Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Declaraţia deputatului Zoia Jalbă, vicepreşedinte al Partidului Mişcarea Acţiunea Europeană, prezentată în plenul parlamentului

|versiune pentru tipar||
MAE / 24 octombrie 2008
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Atît în Declaraţia comună a ambasadelor statelor Uniunii Europene, acreditate la Chişinău, din vara acestui an, cît şi în Concluziile Summit-ului Miniştrilor de Externe ai UE, care a avut loc la Luxemburg, s-a atras, in mod deosebit, atenţia la derapajele antidemocratice, pe care le comite actuala guvernare comunistă de la Chişinău. Forurile europene, în repetate rînduri, s-au arătat deranjate de marile restanţe pe care le are Republica Moldova la capitolul drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, inclusiv, libertatea mass-media.

Zilele acestea a fost dat publicităţii un top al statelor lumii la libertatea presei. RM, în comparaţie cu anul trecut, a coborît în acest top tocmai cu 17 poziţii, pomenindu-se în coada clasamentului mondial, de rind cu unele state din Asia şi Africa.

În pofida acestor performanţe ruşinoase, actuala guvernare şi lingăii din aşa numita opoziţie constructivă şi consensuală, orbiţi de perspectivele electorale catastrofale pentru ei, în ultima vreme şi-au înteţit atacurile asupra puţinelor instituţii mass-media, care au mai rămas independente.

Un loc aparte în această luptă oarbă a satrapilor comunişti, luptă demnă de o cauză mai bună, se atribuie postului de televiziune PROtv, care, cu excepţia DTV-ului, este unicul post de televiziune, care reflectă obiectiv realitatea din RM.

Încă nu s-au şters din memoria telespectatorilor, a opiniei publice interne şi internaţionale incidentul care a avut loc cu cameramanul PROtv Mihai Şambra. Acesta a fost răpit din stradă, dus la Comisariatul de poliţie Buiucani şi bătut în cel mai groaznic mod de către poliţişti doar pentru faptul că şi-a făcut cinstit meseria de jurnalist şi a filmat atacurile banditeşti ale poliţiei asupra protestatarilor în ziua de 5 octombrie. Faptul, că ulterior Mihai Şambra a fost nevoit să-şi retragă cererea de la procuratură, ne demonstrează, încă o dată, că nimeni nu poate rezista atacurilor şi practicilor NKVD-iste ale structurilor statului poliţienesc RM.

Iată că ieri, la finele şedinţei parlamentului, doi colegi de-ai noştri, care neformal fac parte din actuala majoritate parlamentară, au atacat în cel mai josnic mod postul de televiziune PROtv, învinuindu-l că distorsionează realitatea din RM, atacă instituţiile statului de drept ş.a.m.d.

Nu vreau să dau citire aici tuturor inepţiilor expuse de către un pretins democrat. Vreau doar să spun că el, personal, împreună cu ortacii săi, cu toţi voroninii, tcaciucii şi alţii de teapa lor au lucrat şi lucrează în continuare de zor la subminarea intereselor naţionale ale RM, menţinînd-o, în continuare, pe orbita intereselor imperiale ruseşti.

Dar nu despre asta e vorba acum. Atacurile furibunde asupra presei independente, inclusiv asupra PROtv-ului fac parte dintr-un scenariu pus la cale de actuala guvernare de a rămâne cu orice preţ la putere şi după alegerile parlamentare din 2009. Se cunoaşte mai demult că guvernanţii urzesc închiderea postului de televiziune PROtv, aşa cum au făcut-o şi cu TVR-1.

Ţin, însă, să dezamăgesc. Ceea ce fac comuniştii şi acoliţii lor în ultima vreme se va întoarce, ca un bumerang, în capurile lor pătrate. Tic-urile lor dictatoriale trădează agonia în care se află.

Forţele politice cu adevărat democratice, naţionale şi proeuropene trebuie să-şi unească eforturile pentru a-i înmormânta în cimitirul istoriei.

Zoia Jalbă,
vicepreşedinte al Partidului Mişcarea Acţiunea Europeană

Declaraţia MAE referitor la iniţiativa miniştrilor de externe a ţărilor membre ale Uniunii Europene de aprofundare a relaţiilor UE — Republica Moldova Comunicat de presa al Mişcării “Acţiunea Europeană”