Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Conducerea PL a avut o întrevedere cu delegaţia Băncii Mondiale

|versiune pentru tipar||
PL / 24 septembrie 2014
Partidul Liberal

Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, Corina Fusu, Prim-vicepreşedintă a PL, Valeriu Munteanu, Vicepreşedinte PL, şi Gheorghe Brega au avut o întrevedere cu delegaţia Băncii Mondiale astăzi, 24 septembrie 2014, la sediul central al Partidului Liberal. Laura Tuck, Vicepreşedinta Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, Qimiao Fan, Directorul regional al Băncii Mondiale pentru Belarus, R. Moldova şi Ucraina, Alex Kremer, Directorul reprezentanţei permanente a Băncii Mondiale în R. Moldova, Alejandro Cedeno, Coordonator Programe pentru Belarus, R. Moldova şi Ucraina, Victor Neagu, Coordonator relaţii cu publicul — au reprezentat delegaţia Băncii Mondiale.

În cadrul întrevederii au fost puse în discuţie subiecte precum situaţia politică înaintea alegerilor din toamna acestui an; previziuni despre situaţia de după alegeri; agenda parlamentară până la începerea campaniei electorale; cum ar putea influenţa situaţia politică externă, alegerile parlamentare din R. Moldova; situaţia din sectorul bancar din R. Moldova ş.a.

D-na Laura Tuck, Vicepreşedinta Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, a vorbit despre programele în derulare ale Băncii Mondiale şi aspecte ce vizează colaborarea pe viitor — “Banca Mondială este un partener de bază al Republicii Moldova deja de ceva timp şi vom continua să colaborăm”, a accentuat D-na Tuck. Dânsa s-a interesat de situaţia politică din republică de până la alegeri. Despre care Mihai Ghimpu a menţionat: “Până astăzi, din păcate, nu s-au făcut reforme adevărate. Şi cu toate că am fost «îmbrăcaţi» cu aceeaşi «cămaşă de ocupaţie» ca şi Ţările Baltice, ele sunt membre UE, se dezvoltă, la noi, însă, democraţia a adus doar corupţie şi sărăcie”.

Preşedintele PL a mai spus că “astăzi putem spune că viitorul european şi democraţia sunt puse din nou în pericol. Ţinând cont de felul în care au guvernat PLDM şi PD, dar şi de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, ne va fi foarte greu să menţinem o guvernare democratică, dar vom reuşi. Noi, Partidul Liberal, facem tot ce ne stă în putere pentru a menţine o guvernare democratică şi după alegeri, şi sperăm ca cetăţenii care sunt dezamăgiţi de PLDM şi PD să nu rămână indiferenţi şi să nu meargă la partidele proruse, dar să aleagă Partidul Liberal, aceasta ar însemna menţinerea guvernării democratice şi continuarea cursului european”.

Discutând despre alegerile din toamna acestui an, Mihai Ghimpu a menţionat că aceste 2 luni de campanie electorală vor fi de luptă cruntă şi dură între partidele proeuropene şi partidele proruse. “Influenţa rusească e foarte puternică în R. Moldova, mass-media rusească acoperă 80% din spaţiul mediatic, coloana a V-a e puternică, dar sper să reuşim. Avem indecişi foarte mulţi, dar sper aceştia vor înţelege că altă alternativă nu există şi vor contribui, împreună cu ceilalţi cetăţeni, la continuarea cursului european al republicii”, a mai enunţat Preşedintele PL.

Un alt subiect important care a fost discutat în cadrul întrevederii a fost situaţia Băncii de Economii. Mihai Ghimpu a explicat cum a fost pregătit furtul Băncii de Economii şi cum aceasta a ajuns în “mâna” ruşilor.

Despre agenda parlamentară a vorbit Valeriu Munteanu, Preşedintele Fracţiunii PL în Parlament. Dânsul a accentual că este important ca până la derularea campaniei electorale să fie aprobate proiectele ce ţin de politica bugetar-fiscală şi bugetul de stat. Totodată, Deputatul Liberal a vorbit şi despre importanţa adoptării proiectului de lege cu privire la finanţele publice locale şi la finanţarea partidelor politice.

Abordând subiectul situaţiei politice externe şi agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, Mihai Ghimpu a accentuat că “problema securităţii este cea mai importantă astăzi, de aceea noi, Partidul Liberal, optăm pentru aderarea la NATO, obiectiv pe care nu-l avem de acum, reieşind din situaţia creată în Ucraina, ci încă de când a fost fondat partidul”. În context, Mihai Ghimpu a menţionat şi despre sesizarea depusă de către Deputaţii PL la Curtea Constituţională cu privire la neutralitatea Republicii Moldova, întrucât “nu ne putem considera stat neutru cu prezenţa armatei ruse, care ne-a ocupat, pe teritoriul republicii, armată care se afla pe teritoriul nostru când a fost adoptată Constituţia”, a mai spus Preşedintele PL.

Corina Fusu, Prim-vicepreşedintă a Partidului Liberal, care este şi Vicepreşedinta Comisiei Cultură, Educaţie, Cercetare, Sport şi Mass-media din Parlament, a făcut o scurtă analiză a situaţiei mass-media din R. Moldova şi a accentuat problema influenţei mediei ruseşti, dar şi problema proprietăţii instituţiilor media din R. Moldova. Dânsa a accentuat că este necesar ca “instituţiile audiovizuale înregistrate în zonele off-shore să nu poată fi proprietari — beneficiari ale entităţilor de radiodifuziune private din Republica Moldova. Piaţa informaţională trebuie protejată la fel de sigur cum sunt protejate prin lege instituţiile bancare”.

Vicepreşedinta Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, Laura Tuck, a mulţumit conducerii PL şi şi-a exprimat aprecierea pentru viziunile şi obiectivele PL-ului întru asigurarea continuităţii cursului european — “Vă multumim foarte mult, apreciem mult perspectiva DVS şi, indiferent de rezultatele alegerilor, vrem să continuăm să menţinem legatura cu DVS şi să ne ţineţi la curent cu ceea ce se întâmplă în R. Moldova”.

La rândul său, Mihai Ghimpu a mulţumit delegaţiei Băncii Mondiale pentru sprijinul acordat republicii şi şi-a exprimat speranţa că acest ajutor continuu acordat Republicii Moldova va contribui la implementarea reformelor şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor republicii.

Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md

Liberalii din sect. Centru — campioni la sport în aer liber Inaugurarea monumentelor în memoria victimelor regimului comunist la Vâprova şi Selişte, Orhei