Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Primarii îşi fac publică activitatea pentru 9 luni ale anului

|versiune pentru tipar||
PLDM / 28 octombrie 2012
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Darea de seamă a primarului de Heciul Nou Valerian Bou a fost ceva nou pentru locuitorii comunei. Până acum rareori foştii şefi ai administraţiei locale ţineau sfat cu populaţia. Curioşi de ce se va întâmpla la această întrunire, înarmaţi cu o mulţime de întrebări, mulţi locuitori ai comunei au venit să asculte darea de seamă a primarului.

Valerian Bou în raportul a menţionat că “din primele zile ale activităţii sale în funcţia de primar, una din cele mai stringente probleme care urma sa fie rezolvată, era aducerea în bună ordine a sistemei de încălzire de la Gimnaziul din Heciul Nou. Problemă, care, de altfel, pe parcursul a mai multor ani a dat bătăi de cap administraţiei locale şi direcţiei acestei instituţii. Au fost găsite mijloacele necesare pentru aceasta — 85 mii lei alocaţi de Consiliul raional şi 35 mii lei din bugetul primăriei.

Cea mai mare atenţie am acordat bunei funcţionări a instituţiilor publice din teritoriu. A fost construită o porţiune de apeduct, care uneşte gimnaziul şi grădiniţa. În total cu lucrările de proiectare şi construcţia propriu zisă a apeductului am cheltuit 289 mii 632 lei, mijloace alocate din bugetul raional. Această colaborare strânsă şi susţinerea din partea Consiliului raional şi a Preşedintelui de raion Gheorghe Meaun ne-a permis să eliminăm unele deficienţe ce ţin de funcţionarea instituţiilor publice din teritoriu. Aici, am mai putea adăuga instalarea iluminării unor străzi din sat, procurarea inventarului pentru casa de cultură, reparaţia digurilor a două lacuri, fapt ce va exclude pericolul unor eventuale inundaţii în caz de ploi puternice. La aceste lucrări au fost implicaţi şi locuitorii satului”, mai menţionează primarul.

Primăria a fost beneficiarul unui proiect finanţat de FISM în sumă de 500 mii lei privind reparaţia grădiniţei. Este o reuşită a domnului primar, care spune că şi pe viitor se va implica activ în atragerea de investiţii privind modernizarea infrastructurii, renovarea instituţiilor publice din teritoriu.

Evident, locuitorii prezenţi la întrunire au avut o mulţime de întrebări către administraţia comunei. Ei doresc să se rezolve cât mai repede cea mai stringentă problemă a satului — asigurarea cu apă potabilă.

La această întrebare a dat răspuns preşedintele raionului Gheorghe Meaun care a fost prezent la întrunire. Domnul Meaun a amintit locuitorilor din Heciul Nou că anul acesta a început construcţia ape-ductului Soroca — Bălţi — Sângerei. Până la sfârşitul acestui an vor fi asimilate circa 10 milioane de lei, iar la anul viitor construcţia apeductului va continua şi sunt toate condiţiile ca locuitorii din Heciul Nou să aibă posibilitatea de a se conecta la acest apeduct.

Chestiunile despre activitatea unor servicii din teritoriu cum ar fi centrul de sănătate, serviciul de asistenţă socială, poliţistul de sector au fost dezbătute în cadrul acestei întruniri. Populaţia a venit cu obiecţii şi au sugerat propuneri privind îmbunătăţirea activităţii acestor servicii.

Un lucru este cert — locuitorii satului au apreciat practica de convocare a unor asemenea întruniri de dare de seamă a administraţiei locale cu participarea autorităţilor raionale şi au propus ca, cel puţin, o dată in semestru, primarul să se prezinte în faţa comunităţii pentru a raporta despre activitatea primăriei şi cum se îndeplinesc doleanţele populaţiei.

Sursa: www.pldm.md

Wilfried Martens şi-a reiterat sprijinul pentru opţiunea europeană a R. Moldova TLDM a înmânat certificatele de participare la Şcoala de Studii Europene