Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Adresarea Preşedintelui Partidului Social Democrat Victor Şelin către cetăţenii Republicii Moldova cu ocazia Zilei Independeţei Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PSD / 27 august 2012
Partidul Social Democrat

Stimaţi cetăţeni,

Chiar dacă suntem la a 21-a aniversare a independenţei Republicii Moldova, constatăm, cu regret că Republica Moldova, în frunte cu conducerea partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană nu a reuşit să valorifice principiile democraţiei, mai mult ca atît că în ultima perioadă conducerea statului tot mai des ignoră voinţa cetăţenilor săi şi subminează nu doar independenţa statului moldovenesc, dar şi suveranitatea şi drepturile fundamentale ale omului prevăzute în Legea supremă a statului, Constituţia Republici Moldova.

Partidul Social Democrat a atenţionat în repetate rînduri, privind indiferenţa actualei elite politice şi trecerea cu vederea a problemelor cetăţenilor de rind, fiind mai mult cointeresată în satisfacerea propriilor interese şi executării ordinelor parvenite din afară.

Partidul Social Democrat a venit cu o serie de iniţiative către actualii oficiali de stat, în special cu proiecte economice, care ar îmbunătăţi situaţia economică ale cetăţenilor, dar şi acestea au fost ignorate. Acelaşi proiect de lege cu privire la minimum de existenţă, propus de către PSD a fost refuzat de a fi examinat, şi aceasta numai din cauza că era iniţiativa social-democraţilor.

Pe de o parte spunem ferm şi tare că suntem democraţi, ţinem la independenţă şi ţinem cont de voinţa poporului, însă în acelaşi timp demonstrăm că acest popor umil, este necesar doar în ziua alegerilor, ca mai apoi să nu mai conteze că populaţia ţării se confruntă cu griji şi nevoi, de care conducerea statului nici nu se alarmează.

Recent, Partidul Social Democrat a venit cu iniţiativa desfăşurării Referendumului Republican Legislativ de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia — Belarus — Kazahstan. În statele lumii, un asemenea exerciţiu este considerat unul din instrumentele democraţiei moderne. Însă în Republica Moldova, au fost călcate pe inimă cei 232 de mii de cetăţeni care au susţinut idea desfăşurării referendumului, tocmai în conformitate cu prevederile constituţionale, unde poporul este în drept să preia puterea în propriile mîini, daca conducerea statului nu mai acţionează în interesele cetăţenilor. Dar, instituţiile statului de mult nu mai reprezintă un simplu moldovean, acestea fiind la cheremul membrilor AIE, şi executînd ordinele în măsura propriilor interese şi a intereselor altor state.

Azi, 27 august e Ziua Independenţei RM. Cu certitudine e independenţa doar celor aflaţi la guvernare, căci cetăţenii, odată ce şi-au dat votul său, nu mai sunt independenţi, dar dependenţi de actualii lideri politici, de politica acestora, care pe zi ce trece îngenunchează acest popor, şi-l duce la pierzanie.

Partidul Social Democrat îşi exprimă indignarea faţă de actuala guvernare, care au distrus valorile puterii de stat, astfel ca cetăţeanul să nu mai creadă nici în instituţiile statului, dar nici în viitorul acestui stat, fapt care denotă că riscăm să pierdem şi suveranitatea dar şi independenţa Republicii Moldova.

Partidul Social Democrat consideră că conducerea statului va reveni la promisiunile sale, şi anume de a combate sărăcia, de a readuce bunăstarea şi prosperitatea moldovenilor, şi va contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin apărarea şi respectarea Constituţiei Republicii Moldova, aşa precum au declarat în ziua cînd au jurat credinţă statului moldovenesc şi au fost desemnaţi în funcţii cheie ale statului Republica Moldova.

Sursa: www.psdm.md

Prima represiune politica din partea Alianţei Conducerea statului nu îşi asumă responsabilitatea pentru acţiunile desfăşurate la Bălţi, dar acuză de aceasta liderul PSD Victor Şelin