Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat a vizitat şantierul Casei de ambalare a strugurilor de la Costeşti

|versiune pentru tipar||
PLDM / 2 septembrie 2014 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Prima Casa de ambalare a strugurilor şi fructelor va fi dată în exploatare până la finele anului curent în satul Costeşti, raionul Ialoveni. Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a vizitat astăzi şantierul de construcţie a obiectului care se întinde pe suprafaţă de 1,2 ha. Liderul PLDM a fost însoţit de directorul ANSA, Ion Sula, şi deputatul PLDM, Anatolie Dimitriu.

Casa de ambalare va fi unica de acest fel din ţară, va avea o capacitate de 80–100 de tone şi, pe lângă struguri, va procesa tot asortimentul de fructe: caise, piersici, prune etc. Utilajul pentru răcire, sortare şi împachetare va fi adus din Germania, Grecia şi Spania.

Vlad Filat a menţionat că asemenea proiecte sunt foarte importante pentru ca producţia autohtonă să devină competitivă pe piaţa Uniunii Europene.

“Finalizarea Casei de ambalare va permite producătorilor agricoli să exporte produse de calitate pe piaţa europeană. Cred că acest proiect este important şi ca exemplu cum se pot asocia producătorii ca să lanseze şi să realizeze proiecte de anvergură”, a spus Vlad Filat.

Preşedintele PLDM s-a declarat convins că asemenea proiecte vor mai fi lansate.

“În câteva zile urmează să fie semnat un contract nou de creditare cu Banca Europeană pentru Investiţii. Banii urmează să fie utilizaţi pentru modernizarea şi restructurarea lanţului valoric al sectorului horticol. Este vorba de 125 de milioane de euro”, a spus liderul liberal-democrat.

Întregul proiect de construcţie a Casei de ambalare se estimează la 14, 9 milioane de lei, în acest an urmând a fi valorificate 7 milioane de lei.

Proiectul “Grup de producători şi Casă de ambalare pentru servicii moderne de marketing la export” este implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) în domeniul susţinerii sectorului privat în localităţile rurale.

În satul Pojăreni din r. Ialoveni a fost inaugurat un drum nou

Astăzi, 2 septembrie, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a participat la inaugurarea unei porţiuni de drum din centrul satului Pojăreni, raionul Ialoveni.

Drumul este construit din beton armat, are o lungime de 500 metri şi o lăţime de 3,5 metri. Pentru construcţia drumului s-au alocat 663 mii lei din bugetul de stat. Drumul urmează a fi extins şi spre alte zone ale satului.

Liderul liberal-democrat a declarat că segmentul de drum ce necesita reparaţie a fost selectat de către locuitorii din Pojăreni.

“Este o porţiune de drum mai complicată, construcţia este una mai specială. Oamenii şi-au propus un scop şi cu succes au reuşit să îl implementeze. Este un proiect destul de semnificativ. Treptat toate drumurile vor fi reparate pentru ca cetăţenii să se poată deplasa cu uşurinţă în orice punct al satului”, a spus Vlad Filat.

Vlad Filat a menţionat că PLDM a muncit mult în ultimii ani astfel încât, cu ajutorul financiar din partea partenerilor, să poată fi lansate şi implementate numeroase proiecte importante.

“Încă odată vedem că procesul de integrare europeană este unul necesar, nu doar la nivel de transformări şi reforme structurale, dar şi la nivel de rezolvare a problemelor din fiecare localitate”, a punctat Vlad Filat.

În Pojăreni sunt în plină desfăşurare şi alte proiecte, cum ar fi reparaţia grădiniţei, a Oficiului medicilor de familie, edificiului primăriei şi a Casei de Cultură.

Infrastructura şcolară — în continuă dezvoltare

Copiii din satul Cigârleni, raionul Ialoveni vor putea merge la o şcoală nouă, cel târziu, peste un an, astăzi fiind sfinţită temelia viitorului gimnaziu. Pentru construcţia gimnaziului au fost preconizate 27 milioane de lei. La ceremonia desfăşurată cu această ocazie, primarul localităţii, Grigore Dupvala, a menţionat că satul 30 de ani aşteaptă să aibă o şcoală şi iată că, în sfârşit, cu sprijinul nemijlocit al lui Vlad Filat şi al PLDM, s-a ajuns în momentul în care sursele financiare pentru demararea construcţiei au fost identificate şi fundamentul edificiului a fost clădit. Primarul şi-a exprimat încrederea că vor fi găsite şi mijloacele necesare pentru finalizarea construcţiei în termen cât mai optim.

Liderul PLDM, Vlad Filat, prezent la ceremonia de sfinţie a temeliei, a specificat că, spre sfârşitul lunii decembrie a anului viitor, gimnaziul urmează a fi deja dat în exploatare. La fel, Vlad Filat i-a asigurat pe cei prezenţi că PLDM va continua procesul de modernizare a sistemului educaţional.

“Educaţia rămâne a fi pentru PLDM prioritatea numărul unu. Suntem în plin proces de construire şi reconstruire a şcolilor, grădiniţelor, investim mult în procesul educaţional ca atare, mă refer aici la Codul Educaţiei, la alte legi care urmează să ofere eficienţă procesului de studii, la condiţiile de muncă pentru profesori, la majorarea salariilor care trebuie să continue. Şi pe viitor vom fi implicaţi plenar în finalizarea reformelor în domeniul educaţiei pentru ca, spre sfârşitul anului 2016, toată infrastructura şcolară să fie modernizată, să fie una europeană”, a spus Vlad Filat.

Deputatul PLDM, Anatolie Dimitriu, a specificat că, de câte ori venea la întâlnire cu sătenii, principala problemă şi dorinţă expusă de ei era construcţia unui gimnaziu.

“Mi-aţi tot spus că, timp de 30 de ani, au venit în sat diferiţi politicieni care v-au promis să vă rezolve problema şcolii, dar niciunul nu s-a ţinut de cuvânt. Iată că astăzi vă puteţi convinge că promisiunile noastre nu sunt vorbe goale şi ceea ce am promis — realizăm”, a opinat Dimitriu.

Şi directorul şcolii, Afanasie Ţurcanu, a recunoscut, la rândul său, că trăieşte un moment emoţionant.

“Visul meu, al copiilor, al locuitorilor satului este pe cale de a se realiza. Condiţiile în care activăm acum sunt extraordinar de grele: nu avem nici sală de sport, nici cantină, nici măcar o încăpere în care profesorii să se recreeze sau să se pregătească de lecţii. Dar, vă asigur, că şi elevii, şi profesorii noştri merită o şcoală europeană, cu condiţii moderne. Sunt sigur că, atunci, vom demonstra rezultate şi mai bune. Vă mulţumim că ne realizaţi visul”, a spus Ţurcanu.

Gimnaziul de la Cigârleni va avea o capacitate de 320 de locuri.

Sursa: www.pldm.md

Echipa TLDM a participat la un seminar de dezvoltare democratică Tinerii se mobilizează pentru acţiunea “PLDM pentru Europa”