Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia PSD în legătură cu întreruperea de fapt a exportului producţiei vinicole din Moldova în Federaţia Rusă

|versiune pentru tipar||
PSD / 8 iulie 2010
Partidul Social Democrat

PSD declară, că acţiunile Alianţei de guvernare îndreptate spre discreditatrea Federaţiei Ruse în contextul revizuirii realităţilor istorice din perioada URSS au drepr scop crearea cu bună ştiinţă a unor bariere în calea dezvoltării relaţiilor bilaterale dintre Moldova şi Federaţia Rusă şi a integrării Moldovei în Spaţiul Economic al CSI.

În scopul atragerii alegătorilor, un şir de partide din cadrul Alianţei au calculat că înăsprirea relaţiilor bilaterale va crea condiţii pentru a manifesta o aşa numită «grijă faţă de producătorii autohtoni» prin metoda laudelor aduse calităţii vinului moldovenesc şi arătării cu degetul spre cei ce se fac vinoveţi de următoarea criză a vinului din Moldova.

Desigur, Federaţia Rusă, la fel ca şi SUA şi UE, de nenumărate ori au anunţat împotriva altor ţări măsuri de presiune politică şi economică, pentru a-şi apăra interesele sale naţionale.

De acum este a doua oară când Moldova trece prin presiunile economice ale Federaţiei Ruse sub formă de interzicere a exportului producţiei sale vinicole şi, la fel, se comportă iresponsabil în ce priveţte efectele acestei interziceri pentru ţară.

Partidul Social Democrat declară, că neadoptarea măsurilor pentru restabilirea exportului vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusă în decurs de o săptămână va duce la distrugerea definitivă a ramurii vinicole din Moldova pentru mulţi ani înainte, va îndepărta mărcile comerciale moldoveneşti, promovate în decurs de zeci de ani, de pe piaţa Belarusiei, Rusiei şi Kazahstanului, deoarece a intrat în vigoare Codul Vamal Unic al acestor ţări.

Procesul de restabilire a exportului trebuie început prin anularea deciziilor politice care sunt îndreptate spre discreditarea Federaţiei Ruse.

Atragem atenţia Alianţei de guvernare asupra faptului, că ţara noastră nu dispune de capacităţi libere pentru noua roadă de struguri, Uniunea Europeană măreşte volumul de livrare a vinurilor pe piaţă, iar râurile Moldovei sunt umflate de apele care inundează totul ce le stă în cale.

Centrul de Presă PSD

Constituţia Republicii Moldova, în numele poporului şi în interesul poporului, cere dizolvarea Parlamentului ca o măsură de neîncredere a cetăţenilor faţă de aleşii poporului Adresarea PSD în legătură cu pericolul distrugerii ramurii vinicole din Moldova