare profesor în parte care contribuie la dezvoltarea capacităţilor copiilor noştri.

Sursa: www.psdm.md

Conducerea statului nu îşi asumă responsabilitatea pentru acţiunile desfăşurate la Bălţi, dar acuză de aceasta liderul PSD Victor Şelin Mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Armatei Naţionale în Republica Moldova