Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat a participat la deschiderea Secţiei chirurgie endovasculară a SCR

|versiune pentru tipar||
PLDM / 11 noiembrie 2013 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Astăzi, 11 noiembrie, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat a participat la deschiderea oficială a Secţiei chirurgie endovasculară a Spitalului Clinic Republican (SCR). La darea în exploatare au fost prezenţi ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, directorul SCR, Serghei Popa, medici, surori medicale.

Directorul SCR, Serghei Popa, a menţionat că secţia este echipată cu aparataj angiografic de nouă generaţie. În secţie activează trei chirurgi endovasculari şi trei radiologi intervenţionişti cu experienţă de lucru în domeniu şi stagieri în afara ţării.

“Deschiderea acestei secţii este o realizare marcantă pentru medicina autohtonă, o nouă etapă în implementarea noilor tehnologii intravasculare cu scop de diagnostic şi curativ, ceea ce asigură ridicarea la un nivel mult superior a calităţii serviciilor medicale oferite populaţiei Republicii Moldova. Medicii au fost instruiţi în Austria şi România şi au calificarea necesară pentru a lucra cu acest aparataj medical performant”, a spus Serghei Popa.

Prezent la eveniment, preşedinte PLDM, Vlad Filat, a declarat ca azi, odată cu deschiderea Secţiei de chirurgie endovasculară începe o nouă etapă de dezvoltare a sistemului de ocrotire a sănătăţii.

“Azi am asistat la încă un pas făcut spre obiectivul pe care ni l-am propus, cel de a avea o medicină performantă, un sistem de ocrotire a sănătăţii care sa ofere servicii prompte şi de calitate pentru cetăţeni. Multumesc tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui proiect. Cel mai important este că, annual, 1400 de oameni vor avea acces la aceste servicii, iar aceasta înseamnă tot atâtea vieţi salvate şi oameni sănătoşi”, a spus Vlad Filat.

Liderul PLDM a mai specificat că medicina moldoveneasă are specialişti pregătiţi care cred în ceea ce fac.

“Sunt sigur că într-o perioadă scurtă de timp, având infrastructură modernă, echipament performant, medicii noştri vor ajunge să presteze servicii de calitate, inclusiv, pentru europeni, şi nu în afara ţării, dar chiar la noi, în Republica Moldova. Avem toate premisele pentru aceasta. Mult succes în munca pe care o depuneţi”, a menţionat Vlad Filat.

Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, a precizat că proiectul a fost lansat şi implementat în decursul unui an de zile.

“Această secţie este unicală, aici vor fi efectuate intervenţii endo-mini-invazive care nu provoacă traumatisme, iar vindecarea pacienţilor se face în câteva zile. Pas cu pas reuşim să modernizăm instituţiile medicale. Vom caută toate modalitatile pentru ca Spitalul Clinic Republican să devină unul de referinţa nu doar pentru ţara noastră, dar şi pentru ţările din sud-estul Europei”, a spus Usatâi.

Pentru reparaţia încăperii şi lucrările de proiectare a Secţiei chirurgie endovasculară a fost alocată suma de 2,5 milioane de lei din sursele spitalului şi din Fondul de rezervă al CNAM. Echipamentul a costat peste 1,6 mln de Euro şi este un împrumut acordat de Guvernul Austriei.

De menţionat că cheltuielile de asistenţă medicală în secţia respectivă vor fi acoperite de poliţa de asigurare.

Sursa: www.pldm.md

TLDM Bălţi are o nouă conducere Drumurile comunale vor fi reparate din Fondul naţional rutier