Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Vladimir Voronin, a avut o întrevedere cu Dl. Jean Louis Laurens, Directorul General al Directoratului General Democraţie şi Afaceri Politice al Consiliului Europei

|versiune pentru tipar||
PCRM / 17 martie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Miercuri, 17 martie 2010, Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a avut o întrevedere cu delegaţia condusă de Dl. Jean Louis Laurens, Directorul General al Directoratului General Democraţie şi Afaceri Politice al Consiliului Europei. Pe parcursul discuţiei părţile au abordat diverse aspecte ale situaţiei social-politice din Republica Moldova.

Vladimir Voronin a ţinut să mulţumească oficialului european pentru suportul acordat de-a lungul ultimilor 8 ani de guvernare a PCRM, menţionînd că sfaturile, recomandările, ideile, deschiderea, asistenţa tehnică şi financiară acordată din partea UE în această perioadă au permis ţării să avanseze pe calea reformelor.

În acelaşi timp, pe parcursul discuţiei, Preşedintele PCRM a exprimat profunda îngijorare cu privire la evoluţiile politice din Republica Moldova de la începutul guvernării Alianţei pentru Integrare Europeană şi pînă în prezent. Vladimir Voronin a spus că această coaliţie care s-a declarat a fi prodemocratică şi proeuropenă, tot mai des manifestă acţiuni inverse declaraţiilor lor, tot mai profund asemănîndu-se cu un regim de-a dreptul dictatorial.

Preşedintele PCRM a menţionat că partidul pe care îl conduce a transmis deja instituţiilor internaţionale o serie de rapoarte cu un număr impunător de încălcări grave realizate de către guvernarea liberal-democrată în perioada post-electorală.

Trecînd în revistă aceste încălcări Preşedintele PCRM s-a referit în special la: intimidarea continuă a mass-mediei incomde actualei guvernări, manifestată cu închiderea şi tentative permanente de închidere a posturilor TV, radio, presei scrise, persecutarea şi hărţuirea jurnaliştilor; modificarea continuă a legislaţiei în conformitate cu ambiţiile politice proprii; demiterea pe criterii politice şi politizarea excesivă a aparatelor administrative centrale şi locale, cînd oamenii ori sunt angajaţi pe criterii politice, ori sunt impuşi să adere la formaţiunile politice ale AIE; intimidarea permanentă a opoziţiei şi simpatizanţilor acesteia, prin intentarea dosarelor penale, arestări a persoanelor absolut nevinovate şi intentarea dosarelor cu caracter politic, calomniere deschisă în mijloace media, hărţuirea prin intermendiul organelor de forţă şi de control — CCCEC, MAI, procuratura generală.

Ex-preşedintele Republicii Moldova a specificat că la nivel local şi central s-a declanşat o adevarată teroare în adresa membrilor şi simpatizanţilor PCRM, dar şi a profesioniştilor neafiliaţi politic care doresc să-şi menţină independenţa. Oamenii sunt impuşi să adere la partidele AIE, or în cazul refuzului sunt destituiţi din funcţiile pe care le ocupă.

De asemenea, Preşedintele PCRM a menţionat interferenţa continuă a politicului în activitatea sistemului judecătoresc, ultima picătură în acest sens fiind demisia recentă a Preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, contrar prevederilor legislaţiei în vigoare. Vladimir Voronin a menţionat că prin această decizie absolut ilegală s-a încercat de facto subminarea în mod evident şi deschis a autorităţii sistemului judecătoresc şi distrugerea autonomiei acestuia.

Preşedintele PCRM a specificat că recent toate aceste fărădelegi grave au finalizat cu declaraţiile pe marginea concluziilor şi recomandărilor Comisiei de la Veneţia în problema modificării constituţiei şi alegerilor anticipate, făcute la 9 martie 2010 de către liderii AIE. Vladimir Voronin a spus că poziţia liderilor AIE în această privinţă, ca şi declaraţiile pe care le-au făcut ei întrec orice limite legale, dar şi morale. Aceste acţiuni ale AIE au dat pe faţă definitiv adevăratele intenţii ale liderilor coaliţiei.

Ex-preşedintele Republicii Moldova a menţionat că PCRM după ultima vizită a dlui Gianni Buquicchio la 25 februarie curent, a declarat că este gata de dialog cu AIE pentru depăşirea crizei politice în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneţia, mai mult decît PCRM a lansat public această invitaţie la dialog. Spre marele regret al PCRM, dar şi a poporului moldovenesc în întregime, cei patru lideri ai Alianţei nu numai că nu au ascultat aceste recomandări ale Comisiei de la Veneţia, nu numai că au refuzat orice dialog cu PCRM, dar au ales o cale contrară oricăror norme legale şi în special o cale contrară Constituţiei Republicii Moldova. Vladimir Voronin a specificat că în aceste condiţii comportamentul liderilor AIE este unul anti-constituţional, iar decizia recentă anunţată de liderii Alianţei ca fiind o tentativă clară de uzurpare a puterii în stat.

La rîndul său Dl. Jean Louis Laurens, a ţinut să mulţumească pentru informaţia prezentată şi a exprimat speranţa că în viitorul apropiat va fi găsită soluţia pentru depăşirea crizei politice la Chişinău, o soluţie care evident trebuie să fie în plină conformitate cu normele legale.

Pe final părţile au ţinut să mulţumească pentru discuţia purtată.

Sursa: www.pcrm.md

Plenara Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova Declaraţia PCRM privind eşecul rebeliunii anticonstituţionale