Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Conferinţa Organizaţiei Municipale Chişinău a Partidului Liberal

|versiune pentru tipar||
PL / 7 septembrie 2014 | 
Partidul Liberal

Cu 1109 delegaţi înregistraţi, din 1250, s-a desfăşurat astăzi, 7 septembrie 2014, Conferinţa Organizaţiei Municipale Chişinău a Partidului Liberal. La care a participat şi Conducerea Partidului: Mihai Ghimpu, Preşedinte al PL, Deputat, Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinte al PL, Deputaţii PL în Parlament — Valeriu Munteanu, Corina Fusu şi Gheorghe Brega, Secretarul General al PL — Ion Apostol, dar şi Preşedinţii Organizaţiilor Teritoriale ale PL din sectoarele mun. Chişinău — Veronica Herţa, Mihai Moldovanu, Iurie Dârda, Roman Sofroni şi Ana Eremei, şi Preşedinţi ai Organizaţiilor Primare din suburbiile mun. Chişinău.

Pe ordinea de zi a Conferinţei au figurat următoarele chestiuni:

După ce Conferinţa a fost declarată DESCHISĂ, delegaţii au onorat imnul Partidului Liberal — “Libertate, floare a speranţei”, Versuri: Simion Ghimpu, Muzică: Anatol Dumitraş.

“Libertatea reprezintă valoarea cea mai de preţ, fără de care nu este posibil nimic altceva! Dacă nu ai Libertate, nu ai cum să te bucuri de viaţă! Deşi suntem în sec. XXI, deşi independenţa R. Moldova a fost declarată în 1991, astăzi încă se mai dă lupta pentru Libertate! Ea este cea mai înaltă valoare a unui popor, iar pentru ea trebuie să lupţi continuu pentru ca s-o menţii! Pentru că dacă vom avea libertate, vom avea şi bunăstare, prosperitate, dezvoltare, o viaţă mai bună”, aşa a început discursul Preşedintelui Organizaţiei Municipale PL Chişinău, Dorin Chirtoacă

Dânsul a continuat că “Partidul Liberal — prin denumire, prin conţinut, prin acţiuni, s-a dovedit şi continuă a fi primul apărător al acestui pământ! Fără ezitări de a spune adevărul în orice situaţie! Ne dorim să devină realitate versurile Imnului Partidului Liberal şi vom continua să luptăm pentru a duce la bun sfârşit schimbarea pe care ne-am asumat-o!”

În raportul de activitate al Organizaţiei Municipale PL Chişinău, Dorin Chirtoacă a enumerat realizările cele mai importante din ultimii 10 ani, menţionând şi formarea Organizaţiilor Teritoriale în cele 5 sectoare ale Chişinăului. De asemenea, Dorin Chirtoacă a vorbit şi despre realizările echipei PL după ce chişinăuienii l-au ales în calitate de Primar General.

D. Chirtoacă a împărţit activitatea Organizaţiei în 3 perioade:

  1. 2004–2007
  2. 2007–2013
  3. 2013–2014

“În 2004 au fost puse începuturile formării Organizaţiei. În 2005 am participat la primele alegeri - iulie şi decembrie 2005. Aşa am devenit mai cunoscuţi şi am obţinut încrederea oamenilor. În rezultat, la alegerile din 2007 am reuşit să aducem schimbarea mult aşteptată! Partidul Liberal a venit la conducerea mun. Chişinău cu o echipa de 11 consilieri, obţinând funcţia de Primar General. Am spart gheaţa atunci, în condiţiile în care peste tot în Republica Moldova puterea era concentrată în mâinile comuniştilor”- a enunţat Preşedintele Organizaţiei Municipale PL Chişinău, Dorin Chirtoacă, cu privire la prima etapă.

“Organizarea structurilor a fost definitivată în perioada 2007–2013, atsfel am ajuns să avem o structură reprezentativă în întreg mun. Chişinău”, a afirmat Dorin Chirtoacă, referindu-se la etapa a II-a. Continuând, despre etapa a III-a, că “ astăzi PL are o structură corectă! Din Partid au plecat cei care mai aveau şi alte interese! Am restructurat Organizaţiile Teritoriale şi astăzi suntem o forţă! Fiecare Organizaţie de sector are sediu! Avem o reprezentare bună în teritoriu! Şi am reuşit să consolidăm şi activitatea suburbiilor”.

Despre realizările şi schimbările în bine realizate în mun. Chişinău după ce a devenit Primar General al municipiului, Dl Chirtoacă a menţionat că din 2007-prezent, în municipiul Chişinău “a fost evitat falimentul, au fost achitate datorii (create fără sursă de acoperire până în anul 2007) în valoare de 800 milioane lei, a fost stabilizată situaţia economico — financiară şi au fost efectuate reforme şi demarate proiecte importante”.

Dorin Chirtoacă a mai menţionat în raport că “bugetul Primăriei Chişinău s-a dublat practic faţă de cel din 2007; A fost ridicat şi inaugurat monumentul în Memoria victimelor deportărilor regimului comunist de ocupaţie; Inaugurarea bustului primarului Carol Schmidt; Continuarea proiectului de modernizare a transportului public; Alocarea a câte circa 5 milioane lei (pentru întreţinere, investiţii, reparaţii etc) pentru localităţile din componenţa municipiului Chişinău, ceea înseamnă creşterea investiţiilor în suburbii de peste 10 ori faţă de anul 2007 (sau cu peste 1000%) ş.a.”

“Cea mai importantă resursă a Partidului Liberal sunt oamenii, pentru că fără oameni, fără încrederea şi susţinerea lor nu putem face nimic din ceea ce ne-am propus! Noi trebuie să punem în valoare aceasta resursă! Avem rezultate, avem credibilitate, avem consecvenţă în activitatea noastră, căci Partidul Liberal are un mare avantaj faţă de celelalte partide din R. Moldova — PL nu are nevoie de evenimente pompoase pentru a acoperi murdăria făcută în trecut! Nu avem duble sandarde, nu avem două sau mai multe feţe! Iar acest avantaj nu-l are nici un alt partid din R Moldova. Noi nu avem nevoie să scoatem cu forţa mii şi zeci de mii de oameni în stradă pentru a încerca să demonstrăm că suntem o forţă…” — a conchis Dorin Chirtoacă, după ce a numerat cele mai importante realizări ale Organizaţiei.

Eugenia Iurco, Preşedinta Organizaţiei Municipale a Femeilor Liberale, a menţionat activităţile care au fost realizate de către Organizaţia Femeilor Liberale, printre care acţiuni de caritate pentru copii, seminare pentru membrele OFL ş.a. Dânsa a accentuat că “PL are două aripi puternice: Tineretul Liberal şi Organizaţia Femeilor Liberale. Ne dorim să rămânem o echipă puternică, cu membre ambiţioase şi competente, ca să transmitem eficient mesajulul şi ideile Partidului Liberal la cât mai mulţi cetăţeni”.

Ion Popovschi, Preşedintele Organizaţiei Municipale a Tineretului Liberal, a enunţat în discursul său că “TÂNĂR LUPTĂTOR înseamnă să dăruieşti fără să aştepţi câştigul! Înseamnă să lupţi până la capăt pentru LIBERTATE, DPREPTATE şi BUNĂSTARE. Până la urmă, tinerii au fost cei care au chemat lumea la deşteptare naţională, fie că a fost în anii ’90, fie în 2009, fie acum. Lumea nu poate să fie mai bună fără spirit de sacrificiu! TINERII SUNT SCHIMBAREA! ÎMPREUNĂ, SCHIMBAREA PÂNĂ LA CAPĂT!”

Dorin Chirtoacă a fost reales, unanim, de către cei 1109 delegaţi prezenţi la Conferinţă, în calitate de Preşedinte al Organizaţiei Municipale PL Chişinău.

Vicepreşedinţi ai Organizaţiei municipale au fost aleşi: Veronica Herţa, Preşedinta OT PL sect. Buiucani, Mihai Moldovanu, Preşedintele OT PL sect. Botanica, Ana Eremei, Preşedinta OT PL sect. Ciocana, Roman Sofroni, Preşedintele OT PL sect. Centru şi Iurie Dârda, Preşedintele OT PL sect. Râşcani. În funcţia de secretar al Organizaţiei a fost ales Oleg Poiată.

De asemenea, Conferinţa a ales membrii Consiliului Teritorial, Comisia de Cenzori şi Comisia de Etică şi Disciplină şi au fost delegaţi participanţii la Congresul al IV-lea al PL din 14 septembrie 2014.

În cadrul Conferinţei Organizaţiei Municipale PL Chişinău a fost adoptată o Rezoluţie cu privire la modificarea Legii 436 privind administraţia publică locală.

Conferinţa şi-a încheiat lucrările cu discursul Preşedintelui PL, Mihai Ghimpu — “Stimaţi delegaţi! Dragi colegi liberali! Dragi prieteni!

Permiteţi-mi, în numele Partidului Liberal, să vă mulţumesc pentru această frumoasă Conferintă, pentru puterea Partidului Liberal, care sunteţi DVS şi, în numele tuturor liberalilor din Republica Moldova, să-i felicităm pe cei care astăzi au fost aleşi în funcţie — Preşedintele Organizaţiei, Dorin Chirtoacă, vicepreşedinţi, secretarul coordonator, membrii consiliului.

Stimati colegi, în timpurile cele mai grele, atunci când drapelul cauzei naţionale a fost aruncat la pământ, noi, liberalii, şi DVS în primul rând, cei din Chişinău, l-am ridicat şi astăzi îl purtăm şi flutură deasupra Republicii Moldova! Cineva credea că tot ceea ce am început noi în ’88-’89 a murit, şi a murit şi Mihai Ghimpu ca politician. Iată că dacă-ţi iubeşti oamenii, cauza, neamul şi colegii — ideile liberale, ideile naţionale vor fi veşnice, iar trădătorii — morţi, chiar dacă trăiesc. Vă mulţumesc c-aţi rămas alături de mine ca Preşedinte al Partidului, pentru că, de fapt, lovitura a fost dată împotriva mea. De ce? Pentru ca să decapiteze Partidul, căci nici armata nu e armată daca nu are un general. Intenţia lor de a-l aduce pe Dorin Chirtoacă în fruntea partidului este minciuna Kremlinului! Când, la o şedintă, a fost întrebat grupul celor 7 “ce se va întâmpla dacă Dorin Chirtoacă va refuza să devină Preşedinte al partidului?”, atunci o doamnă cu mărgele a răspuns: “Dar ce, Hadârcă nu-i bun ca Preşedinte?” Iată că timpul a arătat că Hadârcă nu este un bun lider! Ce procent au ei? Ce rezultate? Doar trădarea!

Puterea a fost şi ramâne în adevărul istori şi în oamenii care au promovat acest adevăr! În oameni oneşti, în oameni care-şi iubesc ţara - oameni care ştiu prin ce-a trecut neamul nostru! Şi aceştia sunt adunaţi în Partidul Liberal! Noi ne-am asumat cea mai grea povară! Noi nu umblăm după mandate, după bănci, după aeroporturi. Noi avem cauza naţională şi sunt sigur că schimbarea pe care am început-o, o s-o ducem la bun sfârşit împreuna cu DVS şi în ciuda tuturor politicilor care astăzi omoară oameni în Ucraina!

Sat, neam, om — niciodată nu mor! Imperiile mor!

TRĂIASCĂ LIBERALII! TRĂIASCĂ PARTIDUL LIBERAL! LA MULŢI ANI ŞI VICTORIE LA TOAMNĂ!”

Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md

Consilul Republican al PL s-a convocat în şedinţă Conferinţa de reconstituire a Organizaţiei Teritoriale Nisporeni a Partidului Liberal