Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Adresare privind efectuarea unui control parlamentar al legalităţii acţiunilor organelor procuraturii

|versiune pentru tipar||
PSDM (astăzi PSD) / 13 decembrie 2006
Partidul Social DemocratPe data de 4 noiembrie 2006, PSDM a organizat în scuarul Operei Naţionale un miting de protest împotriva urmăririi penale ilegale a liderului Partidului Social-Democrat din Moldova, dl Eduard Muşuc. Acest miting a fost în prealabil autorizat de către Primăria mun. Chişinău prin decizia nr. 1343 din 26.10.2006 şi la el au participat delegaţii Congresului IX al PSDM împreună cu alţi membri şi simpatizanţi ai Partidului Social-Democrat din Moldova.

Pe data de 22 noiembrie 2006 Preşedinta Consiliului Naţional al PSDM, Loretta Handrabura, şi membrul PSDM Andrei Dmitriev au fost citaţi să se prezinte la procuratura sec. Buiucani pentru a da explicaţii cu privire la participarea dumnealor la mitingul de protest. Ei au fost informaţi de către procurorul sec. Buiucani dl Ştefîrţă, că aceste explicaţii sunt necesare pentru controlul asupra circumstanţelor organizării acestui miting şi determinării necesităţii urmăririi penale a participanţilor conform art. 341 al CP al RM pentru atentarea la regimul constituţional al RM, care se pretind că ar fi avut loc.

Procurorul Ştefîrţă a solicitat de la membrii PSDM următoarele explicaţii:

La întrebările L. Handrabura şi A. Dmitriev care concret sunt acele elemente ale infracţiunii, prevăzute de art. 341 al CP RM, ce se conţin în acţiunile sau luările de cuvînt ale participanţilor la miting, procurorul nu a dat nici un răspuns clar. La acele întrebări a fost dată o explicaţie vagă şi evazivă, că “pînă cînd” nimic concret nu se incriminează nimănui, dar procuratura este obligată să efectueze controale ale tuturor manifestaţiilor publice, din motivul că astfel dispune un oarecare ordin intern al procuraturii.

Conţinutul “conversaţiei” care a avut loc la procuratura sec. Buiucani denotă următoarele:

Precum am aflat, acţiunile respective ale Procuraturii în privinţa PSDM fac parte din campania de amploare, efectuată deschis şi organizat de organele de procuratură, care are drept scop suprimarea organizaţiilor obşteşti nonguvernamentale şi politice, care îşi exprimă poziţiile şi opiniile cu privire la problemele vieţii publice.

Este caracteristic faptul, că în ordonanţa respectivă nici măcar nu este specificată tematica manifestărilor publice, care trezeşte îngrijorarea conducerii Procuraturii Generale — controlului şi “profilacticii” sunt supuse toate organizaţiile nonguvernamentale, loialitatea cărora este pusă la îndoială din motivul organizării manifestaţiilor publice şi exprimarea dezacordului.

Conform ordonanţei, anume aceste organizaţii neloiale urmează să fie supuse controlului pentru verificarea actelor de înregistrare şi surselor de finanţare (evident, cu scopul determinării oricăror pretexte formale pentru lichidarea acestora), pentru analiza conţinutului lozincilor şi luărilor de cuvînt din punctul de vedere al aplicării urmăririi penale faţă de participanţi. În contextul acestei ordonanţe nu mai trezeşte nedumeriri dubiile colaboratorului Procuraturii Buiucani, procurorului dl Ştefîrţă în ce priveşte legalitatea şi admisibilitatea lozincilor “Libertate”, “Democraţie”, “Jos comuniştii”, “Jos regimul”, care au răsunat la mitingul din 4.11.2006.

Din conţinutul ordonanţei, care cere depistarea cetăţenilor neloiali, este evident că în stat a fost lansată “vînătoarea de vrăjitori”, i.e. suprimarea oricăror nemulţumiri, critici şi neloialităţi faţă de autorităţile oficiale.

În conformitate cu cele expuse, PSDM consideră necesar să exprime Parlamentului RM, care conform Constituţiei este organul reprezentativ şi legislativ suprem al RM, profunda îngrijorare în legătură cu amplificarea tendinţelor de suprimare a democraţiei şi manifestările deschise ale unui stat poliţienesc.

Conform art. 32 al Constituţiei RM “Oricărui cetăţean îi este garantată libertatea gîndirii, a opiniei, precum şi libertatea exprimării în public prin cuvînt, imagine sau prin alt mijloc posibil”.

Conform art. 40 al Constituţiei RM “Mitingurile, demonstraţiile, manifestările, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere…”.

Din normele constituţionale, stipulate mai sus rezultă clar şi univoc că oricare acţiuni de suprimare a libertăţii gîndirii, opiniei şi libertăţii exprimării publice în cadrul manifestaţiilor, indiferent de cine sunt exercitate acestea, sunt anticonstituţionale.

Conform art. 2(3) al Legii cu privire la Procuratură, activitatea organelor procuraturii trebuie să se bazeze pe principii de legalitate şi imparţialitate.

În pofida normelor Constituţionale şi legislative menţionate, organele Procuraturii Generale tot mai mult se transformă în poliţie politică, într-un instrument docil de represiune şi persecutare care este folosit nu doar împotriva partidelor politice de opoziţie, dar şi împotriva celor ce au o opinie diferită şi îşi exprimă nemulţumirea de situaţia în ţară.

Ordonanţa Procuraturii Generale, menţionată mai sus, şi acţiunile ce au avut loc în baza acesteia împotriva PSDM pot fi pe deplin considerate drept o tentativă de exercitare a terorii morale şi de intimidare a membrilor şi simpatizanţilor partidelor de opoziţie, precum şi o subminare a activităţii publice şi politice a cetăţenilor Republicii Moldova.

PSDM consideră că poziţia şi scopul acţiunilor Procuraturii Generale RM şi, în primul rînd, a procurorului Balaban, intră în contradicţie directă cu Constituţia RM, statutul şi funcţiile organelor procuraturii, prevăzute de legislaţia în vigoare.

Dat fiind faptul că Procuratura Generală este un organ subordonat şi controlat de către Parlamentul RM, PSDM solicită efectuarea unui control parlamentar şi aprecierea legalităţii şi admisibilităţii acţiunilor organelor procuraturii, descrise mai sus. În cazul în care controlul parlamentar va confirma ilegalităţile menţionate, considerăm că aceasta constituie un temei suficient pentru demiterea Procurorului General al RM, dl Balaban.

Eduard Muşuc,
preşedinte al PSDM

Declaraţie cu privire la tentativele guvernării de a lichida Instituţiile publice municipale Euro TV şi Antena C Comunicat de presă al Partidului Social Democrat din Moldova