Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPSM

Declaraţia PPSM: Preşedintele să fie ales de popor

|versiune pentru tipar||
PPSM / 18 ianuarie 2012
Partidul Popular Socialist din Moldova

Pe 15 ianuarie liderii Alianţei pentru Integrare Europeană şi-au anunţat decizia prin care în aprilie 2012 va fi organizat un referendum de modificare a Constituţiei, avînd ca scop schimbarea procedurii de alegere a Preşedintelui. Decizia a fost luată cu încălcări grave de la prevederile legale cu referire la procedura de alegere a Preşedintelui ţării în timpul, cînd procesul de alegerea a şefului statului, iniţiată la 18 noiembrie 2011, este în faza finală.

Acest comportament al liderilor Alianţei, prin care ignorară sistematic legile şi normele constituţionale, privind alegerea Preşedintelui, stipulate în articolele 78 şi 90 din Constituţia Republicii Moldova, confirmă făţiş faptele de uzurpare şi menţinere ilegală a puterii de stat cu orice preţ.

Timp de doi ani liderii Alianţei, împreună cu deputaţii tuturor fracţiunilor Parlamentare, implicînd ţara în scenarii imorale şi criză politică, şi-au demonstrat incapacitatea de a negocia şi colabora în numele păcii civice şi intereselor naţionale ale Moldovei. Ambiţiile personale şi oligarhice ale liderilor politici din Parlament s-au dovedit a fi mai importante decît interesele poporului simplu, decît imperativul depăşirii crizei economice din ţară.

Poporul moldovenesc nu le mai poate încredinţa alegerea Preşedintelui şi conducerea ţării. Preşedintele Republicii Moldova trebuie să fie ales de către întregul popor.

În aceste condiţii Partidul Popular Socialist din Moldova invită toate forţele politice şi societatea civilă din ţară să apere Constituţia şi cere autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova:

  1. Organizarea unui referendum constituţional, care să garanteze alegerea Preşedintelui de către popor.
  2. Dizolvarea Parlamentului pentru faptul că nu a fost capabil să aleagă Preşedintele, pentru încălcarea sistematică a Constituţiei Republicii Moldova, a principiilor statului de drept şi pentru nerespectarea deciziei Curţii Constituţionale de a dizolva Parlamentul (nu mai tîrziu de februarie 2012).
  3. Organizarea alegerilor parlamentare anticipate şi referendumului privind alegerea Preşedintelui de către popor, (nu mai tîrziu de luna aprilie 2012).
  4. Organizarea alegerilor Preşedintelui Republicii Moldova prin vot direct de către popor, în luna mai 2012.

Partidul Popular Socialist din Moldova sugerează Curţii Constituţionale din Republica Moldova să-şi revizuiască hotărîrea din 08 februarie 2011, care nu prezintă un răspuns clar la întrebarea: “În ce perioadă de timp actualul Parlament trebuie să aleagă un nou Preşedinte” şi care oferă actualei guvernări “temei legal” să uzurpeze puterea.

Suntem convinşi că actualii deputaţi din Parlament, judecătorii Curţii Constituţionale, adevăraţii adepţi ai democraţiei, care poartă responsabilitatea pentru criza politică, ce durează de doi ani şi jumătate, se vor conduce de dispoziţiile art. 2 (1) din Constituţia Republicii Moldova, care prevede: “Suveranitatea naţională aparţine poporului Republicii Moldova…”. Părtaşii convinşi ai democraţiei pentru depăşirea crizei politice din ţară vor ceda puterea poporului, nu o vor mai ţine cu forţa prin uzurpare şi dictatură oligarhică.

Dictatura nu va trece!

Executivul Politic al Partidului Popular Socialist

  Partidul Popular Socialist susţine colectarea semnăturilor