Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Replica Partidului Social Democrat în adresa lui Mihail Formuzal, Başcanul Găgăuziei

|versiune pentru tipar||
PSD / 28 iulie 2010
Partidul Social Democrat

Marţi, 27 iulie, Mihail Formuzal, Başcanul Gagauziei, a susţinut o conferinţă de presă, în cadrul căreia a criticat dur poziţia PSD privind necesitatea boicotării referendumului constituţional din 5 septembrie.

PSD consideră, că prin declaraţiile afişate, Formuzal demonstrează odată în plus că este indiferent sau chiar totalmente străin de problemele cu care, la moment, se confruntă poporul găgăuz. Dorindu-şi să fie pe placul celora care au iniţiat şi care promovează cu insistenţă cauza referendumului — al domnului Mihai Ghimpu şi al celorlalţi lideri ai partidelor din Alianţa de guvernare — domnul Formuzal omite atenţionările PSD privitor la riscurile pe care le comportă reuşita acestui plebescit — în totalitate nereprezentativ şi absolut inutil — pentru suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova, implicit pentru păstrarea şi consolidarea autonomiei Găgăuziei.

Reamintim domnului Formuzal, că Partidul Social Democrat, prin înseşi Programul său, pledează pentru alegerea directă de către popor a Preşedintelui ţării, la fel, şi a altor înalţi demnitari ai statului. În acelaşi timp, apreciind condiţiile de validare a referendumului drept un instrument care ulterior va fi utilizat de AIE pentru desfiinţarea pe cale legală a Republicii Moldova, PSD se pronunţă pentru boicotarea referendumului din 5 septembrie ca unica şi ultima modalitate de păstrare, prin voinţa cetăţenilor, a independenţei Patriei noastre. Doar prin boicotarea referendumului, poporul Moldovei va obţine puterea legală de a obliga conducerea de vârf a ţării să dizolve Parlamentul subordonat altui stat şi să anunţe imediat alegeri parlamentare anticipate. PSD a atenţionat, inclusiv şi pe domnul Formuzal, că dacă la 7 aprilie 2009 au fost pângărite şi arse simbolurile Republicii Moldova, atunci la 5 septembrie 2010 pot fi omise definitiv principiile constituţionale ale existenţei statului nostru.

Referitor la viziunile ostile ale domnului Formuzal privind politica PSD ce ţine de domeniul alegerii aliaţilor partidului, reamintim domniei sale că social-democraţii moldoveni pledează pentru integrarea ţării în standardele democraţiei şi normelor de drept ale Uniunii Europene şi pentru integrarea ţării în sistemele culturale, spirituale şi economice ale Comunităţii Statelor Independente. PSD luptă pentru a obţine interzicerea ocupării funcţiilor publice de către persoanele ce deţin dublă cetăţenie, pentru a obţine semnarea cu România a acordului de bază de prietenie şi colaborare şi a acordului de frontieră, pentru a obţine semnarea cu Uniunea Europeană a acordului de liberă circulaţie a cetăţenilor moldoveni pe teritoriul UE. PSD luptă pentru ca Transnistriei şi Găgăuziei să le fie oferite garanţii de a-şi delega reprezentanţii săi în Parlamentul Moldovei, luptă pentru crearea condiţiilor de funcţionare reală a limbilor vorbite de popoarele ţării noastre, luptă pentru a obţine lichidarea armatei naţionale cu asigurarea neutralităţii şi securităţii statului nostru de către UE şi CSI.

Suntem siguri de faptul că această activitate a noastră este susţinută plenar şi de către poporul găgăuz, pe care, pe cât vedem, domnul Formuzal nu-l mai reprezintă.

Centrul de Presă PSD

Manifestul PSD privind pierderea statutului de independenţă de către cetăţenii Republicii Moldova Poziţia PSD faţă de decizia comună a liderilor Alianţei de guvernare de a dizolva actualul Parlament la 1 octombrie 2010