Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat — în vizită la Briceni

|versiune pentru tipar||
PLDM / 26 august 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, întreprinde astăzi o vizită de lucru în raionul Briceni. Liderul PLDM este însoţit de preşedintele raionului, Efimia Bandalac.

Primul popas a fost făcut în satul Grimăncăuţi, unde Vlad Filat a vizitat întreprinderea Vicmar-Agro, specializată în pepinierit, creşterea şi comercializarea fructelor. Directorul companiei, Petru Dvorschi, l-a informat pe Vlad Filat că întreprinderea deţine 105 ha de livezi de măr, dintre care 50 ha sunt livezi pe rod cu o varietate de soiuri de mere de vară şi toamnă.

Recent, prin accesarea unui credit în cadrul Programului Compact, a fost construit un frigider modern cu o capacitate de 2 mii tone pentru păstrarea fructelor pe un termen îndelungat. Darea în exploatare a frigiderului şi a liniei de sortare a permis crearea unor noi locuri de muncă, întreprinderea având în prezent 44 de angajaţi. Vicmar-Agro exportă fructe în Belarus, Ucraina şi România.

În discuţiile cu directorul întreprinderii, Vlad Filat a menţionat că este o abordare corectă şi modernă de dezvoltare a unei afaceri în pomicultură.

“Posibilitatea de păstrare a fructelor în condiţii de frigider reduce pierderile, asigură calitatea şi permite vânzarea lor la un preţ mult mai bun şi pentru o perioadă mai lungă de timp. Diversificarea şi lărgirea pieţei de desfacere, odată cu intrarea în vigoare a Acordului de liber schimb, va aduce întreprinderii multe beneficii”, a menţionat Vlad Filat.

Ulterior, liderul PLDM a vizitat şantierul de construcţie a drumului naţional L-20, care face legătura dintre punctul vamal Grimăncăuţi — Văscăuţi şi s.Gimăncăuţi, cu o lungime de 7,5 km şi lăţimea de 6,5 m.

De asemenea, Vlad Filat a vizitat grădiniţa din satul Grimăncăuţi, unde se finalizează lucrările de reconstrucţie a edificiului, pentru ca, în luna septembrie, 140 de copii să păşească pragul unei instituţii moderne. Pentru renovarea capitală a grădiniţei a fost alocată suma de 1,7 ml de lei din Fondul de eficienţă energetică.

Vlad Filat a participat la Conferinţa anuală a pedagogilor din raionul Briceni

Astăzi, 26 august, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a participat la Conferinţa anuală a pedagogilor din raionul Briceni, care a avut genericul “Asigurarea accesului, relevanţei şi calităţii educaţiei: probleme şi perspective”. Conferinţa a a oferit o platformă pentru dezbateri profesionale privind problemele actuale şi de perspectivă ale educaţiei şi învăţământului atât în raion, cât şi în Republica Moldova. Evenimentul s-a desfăşurat în satul Grimăncăuţi şi au participat peste 400 de profesori.

La începutul conferinţei, a fost prezentat un Raport cu privire la starea sistemului de învăţământ din raionul Briceni în anul de studii 2013–2014.

În cuvântul de salut, liderul PLDM a mulţumit cadrelor didactice pentru munca nobilă pe care o depun în educarea tinerei generaţii şi le-a urat multă sănătate şi cât mai multe realizări frumoase.

“Educaţia este motorul care propulsează Republica Moldova. Un sistem de educaţie de calitate le sigură tinerilor abilităţi de viaţă suplimentare şi o gândire critică. Educaţi în acest spirit, tinerii vor reuşi să se realizeze, să fie performanţi, să aibă o viaţă activă şi dinamică. O educaţie mai bună înseamnă un stat mai puternic”, a spus Vlad Filat.

Liderul PLDM s-a referit şi la reforma în domeniul educaţiei, în special la Codul Educaţiei.

“Reforma demarată de Ministerul Educaţiei are ca obiectiv construirea unui sistem a educaţie eficient, cu o abordare complexă. Adoptarea Codului este un pas extrem de important pentru educaţia din Republica Moldova şi acest documentul urmează să fie implementat. Mă bucur că societatea a conştientizat faptul că a avenit timpul să investim în cunoştinţe şi orientare profesională, dar nu în diplome”, a spus Vlad Filat.

Liderul liberal-democrat a menţionat că intelectualitatea din Republica Moldova este forţa motrice care oferă soluţii şi mobilizarea necesară pentru perioada de timp pe care o parcurge ţara.

“Dumneavoastră sunteţi oamenii care oferiţi nu doar prezent, dar şi viitor. Privesc cu încredere perioada pe care o trăim şi sunt sigur că reformele iniţiate vor da rezultatele mult aşteptate: condiţii bune de activitate pentru pedagogi şi cunoştinţe temeinice pentru copii. Doar în aceste condiţii vom avea o societate sănătoasă şi instituţii funcţionale”, a punctat Vlad Filat.

Preşedintele raionului, Efimia Bandalac, a urat succes profesorilor în noul an de studii şi a exprimat cuvinte de gratitudine liderului PLDM pentru că a contribuit la iniţierea reformei în domeniul educaţiei.

La finalul conferinţei, pedagogii au adoptat o Rezoluţie care conţine obiectivele pentru noul an de studii şi indicatorii de monitorizare şi evaluare.

Sursa: www.pldm.md

Sediul PLDM din Făleşti a fost vandalizat TLDM Cimişlia are un nou preşedinte