Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPP

CEDO a pus pe rol două cereri ale partidului “Patria” privind excluderea ilegală din cursa electorală

|versiune pentru tipar||
PPP / 20 martie 2015
Partidul “Patria”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pus pe rol două cereri ale Partidului Politic “Patria” privind excluderea ilegală din cursa electorală din noiembrie 2014 a formaţiunii politice, a cărei cap de listă a fost Renato Usatîi.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a anunţat că ambele cereri depuse de către avocaţii formaţiunii politice încă în luna ianuarie a acestui an au fost puse pe rol şi se află în proces de examinare. Anunţul a fost făcut pe o reţea de socializare de preşedintele Partidului Nostru, anterior capul de listă a partidului “Patria”, Renato Usatîi, care s-a grăbit să-şi bucure susţinătorii.

“Am o noutate bună pentru toţi susţinătorii noştri! Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pus pe rol două cereri ale Partidului Politic «Patria» privind încălcările drepturilor fundamentale ale omului, în special dreptul la alegeri libere, dreptul la nediscriminare, dreptul la un proces echitabil şi dreptul la protecţia proprietăţii. Sperăm că această instituţie internaţională reputată va examina rapid şi echitabil cauzele.” — a scris Usatîi.

Amintim că, deşi era unul dintre partidele cu cea mai mare popularitate, “Patria” a fost exclus din cursa electorală abuziv şi ilegal la comandă politică cu o zi înainte de data alegerilor. Instanţele de judecată au decis excluderea formaţiunii doar în baza unor “bănuieli rezonabile” şi “rapoarte secrete ale poliţiei”. Analiştii politici şi experţii au declarat că eliminarea unui partid de opoziţie din cursa electorală pune sub semnul întrebării legitimitatea rezultatelor alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014.

Sursa: ru1.md

Judecătoria Centru a decis: “PATRIA” nu a utilizat bani din străinătate în campania electorală