Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Poziţia Partidului Social Democrat faţă de organizarea referendumului constituţional din 5 septembrie 2010

|versiune pentru tipar||
PSD / 13 iulie 2010
Partidul Social Democrat

Modificările efectuate în Codul Electoral al Republicii Moldova prin aprobarea acestora cu votul deputaţilor partidelor componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană pun în pericol atât stabilitatea politică, cât şi independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova.

În schimbul obligativităţii Preşedintelui interimar al Republicii Moldova dl Mihai Ghimpu de a dizolva Parlamentul şi a anunţa alegeri parlamentare anticipate — situaţie prevăzută expres în Constituţia Republicii Moldova — acesta, alături de aliaţii de coaliţie, a demarat un proces ilegal de tergiversare a obligativităţii dizolvării parlamentului şi de căutare de posibilităţi pentru a se menţine la conducerea ţării. În această perioadă a fost inventată noţiunea de “termen rezonabil” şi a fost modificat esenţial Codul Electoral în aşa fel ca doar cu votul a 17 % din populaţie să fie posibilă aprobarea oricărei decizii, ceia ce nici pe departe nu reprezintă voinţa poporului.

În situaţia în care Republica Moldova se confruntă cu gravele efecte ale crizei economice, iar în ultima perioadă şi cu efectele inundaţiilor, efecte extrem de grele pentru bugetul statului, liderii Alianţei au decis să mai organizeze o campanie electorală achitată cu bani publici.

Anunţarea referendumului constituţional pentru consultarea populaţiei privind alegerea Preşedintelui Republicii Moldova de către întreaga populaţie, nu reprezintă altceva decît o posibilitate ascunsă de cheltuire de bani publici şi de menţinere la putere a actualei coaliţii. Prin decizia de organizare a referendumului şi, ulterior, prin desfăşurarea alegerilor prezidenţiale se încearcă menţinerea ilegală a actualului Parlament.

Partidul Social Democrat, programul căruia prevede alegerea Preşedintelui ţării de către întreaga populaţie, va promova şi va susţine şi în continuare acest principiu programatic. Dar, în acelaşi timp, PSD declară că se va împotrivi aplicării de către Alianţă a mecanismelor care vin să pună în pericol şi chiar să distrugă suveranitatea ţării.

Pentru realizarea acestei decizii a sale, PSD dă start campaniei “MOLDOVA INDEPENDENTĂ”. Campania urmăreşte scopul de a informa cetăţenii despre pericolul care poate veni în urma acceptării de către cetăţeni a noilor norme de validare a referendumului. În consecinţă, PSD va îndemna cetăţenii să abandoneze participarea la acest referendum.

PSD se adresează către societatea civilă, către liderii şi membrii ONG, către partidele extraparlamentare şi parlamentare de opoziţie cu apelul: Să ne unim în această Campanie şi să nu permitem ca soarta Republicii Moldova să fie decisă de ambiţiile anumitor lideri politici.

“MOLDOVA INDEPENDENTĂ” trebuie să devină idea naţională care să ne unească pentru totdeauna.

Suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova sunt consfinţite în Declaraţia de independenţă şi în Constituţia Republicii Moldova, Legea supremă în stat, pentru modificarea căreia nu pot fi admise mecanismele elaborate la bunul plac al anumitor lideri politici.

Prin organizarea acestui referendum, liderii Alianţei, în deosebi dl Mihai Ghimpu, de fapt îşi doresc legitimarea validării referendumurilor, care urmează să fie organizate ulterior şi posibilitatea aprobării deciziilor cu votul a 17% din populaţie. Este evident faptul că, prin organizarea pe viitor a unor posibile referendumuri gen “cu privire la unirea Republicii Moldova cu România” — dorinţă fierbinte a actualului Preşedinte interimar — va fi pusă în pericol înseşi existenţa statului Republica Moldova.

De aceia, indiferent de apartenenţa politică, trebuie să ne unim eforturile şi să luptăm pentru “MOLDOVA INDEPENDENTĂ”.

Centrul de Presă PSD

Comunicat de presă al Partidului Social Democrat Declaraţia consilierului raional Râşcani, Preşedintelui organizaţiei teritoriale Râşcani a Partidului Social Democrat, Nicolae Carauş