Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaratia Comitetului Executiv Politic al CC al PCRM vizavi de raportul comisiei prezidentiale cu privire la analiza dictaturii comuniste in Romania

|versiune pentru tipar||
PCRM / 25 decembrie 2006
Partidul Comuniştilor din Republica MoldovaLa 18 decembrie a.c., Presedintele Romaniei Traian Basescu a prezentat parlamentului tarii raportul comisiei prezidentiale cu privire la analiza dictaturii comuniste in Romania. Recunoscind dreptul indiscutabil al oricarui cetatean, cu atit mai mult al conducatorului statului, la propria apreciere a trecutului tarii sale, Comitetului Executiv Politic al CC al Partidului Comunistilor din Republica Moldova, totodata, considera ca este necesar si este posibil sa-si exprime dezacordul categoric cu unele generalizari si concluzii care in mod vadit depasesc limitele raportului.

Pozitia comunistilor moldoveni este bine cunoscuta: noi de mult am condamnat cu fermitate, in mod irevocabil, practica comunismului totalitar, care a lasat urme grave in istoria unui sir de tari ale lumii si care a luat cu sine milioane de vieti omenesti, in primul rind, vieti ale comunistilor insisi, ale familiilor lor. Insa, totodata, cu aceiasi fermitate si consecventa subliniem si un alt moment. Aceasta practica bestiala care a semnificat in realitate denaturarea brutala, chiar perversa a ideilor comuniste nobile in nici un caz nu poate servi in calitate de temei pentru apelul, declarat efectiv de presedintele Basescu, de a nega si a respinge dreptul la viata a intregii teorii politico-filozofice a socialismului umanist.

Ne permitem sa amintim ca aceasta teorie, raportata la realitate si la provocarile timpului, in mare parte se realizeaza in practica de catre PCRM, care timp de aproape sase ani se afla la cirma puterii si construieste, impreuna cu intreaga societate, statul moldovenesc suveran, democratic, social orientat. Ideile socialiste constituie in continuare temelia activitatii nobile a partidelor europene comuniste contemporane, a spectrului variat al miscarilor de stinga din Europa, in ansamblu, care isi confirma in permanenta rolul conducator al aparatorilor adevarati si consecventi ai drepturilor, libertatilor si intereselor oamenilor muncii. Ramine doar sa regretam ca presedintele Basescu, in discursul sau anticomunist, vadit intirziat, practic cu citeva zile inainte de intrarea oficiala a Romaniei in UE, intentionat sau neintentionat, a incercat sa arunce banuieli asupra unui din cele mai puternice curente politice din Europa si din lume.

Comitetul Executiv Politic al CC al PCRM
Declaratia Comitetului Politic Executiv al CC al Partidului Comunistilor din Republica Moldova Comunicat de presă al Uniunii Tineretului Comunist din Moldova