Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Conducerea PL aduce dovezi care demonstrează principalele cauze ale formării Alianţei PLDM, PDM şi PCRM

|versiune pentru tipar||
PL / 9 iunie 2015 | 
Partidul Liberal

Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, Prim-vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinta PL, Corina Fusu şi Vicepreşedintele PL, Valeriu Munteanu au susţinut astăzi o conferinţă de presă pe tema: “Adevărul spus de oficialii Uniunii Europene”.

Subiectul conferinţei la constituit adevărul despre discuţiile din luna ianuarie cu oficialii europeni la Aeroportul Internaţional Chişinău, cu privire la crearea unei alianţe de guvernare dintre PL, PLDM şi PD.

În cadrul conferinţei de presă, Preşedintele PL a precizat următoarele:

“După cinici luni de la întâlnirea, din 20 ianuarie 2015, cu reprezentanţii Parlamentului European şi foştii colegi de alianţă (PLDM, PDM), cu privire la crearea unei coaliţii de guvernare proeuropene, foştii colegi de alianţă acuză Partidul Liberal de formarea unei alianţe cu comuniştii.

Atunci s-a convenit formarea unei alianţe de guvernare în formula care a fost instituită după alegerile parlamentare din 2010, adică repartizarea puterii în stat între PL, PLDM şi PDM. Atunci toţi au fost de acord, însă, după plecarea oaspeţilor, au făcut alianţă cu comuniştii. Foştii colegi de alianţă au zis că Partidul liberal este vinovat, deoarece nu au vrut să-şi asume responsabilitatea pentru guvernare.

Recent am găsit o conferinţă la Washington, printre invitaţi fiind şi deputaţii din Parlamentul European Elmar Brok şi Štefan Füle.

Elmar Brok când a fost întrebat de ce au fost stopate reformele de integrare europeană ale Republicii Moldova, el a declarat următoarele:

Am fost principalul raportor al Parlamentului European cu privire la adunarea celor 12 ţări. Deci, cunosc subiectul. Dar în ceea ce priveşte Moldova, eu am luat partea (am participat) săptămână trecută timp de 4 ore la negocierile de formare a coaliţiei în Moldova şi cunosc câte ceva despre aceasta.

Avem problemă că unora (…PLDM şi PD) nu le place ideea unui Procuror General independent, pentru că el ar putea fi prea puternic în lupta cu corupţia. Este cel mai mare obstacol din cauza căruia nu se poate ajunge la un numitor comun cu Partidul Liberal. Şi ei devin nervoşi (…PLDM şi PD).

Dar să fii gata să lupţi cu corupţia este o condiţie. Este o condiţie! (…de aderare la UE)

Şi aceasta este una dintre cauzele pentru care ei nu doresc admiterea Partidului Liberal la guvernare

Eu aş putea continua şi continua, aceste lucruri trebuie văzute şi ştiute.”

“Prima problemă şi cea mai importantă este că foştii colegi de Alianţă când au auzit de un Procuror General independent, au înţeles că vor trebui să răspundă cei care au furat miliardul. Dar un miliard nu se fură fără de cei care au fost la putere sau, nemijlocit, cu susţinerea lor. Partidul Liberal oricum va rămâne pe poziţii. Cum decurge acum de mai bine 6 luni ancheta în cazul miliardului furat demonstrează încă o dată că Republica Moldova are nevoie de un Procuror General străin, dacă vrem să combatem corupţia la nivel înalt, mai ales printre cei care conduc republica”, a mai spus Mihai Ghimpu.

Mesajul preşedintelui a fost susţinut şi de vicepreşedintele PL, Valeriu Munteanu, care a declarat următoarele:

“Acum devine mai mult decât evident că Partidul Liberal nu a fost acceptat la guvernare din cauza insistenţelor noastre, coordonate cu oficialii europeni, ca în Republica Moldova să fie adus un Procuror General independent, european.”

Prezentă la conferinţă, Prim-vicepreşedintă PL, Corina Fusu, a ţinut să accentueze că:

“Felul în care s-a comportat guvernarea Republicii Moldova, faptul că Partidul Liberal intenţionat a fost scos de la guvernare şi de această dată, dă bătăi de cap Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii, dar şi occidentului în general”

La rândul său, Prim-vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, a punctat că problema nr. 1 în Republica Moldova este corupţia, care ar fi putut fi combătută doar cu ajutorul PL şi a unui procuror general independent.

“Problema numărul 1 în republica Moldova este corupţia, care nu se soluţionează şi nimeni nici nu se doreşte soluţionare acesteia, mai ales dintre cei care se află la conducere. Aceasta o confirmă şi un oficial de rang înalt, care a venit cu o ofertă de continuare a parteneriatului european, ofertă refuzată de către celelalte 2 partide democratice, pentru a continua lupta cu corupţia. De aceea soluţii la nivel local nu există, soluţia există cu Partidul Liberal şi Uniunea Europeană!”

Sursa: www.pl.md

PL atenţionează: În spatele platformei civice “DA” stau alţi oligarhi care profită de nemulţumirea şi dezamăgirea cetăţenilor! Consiliu Republican al PL s-a întrunit în şedinţă