Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, se află într-o vizită oficială pe linie politică la Bruxelles

|versiune pentru tipar||
PDM / 20 iunie 2017
Partidul Democrat din Moldova

Acolo şeful democraţilor are întâlniri cu mai mulţi lideri politici europeni, cu care abordează subiecte ce ţin de relaţia Moldovei cu Uniunea Europeană, strategia de dezvoltare a ţării noastre, reformele care au loc pe linie guvernamentală şi politică.

În cadrul întâlnirilor de astăzi cu liderii grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Vlad Plahotniuc a dat asigurări că guvernarea de la Chişinău şi-a asumat reforme importante, care deja dau rezultate. “Guvernul Moldovei are toată susţinerea Partidului Democrat şi a Coaliţiei majoritare în realizarea reformelor. Ne-am asumat cele mai dure reforme din 2009, iar faptul că schimbările spre bine deja dau roade a fost remarcat şi de Fondul Monetar Internaţional, şi de Uniunea Europeană. Aceasta demonstrează că guvernarea îşi respectă angajamentele faţă de cetăţeni şi faţă de partenerii externi”, a declarat Vlad Plahotniuc. Liderul democraţilor a adăugat că partenerii de dialog au remarcat aceste reforme şi au încurajat Partidul Democrat să continue.

Liderii APSD au încurajat guvernarea de la Chişinău să continue procesul de apropiere de Uniunea Europeană şi, totodată, au apreciat mult discuţia cu preşedintele PDM. “Este important să fim informaţi direct de către voi despre ceea ce se întâmplă în Moldova, deoarece unii aşa-zişi prieteni de-ai voştri prezintă aici informaţii care nu corespund realităţii. Noi înţelegem supărarea lor că nu sunt la guvernare”, a spus liderul grupului APSD, Gianni Pittela.

Un alt subiect discutat la Bruxelles a fost modificarea sistemului electoral ca parte a procesului de reformare a clasei politice. Vicepreşedintele grupului APSD, Knut Fleckenstein, a recomandat ca Parlamentul de la Chişinău să continue dezbaterile publice pe marginea proiectului de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt. “Credem că aţi reacţionat calm şi cu înţelegere la avizul Comisiei de la Veneţia. Îndemnăm să începeţi în curând noi consultări pe acest subiect”, a spus Knut Fleckenstein.

“Noi vom continua dezbaterile şi vom ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia când vom vota în a doua lectură proiectul de trecere la sistemul electoral mixt”, a punctat Vlad Plahotniuc.

La final, liderii social-democraţilor europeni şi-au manifestat susţinerea pentru iniţiativa de modificare a sistemului electoral în Republica Moldova.

Preşedintele PDM le-a prezentat partenerilor europeni şi proiectul privind interzicerea propagandei ruseşti, evidenţiind faptul că aceasta “este o măsură vitală pentru securizarea spaţiului informaţional al Moldovei”. Iniţiativa a fost privită cu deschidere din partea liderilor politici din Parlamentul European, care au precizat că Uniunea Europeană nu doreşte ca Moldova să se certe cu Rusia, dar încurajează Chişinăul să-şi apere propriile interese. La final, s-a decis ca pe parcursul lunii iulie să fie organizată în Parlamentul European o dezbatere pe tema privind dezinformarea şi propaganda, pornind de la proiectul de lege propus de Partidul Democrat.

Sursa: www.pdm.md

Declaraţia PDM privind recomandările Comisiei de la Veneţia pentru schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova Vlad Plahotniuc a discutat la Bruxelles cu vicepreşedinta grupului ALDE din Parlamentul European, Norica Nicolai