Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDSM

Preşedintele PDS Dumitru Braghiş formulează propuneri pentru deblocarea situaţiei din CMC

|versiune pentru tipar||
PDSM / 25 septembrie 2007
Partidul Democraţiei Sociale din Moldova

Marţi, 25 septembrie, Dumitru Braghiş, preşedintele Partidului Democraţiei Sociale, deputat în Parlamentul Republicii Moldova a asistat la şedinţa Consiliului Municipal Chişinău.

Întrebat de ziarişti cum apreciază situaţia din CMC, liderul PDS a declarat că situaţia din CMC rămîne tensionată şi îşi aşteaptă o soluţionare cît mai grabnică. Cei de care depinde deblocarea situaţiei — consilierii municipali — se prefac a nu înţelege că ambiţiile lor politice şi personale blochează soluţionarea problemelor stringente ale cetăţenilor. Or, în lipsa unei majorităţi largi şi funcţionale în CMC, majoritate care şi-ar asuma responsabilitatea politică pentru guvernarea în municipiu, cei care suportă consecinţele sunt tocmai cetăţenii şi agenţi economici.

Preşedintele Partidului Democraţiei Sociale consideră că pentru deblocarea situaţiei din Consiliul Municipal se impune iniţierea în regim de urgenţă a consultărilor cu participarea tuturor formaţiunilor necomuniste reprezentate în CMC, precum şi a consilierilor neafiliaţi pentru formarea unei coaliţii largi şi Funcţionale în CMC.

Dumitru Braghiş a declarat că la 20 septembrie liderul PL s-a adresat să discutăm posibilitatea de participare a consilierilor noştri în coaliţia majoritară. “Fără rezerve şi fără condiţionări am acceptat discuţiile. Propunerea însă prevedea că reprezentanţii PDS vor lua locul altor participanţi la coaliţie, fapt care nu poate să conducă la consolidarea majorităţii şi la evitarea pe viitor a situaţiilor de blocaj”, susţine liderul PDS. “Mai mult chiar, scenariul propus poate provoca destabilizarea situaţiei în coaliţiile majoritare din raioanele republicii”.

În opinia Preşedintelui Partidului Democraţiei Sociale pentru deblocarea situaţiei din CMC “trebuie să facem un pas înapoi. Să reluăm de la zero consultări pentru formarea majorităţii la care vor fi invitate toate formaţiunile reprezentate în consiliul municipal, toţi consilierii necomunişti. Noi avem experienţa pozitivă de formare a coaliţiilor majoritare în 21 de consilii raionale.”, susţine Braghiş.

Este necesar ca în cadrul acestor consultări să ajungem la elaborarea în baza platformelor electorale a formaţiunilor reprezentate în CMC a unui program comun de dezvoltare a municipiului Chişinău pentru următorii patru ani. Responsabilitatea politică pentru realizarea acestui program revine pe seama Consiliului Municipal. Iar Primarul General, ca şef al executivului municipal, îşi asumă întreaga responsabilitate pentru formarea şi funcţionarea structurilor Primăriei Municipiului Chişinău, inclusiv la numirea viceprimarilor, pretorilor şi şefilor direcţiilor şi serviciilor primăriei.

În asemenea situaţie Conciliului Municipal îi revine, pe de o parte, rolul de a asigura controlul asupra primăriei, pe de altă parte, formaţiunile reprezentate în CMC îşi vor realiza promisiunile electorale, acestea fiind incluse în acel Program de dezvoltare a municipiului Chişinău. Şi pentru ca acest control să fie eficient, este strict necesar ca Preşedintele Consiliului Municipal să nu fie din aceeaşi tabără politică cu Primarul General. Preşedintele CMC trebuie, prin autoritatea sa, să coaguleze forţele în CMC. El nu trebuie să fie rezultatul unor înţelegeri politice, a declarat Dumitru Braghiş.

Centrul de presă al PDS
Declaraţia Partidului Democraţiei Sociale Fracţiunea social democrată din Consiliul Municipal aderă la coaliţia democrată