Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMPA

Conferinţă de presă MPA cu tema “Un om de afaceri condamnat la 12 ani închisoare printr-o schemă protejată de Poalelungi, Filat şi Bumacov”

|versiune pentru tipar||
MPA / 5 noiembrie 2013 | 
Mişcarea Populară Antimafie

Motivul conferinţei de astăzi este să alarmăm opinia publică şi organismele internaţionale asupra unui caz extrem de grav în care viaţa, sănătatea şi integritatea unui om este în pericol din motivul că judecătorul Melniciuc, tot el Preşedinte la Judecătoria sectorului Râşcani din capitală, l-a condamnat la 12 ani închisoare încălcând flagrant Legislaţia Republicii Moldova. Sentinţa a fost pronunţată pe 25 iunie curent. Este vorba despre un tertip clasic de atac asupra unui business şi preluare a acestuia prin intemediul organelor de urmărire şi al instanţelor de judecată când un litigiu civil este transformat într-un dosar penal pentru a face presiuni asupra persoanei ca să cedeze afacerea.

Victima acestei crime instituţionale este cetăţeanul Ion Gherman, om de afaceri, director al “Penomet Grup” — firmă de construcţii care a avut relaţii civile cu o altă firmă “Elvitis Com” condusă de Vasile Vutcărău şi care are activitate în domeniul agrar. O presupusă neexecutare a relaţiilor contractuale reclamată de Vasile Vutcărău trebuia să fie examinată în cadrul unei acţiuni civile, însă Vasile Vutcărău, având protecţia aşa-zişilor demnitari de stat ca ministrul agriculturii Vasile Bumacov cu care este prieten şi ex-prim-ministrul Vlad Filat, care i-a făcut vizite la întreprindere(foto), depune o plângere la Ministerul de Interne în anul 2008 pe numele lui Ion Gherman înviunidu-l de escrocherie şi înşelăciune.

Vutcarau este desemnat şi premiat patru ani consecutiv ca cel mai bun în domeniu creşterii vitei de vie. Firma acestuia primeste anual subsidii din partea statului decând ministerul Agriculturii este în gestiunea PLDM. Avem temeiuri să credem că Vutcărău, prin intermediul ELVITIS COM, prezintă unul din aceste elemente ale unei scheme prin care banii statului sunt transformati in surse ale partidului PLDM, iar in semn de recunoastere pentru servicii, acesta este sprijinit în obtinerea altor afaceri de pe piata de business a RM.

Compania Penomet Grup, fondata in 2001 de catre Gherman Ion, singurul fondator, tratată de istanţă drept “firma fantoma” de spalare de bani in scopri personale, este o companie care a fost gestionata cu dedicatie si cu cele mai noi tehnologii si materiale în procesul de constructie, pe parcursul anilor si-a adunat printre clienti mari companii internationale si locale orientate catre dezvoltare: Suedzucker Moldova, Coca-Cola Company, Orange, Moldcell ş.a.

Aşadar, după o perioadă de patru ani de ameninţări şi presiuni asupra omului de afaceri Ion Gherman, dosarul a trecut prin procurorii Ruslan Toma, Vladimir Lupu şi Vladislav Guzic — cel care a instrumentat şi orchestrat dosarul şi care a spus avocatului că ordinul vine chiar de la Poalelungi direct în cabinetul lui Diacov de la Procuratura municipală, urmând ca finul lui Poalelungi, judecătorul Melniciuc, să pronunţe în iunie curent o decizie judecătorească aberantă, criminală şi lipsită de orice temei, învinuindu-l pe Ion Gherman de escrocherie şi înşelăciune:

  1. Melniciuc a transformat o relaţie contractuală dintre două companii într-o relaţie personală dintre două persoane, astfel un caz civil este trecut într-un caz penal pentru a şantaja şi intimida inculpatul.
  2. Melniciuc a făcut justiţie selectivă ignorând argumentele şi probele inculpatului, mai mult decât atât şi-a permis chiar în cadrul şedinţei de judecată să-i sugereze martorului acuzării cum să-şi depună depoziţiile . (audio)
  3. La dosar lipseşte partea vătămată, care trebuie să fie confirmată prin existenţa unui act procesual concret. La fel, se atestă lipsa elocvenţei în declaraţiile martorilor acuzării.
  4. În acţiunile lui Ion Gherman nu există componenţa de infracţiune. Apărarea drepturilor civile se face în conformitate cu prevederile Codului Civil pe calea intentării unei acţiuni civile. Intervenţia procurorului în examinarea acţiunii civile este contrară prevederilor dreptului la un proces contradictoriu şi echidistant preveăzut de art. 6 al Convenţiei Drepturilor Omului.

După toate acestea şi după decizia primei instanţe, cum credeţi la cine ajunge dosarul în cauză? La judecătorul Liliana Catană, care a fost numită săptămâna trecută cu votul a 71 deputaţi, judecător la Curtea Supremă de Justiţie. Cauza lui Ion Gherman va fi examinată mâine la Curtea de Apel, ora ________, de către această judecătoare. Invităm mass-media să vină mâne la Curtea de Apel să vadă cum va examina acest dosar judecătoarea Catană.

Cazul lui Ion Gherman este unul reprezentativ, zeci de oameni de afaceri din businessul mic şi mijlociu sunt victime ale unui sistem judecătoresc corupt care produce crime împotriva drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, care pune în pericol viaţa, sănătatea şi integritatea persoanei din interese financiare — un sistem judecătoresc care este protejat politic de Parlament, Preşedinţie şi Guvern.

Sursa: www.antimafie.md

Lansarea programului “A II-a Republică” de către Mişcarea Populară Antimafie în diaspora din Marea Britanie Sergiu Mocanu: Deputatul Furdui conduce o reţea criminală de estorcare a agenţilor economici