Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Actualul Parlament nu poate fi dizolvat, până când nu va fi adoptată legea privind susţinerea de către Banca Naţională a Moldovei a sectorului financiar-bancar al ţării

|versiune pentru tipar||
PSD / 11 iunie 2009
Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat a atenţionat în repetate rânduri opinia publică şi factorii de decizie ai actualei guvernări despre pericolele pe care le comportă efectele crizei financiar-economice mondiale asupra economiei ţării noastre. În cele din urmă, după 6 luni de inactivitate şi declaraţii iresponsabile precum că “Moldova este o insulă a stabilităţii”, PCRM s-a văzut nevoit să recunoască că Republica Moldova este grav afectată de criză şi că se impune aplicarea unor urgente măsuri anticriză. Pe fondalul crizei politice acute, efectele crizei se arată a fi extrem de periculoase pentru viaţa economică şi socială a republicii. Transferurile valutare de peste hotare au scăzut cu peste 30%, exporturile cu 20%, industria construcţiilor e în scădere cu peste 80%. Se închid locurile de muncă, în pragul falimentului s-au pomenit ramuri întregi ale economiei naţionale.

Partidul Social Democrat cere actualului guvern ca acesta să refuze de a mai practica o administrare de esenţă populistă, declarativă, concentrându-se la întreprinderea paşilor concreţi pentru salvarea economiei naţionale. PSD solicită ca actualul Parlament să elaboreze şi să adopte în regim de urgenţă un proiect de lege privind acordarea de către Banca Naţională a Moldovei a 2 miliarde de lei Băncilor Comerciale pentru finanţarea economiei ţării. Social-democraţii cere Preşedintelui ţării să nu dizolve Parlamentul până la adoptarea legii menţionate. În caz că propunerea PSD nu va fi susţinută şi acceptată de actuala guvernare, sistemul financiar-bancar şi economia naţională riscă să se confrunte cu fenomenul decapitalizării totale. În cel mult câteva luni de zile pierderile care vor fi suportate de băncile comerciale şi de întreprinderile sectorului real al economiei vor întrece cu mult suma care este necesară astăzi pentru salvarea lor.

PSD consideră că prin adoptarea acestei legi vor fi salvate locurile de muncă, vor fi garantate depunerile băneşti ale populaţiei, va fi asigurată completarea Bugetului naţional şi se vor crea anumite premise macroeconomice pentru redresarea economiei ţării.

Dumitru Braghiş,
Preşedintele Partidului Social Democrat
Comunicat de presă al Partidului Social Democrat Declaraţia Partidului Social Democrat