Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPEM

Consilierii PPEM propun aprobarea regulamentului bugetului civil în municipiul Chişinău

|versiune pentru tipar||
PPEM / 12 decembrie 2016 | 
Partidul Popular European din Moldova

Fracţiunea Blocului Electoral “PPEM — Iurie Leancă” din Consiliul Municipal Chişinău, în parteneriat cu Reţeaua Civică Urbană şi Centrul de Informare pentru Autorităţile Locale, au lansat astăzi, 12 decembrie 2016, proiectul privind introducerea bugetării participative (civile) în municipiul Chişinău.

Introducere Bugetului Participativ are drept scop transformarea relaţiei cetăţean-autorităţi, prin oferirea unei platforme prin intermediul căreia cetăţenii ar participa mai activ la procesul de administrare a oraşului. Acesta va contribuie la creşterea participării şi a calităţii democraţiei locale, promovează pluralismul de opinii şi discuţiile publice, stimulează incluziunea vocilor excluse şi a grupurilor subreprezentate. De asemenea, acest buget ar contribui la realizarea justiţiei sociale şi asigură un grad sporit de control civic.

Astfel, cetăţenii municipiului Chişinău vor putea aplica pentru proiectele pentru bugetul civil, care vor putea fi depuse de către persoane cu vârsta mai mare de 16 de ani. Acestea vor fi depuse în baza unui formular de cerere a proiectului pentru bugetul civil publicat pe pagina web oficială a Primăriei municipiului Chişinău, împreună cu o listă a locuitorilor municipiului Chişinău, care sprijină această propunere.

Proiectele vor fi clasificate în două categorii: proiecte mici şi proiecte mari. Proiecte mici sunt acele în care valoarea costului de implementare se încadrează de la 30 000 MDL până la 100 000 MDL, suma totală rezervată în bugetul civil pentru executarea acestora fiind de 1 000 000 MDL. Proiecte mari sunt acele în care valoarea costului de implementare se încadrează de la 100 001 MDL până la 500 000 MDL, suma totală rezervată în bugetul civil pentru executarea acestora fiind de 2 000 000 MDL.

După ce cetăţenii vor scrie proiectele, Direcţia relaţii publice a Primăriei municipiului Chişinău le va colecta şi va convoca şedinţa echipei de lucru pentru Bugetul Civil, în scopul de a efectua evaluarea tehnică a proiectelor. Componenţa Echipei va include câte un reprezentant ai Direcţiei administraţie publică locală şi un reprezentant al Direcţiei relaţii publice. De asemenea, consilierii municipali pot participa la şedinţa echipei de lucru şi se expune pe marginea proiectelor.

“Regulamentul cu privire la aprobarea Bugetului Participativ în Chişinău detaliază modul în care iniţiativele civice, grupurile de cetăţeni şi organizaţiile societăţii civile pot înainta pentru finanţare din contul bugetului public proiecte ce vizează lucrări de amenajare, de reparaţie a infrastructurii, de construcţie a infrastructurii etc. Modelul de Bugetului propus este inspirat din experienţa de implementare a asemenea proiecte în oraşe din Europa de Est, cu experienţe şi structură a administraţiei publice locale asemănătoare celei din mun. Chişinău: Polonia, Ucraina, România. Astfel, noi ne propunem implementarea acestui proiect începând cu 2017”, susţine Victor Lutenco, consilier municipal PPEM.

Autorii proiectului privind Bugetul Participativ cred că implementarea acestuia în mun. Chişinău va avea următoarele efecte: creşterea gradului de participare a cetăţenilor oraşului în procesul decizional, sporirea transparenţei cheltuielilor publice, creşterea controlului civic, creşterea activismului civic etc.

Sursa: ppe.md

PPEM nu va susţine moţiunea de cenzură înaintată de socialişti Deputaţii PPEM, Iurie Leancă şi Eugen Carpov, nu vor participa la ceremonia de investire în funcţia de preşedinte a lui Igor Dodon