Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia PSD: “O nouă etapă de exploatare a postului naţional de televiziune «Moldova 1» de către AIE”

|versiune pentru tipar||
PSD / 10 octombrie 2011 | 
Partidul Social Democrat

Noua guvernare continuă să disperseze societatea folosind instrumente sensibile în crearea conflictelor între populaţia Republicii Moldova. Din 10 octombrie 2011, televiziunea publică “Moldova 1” a declarat “un război mediatic” vorbitorilor de limbă rusă, aceştia fiind privaţi de accesul la informaţie şi la noutăţile actuale.

Conducerea postului naţional de televiziune “Moldova 1” a făcut schimbări în grila de emisie, ştirile “Mesager” în limbă rusă fiind mutate în ore “incomode” pentru etniile vorbitoare de limbă rusă. Dat fiind faptul, că este un post, care are acoperire naţională, acesta ar trebui să fie echidistant şi să ofere telespectatorilor emisiuni mai bune şi să lupte pentru rainting-ul postului şi nicidecum să discrimineze la ordinele actualei guvernări, vorbitorii de limbă rusă. Totodată, nici pentru vorbitorii de limbă moldovenească ora 19 stabilită pentru buletinul de ştiri nu este una potrivită, dat fiind faptul că ora 21 este mult mai comodă şi deja de ani a fost creată o deprindere, mai ales că acest post de televiziune este unicul, care emite în toate localităţile ţării.

Se pare că cei de la “Moldova 1” sînt obişnuiţi cu îndeplinirea ordinelor parvenite de la guvernanţi. Pe timpul comuniştilor, timp de 8 ani, acest post de televiziune era un instrument utilizat pentru mediatizarea unor evenimente şi noutăţi în interesul acestora. Acum, cînd avem o guvernare democrat-europeană, discriminarea vorbitori de limbă rusă este o continuare a politicii liberal-democrate pentru a arăta că ei fac schimbări, iar schimbarea începe cu “Moldova 1”. Este firească şi influenţa pro-românească şi totodată sugestii ale europenilor, care consideră că prin această modificare vor diminua influenţa Federaţiei Ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel se încearcă intimidarea vorbitorilor de limbă rusă şi distanţarea acestora de la viaţa politică, social şi economică.

Partidul Social Democrat consideră că această schimbare neîntemeiată în grila de emisie a postului de televiziune respectiv, unde modificarea constă doar în emisiunea de ştiri în limbă rusă ne spune clar despre monopolizarea instituţiei media care a lipsit cetăţenii de ştirile de la orele 19, plasînd emisiunea în orele cînd aceştia nu sunt în faţa ecranelor TV (ora 9, ora 17) sau cînd aceştia dorm (ora 23).

Partidul Social Democrat condamnă conducerea televiziunii naţionale prin încălcarea celui mai important principiu a unei instituţii media: de a fi imparţial şi de a nu discrimina. Spre regret trebuie să constatăm că actuala guvernare exploatează la maxim orice instituţie de stat, încercînd prin aceasta să bucure Europa de reformele implementate dar să nu ţină cont de factorul uman.

PSD precizează, că conform Constituţiei Republicii Moldova “Statul recunoaşte şi garantează dreptul tuturor cetăţenilor la păstrarea, la dezvoltarea şi la exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase”. Iar “dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit”.

Astăzi în Republica Moldova guvernanţii nu sînt preocupaţi de problemele stringente ale populaţiei statului, dar sînt preocupaţi de întîietatea politică, concurenţă între lideri şi cine mai des reuşeşte să vorbească cu vreun oficial european. În schimb, oamenilor, treptat, le sînt încălcate mai multe drepturi şi facilităţi de care ar putea beneficia. Prin aceasta, conducerea demonstrează nu doar priorităţile propriilor interese dar şi faptul că oamenii sînt aduşi la condiţii de viaţă îngrozitoare, prin urmare fiind lezate mai multe prevederi constituţionale.

Considerăm că Consiliul Coordonator al Audiovizualului trebuie să ia măsuri privind faptul că televiziunea publică “Moldova 1” acţionează în interes politic prin care marginalizează accesul la informaţii oficiale a vorbitorilor de limbă rusă în conformitate cu legea organică “ Legea privind accesul la informaţii”, care are la baza Constituţia Republicii Moldova.

Centrul de presă PSD
Sursa: www.psdm.md

Scrisoare de recunoştinţă din parte Partidului Social Democrat Preasfinţiei Sale Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii, Preasfinţitului Kiril Despre întîlnirea Ambasadorului Federaţiei Ruse în Republica Moldova Valeri Kuzmin cu conducerea PSD