Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Scrisoare deschisă Preşedintelui Partidului Comuniştilor din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PSRM / 12 martie 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova
Domnului Vladimir Voronin

Stimate domnule Preşedinte,

Mă adresez către Dumneavoastră cu acest mesaj într-un moment de înaltă tensiune socială şi politică. De trei ani, Republica Moldova este expusă unei crize politice fără precedent, care a învrăjbit societatea şi al cărei focar se află în interiorul ţării şi numai cu forţe interne poate fi potolit. În aceste zile, ne aflăm în ajunul unor decizii foarte importante pentru clasa politică moldovenească, care ar putea pune capăt, într-o formă sau alta, crizei parlamentare. În acest sens, hotărîtoare vor fi acţiunile opoziţiei politice din Parlament: socialiştii şi comuniştii.

La modul practic, există doar două căi rezonabile în actualele circumstanţe pentru depăşirea crizei politice — alegerile anticipate sau alegerea preşedintelui. Şi o cale, şi alta are avantajele, dar şi dezavantajele sale. Iar opoziţia, în virtutea deciziilor hotărîtoare care îi revin, ar trebui să se consulte în privinţa modului în care poate fi gestionată actuala situaţie politică în beneficiul cetăţenilor şi al viitorului Republicii Moldova.

De aceea, domnule Preşedinte, vin către Dumneavoastră cu iniţiativa unei întîlniri, a unui dialog sincer şi echilibrat, care să ne permită nouă să înţelegem că, deşi avem trasee politice diferite, avem acelaşi interes comun — un viitor mai bun pentru Republica Moldova.

Şi socialiştii, şi comuniştii sunt în opoziţie. Am fost pînă acum diferiţi în abordările noastre, dar putem găsi şi puncte de tangenţă pe chestiuni de principiu, putem discuta modalitatea unui dialog politic responsabil şi cu efecte concrete. Putem demonstra că opoziţia poate fi mai coerentă şi mai responsabilă decît guvernarea.

Domnule Preşedinte, sper că Dumneavoastră nu veţi accepta să vă fie impusă calea autoizolării, nici ca partid, nici ca lider. Autoexcluderea de la procesul dialogului şi al deciziilor politice nu este alegerea cea mai indicată pentru un partid parlamentar, iar calea baricadelor şi a “războiului total” politic nu oferă soluţii, ci noi probleme.

Am ştiut întotodeauna că înţelepciunea Dumneavoastră depăşeşte cadrul influenţelor de palat şi al emoţiilor de moment. Acum, în Postul Mare, mizez şi pe deschiderea dumneavoatră spirituală şi aştept acceptul Dumneavoastră de a ne întîlni, oriunde preferaţi Dumneavoastră: la sediul Partidului Socialiştilor, la sediul PCRM, sau în altă locaţie. În trei zile, încă mai poate fi decisă soarta unei crize politice de trei ani.

Cu cele mai bune gînduri,

Igor Dodon,
Preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova

Sursa: dodon.md

Sporesc rîndurile PSRM Vladimir Voronin îl invită pe Igor Dodon la sediul PCRM