Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Declaraţia PNL din Republica Moldova în legătură cu alegerile prezidenţiale din România

|versiune pentru tipar||
PNL / 17 noiembrie 2014
Partidul Naţional Liberal

Partidul Naţional Liberal din stânga Prutului salută mobilizarea nemaivăzută a românilor moldoveni în turul doi al alegerilor prezidenţiale din România, chiar dacă s-au implicat partide parlamentare corupte ce acceptă, totuşi, poziţia naţional-liberalilor, că “integrarea în Europa se poate face doar prin România”.

Spre deosebire de acum 10–15 ani, când românii moldoveni se temeau să se apropie de Ambasada României, ca să nu fie persecutaţi pentru vot, recenta prezenţa la urne arată că procesul de reunificare românească se produce, că basarabenii sunt tot mai conectaţi la spaţiul românesc, în care trebuie să ne integrăm pentru omogenizarea românească şi europeană. Aceasta se datorează conştientizării identităţii naţionale româneşti şi a apartenenţei la Ţara noastră, România, indiferent de şantajabilitatea şi de frica de Rusia a liderilor formaţiunilor politice ce mai guvernează la Chişinău.

Toţi basarabenii, care au mers pe 2 şi 16 noiembrie la urne — acasă sau peste hotare -, alături de românii din dreapta Prutului, au votat candidaţi ai partidelor cu mesaje unioniste. De aceea, învingătorul Klaus Iohannis va avea onoarea să îi unească pe toţi românii, să fie Preşedintele tuturor, fără impulsuri nedemocratice, să nu uite de aspiraţia de unitate naţională, de reunificare a celor două state româneşti, aşa cum au făcut-o germanii.

Cancelarul german Angela Merkel a spus: “Reunificarea Germaniei pe cale paşnică poate fi un model pentru rezolvarea actualelor probleme din Europa. Noi, cei din Germania, nu le putem refuza altora ceea ce am primit noi prin reunificare — libertatea de a ne decide singuri viitorul”.

PNL din R.Moldova a adresat anterior două scrisori Cancelarului german Angela Merkel, pentru ca, împreună cu Preşedintele Putin, să desfacă ce au făcut autoriii monstruosului Pact Molotov-Ribbentrop, să accepte lichidarea de facto a consecinţelor criminalei înţelegeri, care a rupt Basarabia de la România. Klaus Iohannis ar putea contribui plenar la realizarea acestui deziderat, Unirea fiind noul Obiectiv Naţional al clasei politice româneşti.

Victoria liderului PNL din dreapta Prutului, etnic german, demonstrează că România este un stat cu adevărat democratic, unde oricine, indiferent de naţionalitate, religie, convingeri, poate fi ales şi în cea mai înaltă funcţie în stat.

PNL salută mesajul Patriarhului Daniel conform căruia, “în istoria poporului român, ca raspuns la rugaciunile sale pentru a dobândi libertatea şi unitatea naţională, adesea Dumnezeu a lucrat chiar şi prin oameni străini de neamul nostru. De pilda, Romania Mare s-a realizat mai ales şi prin conducatori ai României ca Regele Ferdinand şi Regina Maria, care nu aveau deloc sânge românesc în venele lor”.

PNL din Republica Moldova îi urează PNL din România să îşi regăsească, prin această victorie, identitatea politică şi ideologică proUnire, după colaborarea cu PSD şi după unificarea cu partide din zona liberal-democrată şi populară, pentru a deveni principalul partid ce va avansa spre refacerea unităţii naţionale, urmând exemplul legendarilor naţional-liberali, fondatorii celui mai vechi partid din România, care a înfăptuit Marile Uniri.

Sursa: www.pnl.md

Mesajul de felicitare al doamnei Vitalia Pavlicenco, preşedintele PNL din Republica Moldova, către domnul Klaus Werner-Iohannis, noul Preşedinte ales al României, preşedintele PNL din România PNL îi felicită pe toţi cu ocazia Zilei Naţionale a României