Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Declaraţia PNL în legătură cu alegerile anticipate din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PNL / 15 iunie 2009
Partidul Naţional Liberal

Partidul National Liberal apreciaza nevotarea unui Presedinte al Republicii Moldova, propus de PCRM, drept o noua situatie politica si o oportunitate pentru darimarea regimului comunist, care a atins, in anii 2008–2009, apogeul manifestarii esentei sale antidemocratice si antipopulare. Opozitia parlamentara, care nu a votat candidaturile comunistilor la functia de sef de stat, a demonstrat curaj si demnitate, intr-o societate demoralizata, supusa metodic genocidului.

Partidul National Liberal a avut constant o puternica pozitie anticomunista, constatind ca, din 1999, de cind coalitia rosie-oranj a rasturnat Alianta pentru Democratie si Reforme, si pina in 2009, conducerea Republicii Moldova a deraiat continuu de la principiile democratiei, de la angajamentele constitutionale si internationale privind respectarea drepturilor si a libertatilor omului, pluralismul politic si de opinii, crearea conditiilor pentru o presa libera si o justitie independenta.Fraudarea alegerilor parlamentare din 2009 si organizarea pogromului antiromanesc de catre comunisti dupa scrutin au aratat intregii lumi ca in Republica Moldova s-a reinstalat, prin fals, santaj si teroare, un clan politico-terorist extrem de periculos. Perpetuarea acestuia, prin acceptarea consecintelor guvernarii comuniste de zece ani, ar fi insemnat saracie si instabilitate sociala, dar si pierderi constante de vieti omenesti intr-un regim politienesc. Scopul clanului mafiot si corupt este sa se imbogateasca prin suprimarea businessului, stoparea liberei circulatii peste si de peste hotare, transformarea statului intr-un bantustan populat de robi dezumanizati prin foamete si frica si, astfel, sa opreasca avansarea Republicii Moldova spre UE si NATO.

Rezultatele alegerilor anticipate vor fi definitorii pentru destinul societatii moldovenesti. Membrii PNL, din 2001 si pina in prezent, au participat continuu la unirea eforturilor Opozitiei necomuniste in fata unei grupari periculoase, formate din exponenti ai unor interese straine aspiratiilor noastre nationale si europene. Practica ne arata cit de dificila este obtinerea unei majoritati parlamentare democratice in conditiile abuzurilor din partea regimului criminal comunist, venit pe cale democratica, dar care nu accepta sa si plece pe aceeasi cale.

Legislatia nedemocratica privind partidele, votata de coalitia rosie-oranj, limiteaza marja de manevra electorala a acestora. PNL a participat, intr-o formula, neincalcind legea, pe listele MAE in alegerile de la 5 aprilie 2009. In prezent, PNL trebuie sa raspunda la doua imperative — national si de partid. Primul e sa contribuie la un vot anticomunist in alegerile anticipate, al doilea e sa evite dizolvarea partidului, daca nu va participa cu o lista proprie la alegerile anticipate, precum, din pacate, prevede legea mentionata. Aceasta situatie impune un dialog in vederea concentrarii fortelor politice, care sa permita participarea demna si a echipei nationale a PNL atit la alegerile anticipate, cit si la alegerile locale din 2011. In aceste conditii, PNL se declara deschis oricarui dialog pentru a fi util in apropiatele alegeri.

Biroul Permanent Central al PNL
PNL din Republica Moldova îi sprijină pe candidaţii PNL din România pentru Parlamentul European In alegerile anticipate de la 29 iulie liberalii ii vor invinge pe comunisti