Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAS

Contestaţie împotriva ordonanţei procurorului de a refuza intentarea urmării penale

|versiune pentru tipar||
PAS / 27 noiembrie 2017
Partidul Acţiune şi Solidaritate

Maia Sandu, Preşedintele PAS, a depus pe 22 noiembrie curent, la Judecătoria Chişinău, o contestaţie împotriva ordonanţei procurorului de a refuza intentarea urmăririi penale pentru uzurparea puterii de stat pe numele lui Vladimir Plahotniuc.

În plângerea formulată, s-a evidenţiat caracterul părtinitor şi neobiectiv al activităţii procurorului în examinarea denunţului penal pe numele lui Vladimir Plahotniuc. Or, procurorul a audiat doar persoanele apropiate şi colegii de partid ai celui în raport cu care s-a formulat denunţul şi nu a audiat pe nimeni care ar fi putut să dea declaraţii împotriva acestuia. În plus, procurorul nu l-a audiat pe însuşi Vladimir Plahotniuc, ceea ce, la fel, ridică probleme de credibilitate faţă de modul în care a fost examinat denunţul penal.

Este de menţionat, de asemenea, că procurorul, în textul ordonanţei, a făcut o analiză a cadrului constituţional şi legal care guvernează organizarea şi funcţionarea Parlamentului doar din perspectiva interdicţiei mandatului imperativ, uitând în totalitate de conceptul de suveranitate care aparţine în exclusivitate poporului şi potrivit căruia nimeni nu poate exercita puterea de stat în nume propriu.

Chiar dacă atât organele procuraturii, cât şi justiţia îi sunt subordonate lui Vladimir Plahotniuc, considerăm necesară exercitarea în continuare a presiunii pe instituţiile de stat care, conform legii, trebuie să fie independente şi să acţioneze în interes public, şi nu în interesul unor oligarhi care au preluat prin uzurpare puterea de stat.

Sursa: unpaspentru.md

Plahotniuc calcă pe urmele lui Dodon şi Filat, lipsind Moldova de apa Nistrului Republica Moldova şi România — mai aproape