Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat a participat la inaugurarea expoziţiei Holocaustului

|versiune pentru tipar||
PLDM / 31 ianuarie 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a participat la inaugurarea expoziţiei de fotografii “Holocaustul în imagini”, organizată de Ambasada SUA la Chişinău. Expoziţia, găzduita de Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie, prezintă documente fotografice — mărturii ale genocidului în Europa, inclusiv în Basarabia. Din cele 32 de fotografii expuse — 14 au fost făcute în Basarabia.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, William Henry Moser, a ţinut să specifice că SUA se alătură lumii în comemorarea Holocaustului.

“Am organizat acest eveniment pentru că multe din aceste omoruri au avut loc în această regiune. Aproximativ 270 de mii de evrei din Bucovina, Basarabia şi Transnistria au murit înfometaţi, din cauza bolilor sau împuşcaţi. Trebuie să facem tot ce ne stă în puteri pentru ca asemenea orori să nu se mai repete nicăieri în lume”, a spus William Henry Moser.

Preşedintele PLDM a menţionat că Holocaustul este cea mai dureroasă filă din istoria celui de-al II-lea Război Mondial.

“Durerea poporului evreiesc a lăsat o amprentă asupra întregii omeniri. Şase milioane de oameni au fost exterminaţi. Pentru ca această tragedie umană să nu se mai repete, trebuie să păstrăm amintirea vie, să nu-i uităm pe cei care au avut de suferit şi familiile lor”, a spus Vlad Filat.

În cadrul expoziţiei, vizitatorii au avut ocazia să asculte şi fragmente din lucrarea muzicală “Diferite trenuri”, care include şi vocile supravieţuitorilor Holocaustului, inserate de autorul piesei, Steave Reich.

La vernisaj a fosat prezent preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ, şi ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov.

Amintim că omenirea marchează Ziua Internaţională a Comemorării Victimelor Holocaustului la 27 ianuarie, data la care cel mai mare lagăr nazist Auschwitz — Birkenau şi-a încetat existenţa.

Sursa: www.pldm.md

Liderul PLDM a asistat la prima rundă a Cupei Davis Vlad Filat a fost desemnat “Omul anului 2013”