Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaraţia Partidului Liberal în legătură cu poziţia MAE al Rusiei privind neretragerea trupelor ruse

|versiune pentru tipar||
PL / 9 ianuarie 2003
Partidul Liberal a luat cunoştinţă cu stupoare de declaraţia oficialilor MAE al Rusiei, conform căreia autorităţile acestui stat intenţionează să îşi păstreze prezenţa militară în Transnistria chiar şi după ce va finaliza procesul de evacuare a patrimoniului său militar din această zonă. Această declaraţie, făcută agenţiei ruse “Interfax”, denotă, în contextul eforturilor depuse de întreaga comunitate internaţională — europeană şi americană -, inclusiv prin decizia Summit-ului OSCE al miniştrilor de externe de la Porto, de a se obţine retragerea trupelor, a armamentului şi a muniţiilor ruseşti de pe teritoriului statului independent şi suveran R. Moldova, — adevăratele scopuri geopolitice ale Moscovei: de a-şi menţine influenţa într-o zonă a Europei, în care să împiedice avansarea forţelor NATO, angajate în combaterea terorismului. Această poziţie a diplomaţiei ruse, în spiritul dublelor standarde, provoacă indignare, reprezentînd un amestec direct în treburile interne ale R. Moldova, căci se insistă pe recorelarea prezenţei militare străine pe teritoriul statului nostru cu definirea statutului zonei transnistrene. Este şi o poziţie fariseică, în situaţia cînd Rusia se angajează public în a coopera pentru combaterea terorismului în lume, ceea ce implică lupta împotriva regimurilor teroriste, criminale, unul dintre acestea fiind — chiar şi conform actualei guvernări comuniste — regimul de la Tiraspol, protejat în acţiunile sale neconstituţionale, ilegale de pînă acum, de umbrela armatei ruseşti de ocupaţie.

Ingerinţa permanentă a Rusiei în treburile interne ale R. Moldova, continuă, manifestîndu-se, de această dată, prin încercarea impunerii, pe toate căile, a forţelor militare ruse ca şi “garant al păcii şi al stabilităţii”, prin asumarea cu de la sine putere a “unor noi sarcini şi funcţii în etapa reglementării reale” a conflictului transnistrean “şi a realizării acordurilor ce vor fi semnate în cadrul acestui proces” — ceea ce este inacceptabil în condiţiile cînd R. Moldova este o ţară neutră, fapt vehiculat inclusiv de guvernarea comunistă. Această poziţie insolită a diplomaţiei ruse denotă temerea în faţa implicării diplomaţiei americane în reglementarea transnistreană în baza statului unitar R. Moldova, fapt ce ar pune capăt contrabandei care alimentează structurile mafiote, inclusiv din ţările-garante, şi traficului ilegal de arme, de droguri şi de fiinţe umane.

Partidul Liberal a pledat continuu pentru retragerea imediată a armamentului şi a trupelor ruseşti de pe teritoriul R. Moldova — singura condiţie reală pentru identificarea unei soluţii definitive pentru conflictul transnistrean, în conformitate cu interesele statului nostru independent, care şi-a proclamat drept prioritate a politicii externe integrarea în structurile europene. Liberalii consideră drept foarte periculoase şi unele încercări ale guvernării comuniste de la Chişinău de a căuta căi pentru permanentizarea prezenţei militare ruse pe teritoriul statului nostru şi pentru corelarea retragerii trupelor Federaţiei Ruse cu definirea statutului zonei de peste Nistru.

Partidul Liberal consideră că declinul economic şi criza continuă din societatea noastră au drept cauză împiedicarea constantă, de către cercurile imperiale ruseşti, a exercitării suveranităţii de către R. Moldova pe întregul său teritoriu şi speră că declaraţia oficialilor MAE al Rusiei nu exprimă punctul de vedere al Preşedintelui Vladimir Putin şi al Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, care a desfiinţat Comisia parlamentară rusă pentru problema Transnistriei pe motiv că existenţa acesteia era interpretată ca ingerinţă în treburile unui stat suveran.

Liberalii solicită organismelor internaţionale influente sprijinirea aspiraţiei de independenţă şi de integrare europeană a populaţiei tînărului nostru stat. Partidul Liberal consideră că numai prin implicarea reală şi majoră în soluţionarea conflictului transnistrean, conform standardelor internaţionale, ale UE, ONU, NATO, dar şi ale SUA, ca putere principală angajată în combaterea terorismului, R. Moldova şi-ar putea obţine adevărata independenţă şi suveranitate şi s-ar putea alinia statelor europene civilizate.

Serviciul de presă al Partidului Liberal
Poziţia dlui Veaceslav UNTILĂ, preşedintele Partidului Liberal, faţă de vizita efectuată de Vladimir Voronin, preşedintele R. Moldova, la Washington, la invitaţia Preşedintelui SUA, George W. Bush Declaraţia Partidului Liberal în legătură cu neacceptarea desfăşurării referendumului asupra sistemului electoral în R. Moldova