Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Comunicat de presă al PNL în legatură cu starea de lucruri privind manifestările unioniste de la 28 iunie 2013

|versiune pentru tipar||
PNL / 21 iunie 2013
Partidul Naţional Liberal

“Asociaţia Veteranilor de Război-1992 Tiras-Tighina”, membru al Consiliului Unirii, a depus declaraţia prealabilă nr.49, din 11 mai 2013, înregistrată la Primărie cu nr.05–115/3208 pe 17.05.2013, pentru a deşfăşura o acţiune publică în PMAN pe data de 28 iunie 2013. La depunerea declaraţiei, solicitantului i s-a răspuns la întrebarea pusă precum că nu există deocamdată alte solicitări. Într-o discuţie avută de preşedintele AVR, dl Anatol Caraman cu Lilian Carp, angajat al Primăriei, la solicitarea acestuia, care a vorbit în numele PL, Carp i-a propus lui Anatol Caraman să cedeze PL-ului poziţia de organizator principal, fapt neacceptat de preşedintele AVR.

PNL, membru al Consiliului Unirii, înţelegând incertitudinea legată de posibilitatea organizării manifestării de la 28 iunie cu membrii CU, din cauza comportamentului funcţionarilor Primăriei, supuşi presiunilor Partidului Liberal, a depus o declaraţie prealabilă, cu nr. 0021 din 31 mai 2013, înregistrată la primărie cu nr.05–0115/3818 pe 31.05.2013, prin care anunţă o acţiune stradală, un Marş de doliu, ce urmează să înceapă în faţa Academiei de Ştiinţe şi să continue spre PMAN, tot pentru ziua de 28 iunie 2013.

Conform Legii privind întrunirile publice, pe data de 13 iunie 2013, ora 10.00, Primăria i-a convocat în şedinţă pe toţi solicitanţii care au depus declaraţii prealabile pentru ziua de 28 iunie 2013. În şedinţa Primăriei am fost anunţaţi că cică mai este o declaraţie prealabilă a Partidului Liberal, care ar fi prima, adică depusă înaintea tuturor, şi anume pe data de 18.05.2012, cu numărul de înregistrare la Primărie 05–115/3058.

La acea primă şedinţă, reprezentantul Partidului Liberal, Oleg Poiată a spus că PL va organiza nişte evenimente, al căror scop nu este indicat în declaraţie, dar urmează ca formaţiunea să decidă ce anume şi că PL nu acceptă împreună cu alţi participanţi să desfăşoare vreo acţiune în PMAN, invocând că ar fi depus primul declaraţia. Aceasta a creat o nouă situaţie în raport cu răspunsul funcţionarului dat AVR că nu există altă declaraţie şi cu rugămintea lui Carp ca AVR să cedeze rolul de prim-organizator. În acea şedinţă Liga Tineretului Rus, care a depus imediat după PNL o declaraţie prealabilă de a organiza, de asemenea, o manifestare stradală la Academia de Ştiinţe, a primit un refuz prealabil din partea Primăriei, care a anunţat în şedinţă şi completarea la declaraţia prealabilă a PNL care, văzând schimbările dubioase legate de mişcarea documentelor la Primărie, a cerut continuarea Marşului de doliu până la Ambasada Rusiei. Văzând aceasta, Liga Tineretului Rus a depus o nouă declaraţie prealabilă, de a se aduna deja la Ambasada Rusiei, unde preconizează să ajungă manifestanţii Consiliului Unirii, în baza declaraţiei PNL.

În a doua şedinţă de la primărie, din 20.06.2013 nu au participat, în mod sfidător reprezentanţii Ligii Tineretului Rus şi ai Partidului Liberal. Reprezentanţii Consiliului Unirii (AVR “Tiras-Tighina” şi PNL), având convingerea că declaraţia prealabilă nr.36 din 18.05.2012, depusă de PL, contravine legii (art.10, alin.2 din legea cu privire la întruniri) dat fiind că nu este indicat scopul, au cerut să li se prezinte Dispoziţia primarului şi declaraţia prealabilă, emise pentru evenimentul organizat de PL pe 28 iunie 2012.

La prezentarea lor s-a depistat că PL a depus o declaraţie prealabilă nr.28/2 pe 19.04.2012 pentru data de 28 iunie 2013, la fel fără a preciza scopul şi caracterul comunicării, ceea ce contravine Legii privind întrunirile publice. Astfel, rezultă că PL a depus declaraţia nr.28/2 pe 19.04.2012, dar şi nr.36 pe 18.05.2012 pentru aceeaşi zi şi pentru acelaşi loc — adică două solicitări în PMAN pentru 28 iunie 2013.

Surpriza şi mai mare a celor prezenţi a fost Dispoziţia Primăriei nr.617-d din 21 iunie 2012, care prevede că “Urmare a examinării cererii prealabile nr.28/2 din 19.04.2012, prin care Partidul Liberal din Republica Moldova anunţă desfăşurarea unei întruniri sub formă de concert, în ziua de 28 iunie 2012, între orele 09.00–22.00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale” se dispune autorizarea evenimentului. Deci, iarăşi rezultă, că PL a solicitat o acţiune pe 28.06.2013, iar Primăria a autorizat acţiunea pentru 28.06.2012. Această situaţie induce impresia că există o manipulare a cifrelor de înregistrare a declaraţiilor prealabile, schimbându-se doar cifra anului.

PNL solicită Primăriei să înceteze abordarea comunistă a intenţiilor privind acţiunile publice ale PNL şi ale altor membri ai Consiliului Unirii. PNL cere Primăriei să interzică desfăşurarea de acţiuni publice forţelor proruseşti, antiunioniste, cum este şi Liga Tineretului Rus, în apropierea locurilor solicitate de unionişti, după manifestările agresive şi violente ale acestora de anul trecut. În caz contrar, PNL va chema în judecată şi în legătură cu această situaţie.

Această stare de lucruri necesită implicarea organelor competente — CNA, MAI şi Procuratura Generală, cărora le solicităm să se autosesizeze în legătură cu presupunerile noastre de uz de fals în acte publice. Odată şi odată trebuie pus capăt acestor manipulări din partea celor care având pârghiile administrative, precum au procedat comuniştii şi precum par, de mai multă vreme, să procedeze falşii liberali. În cazul în care — pornind şi de la actele scanate şi alăturate comunicatului de presă — aceste instituţii nu se vor autosesiza, PNL va depune demersurile necesare.

PNL a solicitat emiterea în timp util a dispoziţiei primarului privind asigurarea condiţiilor pentru acţiunile prevăzute în declaraţiile prealabile ale solicitanţilor, pentru că PNL să ceară în mod expres MAI şi SIS — având în vedere şi tensiunile provocate de regimul separatist şi de adepţii lor de pe malul drept al Nistrului — asigurarea securităţii participanţilor la Marşul de doliu al unioniştilor.

Serviciul de presă al PNL
Sursa: www.pnl.md

Declaraţia Partidului Naţional Liberal Vasile Sinigur, membru al PNL, persecutat pentru că a scris la Comrat “România Mare”