Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPN

Comunicat de presă al Partidului Popular Republican

|versiune pentru tipar||
PPR (astăzi PN) / 27 noiembrie 2008
Partidul Nostru

Luînd act de Declaraţia comună, difuzată la 25 noiembrie 2008, semnată de şefii misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău din statele membre ale Uniunii Europene, a Delegaţiei Comisiei Europene şi a Biroului Reprezentantului Special al Misiunii Europene cu reşedinţa în Republica Moldova, Partidul Popular Republican a rămas impresionat şi apreciază cît de bine cunoaşte comunitatea internaţională situaţia reală din Moldova. Chiar dacă guvernarea actuală nu reacţionează la faptul că în ultimele patru luni toate cancelariile ţărilor cu democraţie avansată îi atenţionează asupra necesităţii garantării deplinului respect al principiului pluralismului politic, prin care s-ar asigura că viitoarele alegeri parlamentare se vor desfăşura în conformitate cu standartele internaţionale, exprimarea poziţiei ferme în această privinţă este benefică şi încurajatoare pentru marea majoritate a populaţiei şi partidelor. Ne alimentează speranţa şi ne întăreşte credinţa că dorinţa noastră de integrare europeană prin ralierea la standartele democratice este susţinută şi apreciată. Se înţelege destul de clar ca practica guvernanţilor de a intenta dosare membrilor partidelor, sugrumarea libertăţii presei şi încă altele — toate sunt cunoscute în exterior. Recâştigăm încrederea că vom rezista, că suntem înţeleşi şi susţinuţi de comunitatea internaţională în munca noastră de schimbări democratice.

Pe de altă parte, remarcăm lipsa de reacţie a guvernanţilor, presa controlată de putere nu a publicat Declaraţia comună. În schimb, a fost difuzată reacţia serviciului de presă al Ministerului Justiţiei, prin care se încearca să diminueze importanţa problemei, vehiculând ideea că o simplă consultare a Ministerului ar fi elucidat esenţa problemei. Asemenea sugestii, le calificăm drept pretinse argumente, spre exemplu, noi PPR, avem cîteva adresări către ministrul V. Pîrlog, dar am primit răspunsuri semnate de un colonel activ al SIS-lui, aflat în deplasare la Ministerul Justiţiei în funcţia de şef al Direcţiei Partide şi Organizaţii Neguvernamentale, pe cînd regulamentul Ministerului de resort prevede ca în relaţiile cu alte organizaţii Ministerul este prezentat de Ministru, iar în lipsa acestuia — de către locţiitorii săi.

Partidul Popular Republican insistă ca autorităţile statului să ia măsurile corespunzătoare ce se impun în vederea respectării drepturilor fundamentale ale omului şi să asigure că progresul în eforturile de apropiere de Uniunea Europeană nu vor fi afectate de abateri de la procesul de implementare a procesului democratic.

Serviciul de presă al PPR
Memoriu al PPR către Misiuni Diplomatice şi reprezentanţii organizaţiilor internaţionale, acreditate în Republica Moldova Curtea de Apel a început examinarea litigiului dintre Partidul Popular Republican şi Ministerul Justiţiei