Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat: PLDM a fost, este şi va fi mereu dedicat necondiţionat viitorului european al Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PLDM / 8 mai 2013 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a susţinut în briefing, în cadrul căruia s-a referit la ultimele evenimente politice, precizând că PLDM a fost, este şi va fi mereu dedicat necondiţionat viitorului european al Republicii Moldova şi continuării procesului de integrare în Uniunea Europeană.

“Este important ca oamenii din Moldova şi comunitatea internaţională să aibă o imagine clară despre acţiunile ce au loc şi cum corelează acestea cu obiectivele noastre europene”, a subliniat Vlad Filat, referindu-se în context la legile votate în Parlament la sfârşitul săptămânii trecute.

Liderul PLDM a precizat că votul asupra administrării unor instituţii de drept (CNA) a avut drept scop eliminarea problemei justiţiei selective. “Prin votarea acestui proiect, urmărim scopul ca în Republica Moldova, justiţia să nu fie una selectivă, la comanda unui partid politic, dar să fie bazată pe norma legală. Nu întâmplător, la numirea şefului CNA, decizia finală aparţine şefului statului, care este garantul respectării constituţiei”, a menţionat Vlad Filat.

Cât priveşte amendarea legislaţiei electorale, preşedintele PLDM a precizat că votarea sistemului mixt a făcut parte din condiţiile înaintate de PD pentru votarea guvernului. Legea a fost votată cu mare grabă, fără o analiză suplimentară, ceea ce ar fi îngrădit dreptul de vot al cetăţenilor din stânga Nistrului, dar şi al diasporei.

“Când am acceptat votarea acestei legi, am avut în vedere ca alegerile parlamentare să fie ordinare, adică în 2015, timp suficient pentru a ajusta tot cadrul normativ, dar şi sub aspectul administrării, pentru ca toţi cetăţenii să-şi poată exercita dreptul la vot în cadrul noului sistem electoral”, a specificat Vlad Filat.

Liderul PLDM a precizat că demiterea procurorului general a survenit în urma unor încălcări de procedură la numirea acestuia în funcţie, stabilite de comisia parlamentară specială. “Corneliu Gurin are calităţile necesare pentru a fi un bun procuror, însă legea este una pentru toţi. Iar în cazul procurorului general aceste prevederi trebuiesc respectate cu stricteţe”, a menţionat Vlad Filat.

Ex-premierul s-a referit şi la competenţele guvernului, amintind că, în 2000, Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra faptului că preşedintele ţării poate opera remanieri în Guvern, la propunerea premierului interimar. “Noi avem multe funcţii cu interimate. Asta nu înseamnă că cetăţenii trebuie să fie lipsiţi de deciziile ce vizează la modul cel mai direct calitatea vieţii şi procesele vitale pentru ţară”, a spus Vlad Filat.

“Deciziile luate au fost necesare şi asumate. Aceste măsuri fac parte dintr-un efort de protejare a valorilor europene, de readucere a încrederii oamenilor în sistemul justiţiei şi în clasa politică din Moldova şi de asigurare a unui sistem normal de echilibru în ţară”, a concluzionat preşedintele PLDM.

Vlad Filat a reamintit că au fost momente, în care PLDM a fost singura formaţiune din AIE care promova cu adevărat integrarea europeană, iar cei care azi apar în postura de mari apărători ai parcursului european, chiar acum un an se declarau eurosceptici, sau chiar sabotau deschis acţiunile îndreptate spre continuarea cursului de integrare europeană.

Preşedintele PLDM a precizat că oficialii europeni au fost informaţi despre poziţia PLDM privind reconfirmarea orientării europene a partidului.

“Partidul Liberal Democrat din Moldova va continua să implementeze acţiuni pentru a fortifica instituţiile din Moldova, pentru a continua procesul de integrare în UE. Suntem siguri că Moldova trebuie să aibă un viitor european şi suntem determinaţi să acţionăm pentru a apăra şi pentru a asigura acest viitor în interesul cetăţenilor Republicii Moldova”, a declarat Vlad Filat.

Sursa: www.pldm.md

PLDM a fost reprezentat la şcoala de primăvară “Principii pentru o societate liberă” Omagiu de 9 mai eroilor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial