Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Declaraţia Alianţei “Moldova Noastră”

|versiune pentru tipar||
AMN / 24 martie 2006
Alianţa “Moldova Noastră”
IPNA Compania “Teleradio-Moldova”
dlui Ilie TELEŞCO, Preşedinte al IPNA CTRM
Domnule Ilie TELEŞCO!

Cu regret, Compania “Teleradio-Moldova” rămâne angajată într-un partizanat deschis în favoarea administraţiei Voronin, a intereselor politice şi de grup promovate de Partidul Comuniştilor şi de aliaţii lui. Astfel se sfidează flagrant legile ţării şi criteriile obligatorii pentru serviciul public de radio şi tv, adoptate chiar de Consiliul de Observatori al IPNA. El are locul şi rolul său negativ şi în procesul monitorizării europene asupra instituţiilor democratice din Republica Moldova, în Rapoartele de ţară, în Recomandările Adunării Parlamentare a Consiliului Europei — în frânarea procesului de integrare europeană a ţării. Controlul camuflat şi dur exercitat de puterea politică centrala dictează IPNA ignorarea oricăror argumente: prevederile Legilor Audiovizualului şi celei a IPNA; dezvăluirile şi probele directe aduse de jurnaliştii cenzuraţi şi triaţi din cadrul IPNA; analiza de conţinut a emisiunilor IPNA de către instituţii independente; sesizările de încălcare a drepturilor din partea cetăţenilor, organizaţiilor civile şi a celor politice din Moldova.

Prin prezenta vă anunţ insatisfacţia faţă de modul în care, prin relatarea “TV Moldova 1” din 19 martie, ediţia “Ştirile Serii”, ora 19:00, aţi reacţionat la solicitarea de a rectifica relatarea despre mitingul de protest al AMN din 12 martie 2006: “Republica Moldova: 5 ani de dictatură şi mizerie comunistă”. Am solicitat respectarea dreptul legal al AMN şi al protestatarilor la imagine corectă, precum şi dreptul cetăţenilor la informarea corectă, completă şi echidistantă. Adică — rectificarea unei prezentări tendenţioase, incomplete, calomniatoare în volum şi în condiţii egale cu cele ale relatărilor radio şi tv, prezentate la acest subiect — şi nu doar recunoaşterea şi eliminarea insinuării făcute de “TV Moldova 1” referitor la un pretins apel de “răsturnare a puterii legitime”, faptul cel mai grav. Sunt nevoit să constat că IPNA s-a eschivat repetat de la propriile obligaţiuni.

În această perioadă, discriminarea informaţională la IPNA şi calomnierea AMN, a partidului cu cea de-a doua ca mărime Fracţiune în Parlamentul Republicii Moldova, s-au suprapus şi pe alte subiecte strict politice. IPNA a mai relatat despre: adresarea PCRM către partidele sale surori din spaţiul ex-sovietic (cu importanţă redusă în interiorul ţării); întâlnirea activului PCRM (cu cuvântarea dlui Voronin); reuniunea aleşilor locali ai PPCD (cu cuvântarea dlui Roşca); şi, încă un material ce confirmă rea-voinţa IPNA la adresa conducerii AMN, asociată prin fals şi uz de fals cu o persoană controversată.

Domnule Preşedinte!

Cele câteva subiecte pur politice, reflectate în mod diferit de IPNA, determină Fracţiunea AMN în Parlamentul Republicii Moldova să le supună unui studiu comparativ în raport cu standardele legale şi profesionale în vigoare, drept pentru care vă solicit prezentarea operativă, în copii pe VHS, a tuturor informaţiilor menţionate mai sus (marcate prin caracter gras, subliniat).

Cu respect,

Serafim Urechean
Preşedinte al Partidului Alianţa “Moldova Noastră”
Preşedinte al Fracţiunii AMN în Parlamentul RM

Declaraţia cu privire la nerespectarea angajamentelor asumate de către Republica Moldova în faţa Consiliului Europei Declaraţie cu privire la încălcarea drepturilor Opoziţiei de către Puterea comunistă