Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPVE

Masa rotundă internaţională “Să salvăm râul Nistru!”

|versiune pentru tipar||
PVE / 29 mai 2017
Partidul Verde Ecologist

La 26 mai 2017 Partidul Verde Ecologist din Moldova împreuna cu Partidul Verde din Ucraina au petrecut o masă rotundă internaţională cu genericul “Sa salvăm răul Nistru!”. Activitatea face parte din cadrul evenimentelor campaniei cu acelaşi nume desfăşurate de Partidul Verde Ecologist. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Verzii din Ucraina şi cu susţinerea Verzilor Europeni.

La adresa participanţilor au parvenit scrisori de salut şi susţinere din partea partidelor verzi din România, Georgia, Bulgaria cât şi din partea conducerii Partidului Verde European. La eveniment au fost invitate ONG-urile de mediu, lideri ai partidelor parlamentare şi extraparlamentare. Noi credem că salvarea râului Nistru nu are culoare politică.

La eveniment a mai participat şi o delegaţie a Verzilor Ucraineni formată din preşedintele Partidului Verde — Vitalie Kononov, Secretara Internaţională — Tatiana Bodun şi lidera Tinerilor Verzi din Cernăuţi — Victoria Bilivsca.

De ce sunt îngrijoraţi Verzii din ambele state? Autorităţile ucrainene planifică sa construiască pe cursul superior al rîului Nistru o cascadă de 6 hidrocentrale. Preşedinţii Partidelor Verzi din Moldova Anatolie Prohniţchi şi din Ucraina Vitalie Kononov au venit cu un cuvânt de salut şi o informaţie amplă despre ce sa întreprins până acum de partidele verzi pe plan naţional şi internaţional, în vederea soluţionării problemei.

Despre consecinţele construcţiei cascadelor a prezentat o informaţie amplă în prezentările lor Alecu Reniţă — preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova, Tatiana Bodun, Rodica Iordanca — Iordanov, Victoria Bilivsca, Vasile Costiuc preşedintele Partidului Democraţia Acasă,un partid de tineri a vorbit despre pericolul dispariţiei râului Nistru ca şi a râului Bâc.

Preşedintele Asociaţie Veteranilor “Tiras Tighina” Anatol Caraman a relatat despre dezastrul râului la moment şi transformarea lui în mlaştina, ba mai mult construcţia cascadelor de hidrocentrale prezintă şi un pericol de inundaţie masiva a localităţilor din albie in caz de conflict armat, prin explodarea barajelor. Reprezentanţii Ministerului Mediului din Moldova Andrei Ursache şi Dumitru Osipov, prezenţi la masa rotundă au vorbit participanţilor despre măsurile întreprinse de instituţiile statului în această privinţă. Despre pericolul dispariţiei monumentelor istorice şi peisagistice a vorbit Vasile Fotescu recunoscut activist civic.

În urma dezbaterilor aprinse cu participarea tinerilor prezenţi şi propunerile parvenite sa decis ca bazinul râului Nistru sa fie transformat într-o zona de producere a energiei din surse alternative — biologice, solare şi eoliane.

Ca rezultat al mesei rotunde internaţionale de către participanţi a fost votat un apel adresat autorităţilor Ucrainei, Moldovei şi Uniunii Europene contra construcţiei cascadelor de hidrocentrale.

La final preşedinţii Partidului Verde Ecologist Anatolie Prohniţchi si Partidului Verde Ucraina Vitalie Kononov au mulţumit participanţilor pentru activism şi implicare în soluţionarea acestei probleme comune.

Sursa: www.greenparty.md

Apelul Partidelor Verzi din Europa cu privire la situaţia râului Nistru