Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Iniţiativa PCRM privind scutirea unor categorii de populaţie de achitarea datoriilor faţă de fondurile de asigurări în medicină

|versiune pentru tipar||
PCRM / 29 august 2014
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Fracţiunea PCRM a înregistrat astăzi în Parlament o iniţiativă legisaltivă (Nr.335 din 29/08/2014) privind scutirea unor categorii de populaţie, neangajate în cîmpul muncii, de achitarea datoriilor faţă de fondurile de asigurări obligatorii în medicină pentru anii de pînă la 2014.

Acest subiect a fost în atenţia deputaţilor comunişti permanent. Pe perioada actualului mandat, legislatorii PCRM au înregistrat în Parlament iniţiative similare de anulare a datoriilor formate faţă de fondurile de asigurări medicale pentru anii 2011 şi 2012 (Nr.2851 din 29.11.2012) pentru mai multe categorii de cetăţeni.

Proiectele de legi nu au fost susţinute de deputaţii din coaliţia majoritară, fapt care a permis urmărirea, pe cale judiciară, a mii de cetăţeni neangajaţi în cîmpul muncii, care nu şi-au procurat în anii precedenţă poliţă de asigurare medicală. Mai mult, în ultimii doi ani au fost înăsprite sancţiunile pentru neplata datoriilor faţă de asigurările medicale.

În prezent, mii de cetăţeni sunt deja harţuiţi prin instanţe de judecată, iar pentru un număr semnificativ de persoane urmează să fie iniţiată procedura de încasare silită a datoriilor faţă de fondurile de asigurări medicale pentru anii precedenţi. Unele cazuri (exemplu: Vladimir Duplischi din Ermoclia, Ştefan-Vodă) s-au soldat cu întemniţarea cetăţenilor.

Pînă în anul 2010, parlamentul a aprobat în fiecare an legi care au scutit mai multe categorii de cetăţeni de obligaţiunile financiare pe care acestea le aveau faţă de CNAM.

Serviciul de presă al PCRM
Sursa: www.pcrm.md

Adresarea Preşedintelui PCRM Vladimir Voronin către cetăţenii Moldovei, dedicată Zilei Independenţei Declaraţia PCRM cu privire la situaţia din sectorul agrar