Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Ziua Independenţei Republicii Moldova celebrată la Paris

|versiune pentru tipar||
PL / 28 august 2013
Partidul Liberal

Cetăţenii Republicii Moldova stabiliţi în Franţa au celebrat la Paris 22 de ani de la Ziua Independenţei Republicii Moldova. Manifestarea a avut loc pe renumita piaţă Trocadero, în faţa Turnului Eiffel şi a fost organizată de către Clubul Liberal Paris.

Manifestanţii au amintit că partea de est a Republicii Moldova (Transnistria) se află şi astăzi sub ocupaţie străină. Au fost distribuiţi fluturaşi şi s-a afişat pancarta “Non à l’agression russe en Moldavie”. Participanţii la miting au amintit Rusiei că relaţiile între Federaţia Rusă şi Republica Moldova trebuie să fie prieteneşti şi nu bazate pe forţă.

Alexandru Leviţchi, vice-preşedintele Clubului Liberal Paris a amintit “Adevărata independenţă este cea din gândurile şi inimile noastre, doar prin schimbarea mentalităţii, trecând de la o mentalitate de homo sovieticus la una de om liber vom reuşi schimbarea până la capăt, devenind cu adevărat independenţi”.

Participanţii au susţinut începutul construcţiei gazoductului Iaşi-Ungheni, întrucât acesta este un factor de stabilizare a economiei şi securităţii republicii. Vasile Calmaţui, preşedintele Clubului Liberal Paris, a explicat schema prin care a fost creată aşa-numita datorie de 4 miliarde de dolari a Republicii Moldova către Federaţia Rusă “Gazul este livrat către Republica Moldova la preţul contractual de 400 dolari pentru o mie metri cubi. Marile uzine industriale din Transnistria consumă acest gaz şi plătesc regimului secesionist 150 dolari, care nu plăteşte nimic nici Moscovei, nici Chişinăului. Cu aceşti 150 dolari Tiraspolul îşi permite să întreţină şi întărească forţele armate, să plătească pensionarii şi să menţină preţuri mici la gaz, încălzire, energie electrică. Iar aşa-numita datorie a Republicii Moldova creşte cu 400 dolari. Guvernanţii de la Chişinău nu numai că nu fac nimic pentru a opri această schemă, dar ei întăresc financiar regimul din Tiraspol, cumpărând de acolo energie electrică”.

La manifestare participanţii au protestat împotriva recentei decizii a operatorului telefonic SFR de a scoate Republica Moldova din lista destinaţiilor la care se poate telefona pe numerele fixe în cadrul abonamentului. Juristul Petru Mircea a explicat paşii care au fost făcuţi pentru a apăra drepturile de consumator a basarabenilor şi despre şansele de izbândă în judecăţile franceze.

S-a mai menţionat că una din cauzele problemei sânt preţurile ridicate a Moldtelecomului, care cîştigă bani grei din faptul că mulţi basarabeni sunt plecaţi peste hotare şi sună acasă.

Acţiunea a fost continuată de o parte festivă în care persoanele prezente s-au bucurat de independenţa republicii faţă de fosta URSS. Artiştii au interpretat melodii patriotice şi populare, fiind încinsă şi o horă tradiţională.

La final, manifestanţii au fost invitaţi să participe la deplasarea la meciul de fotbal Anglia-Moldova care va avea loc la 6 septembrie, pe stadionul Wembley din Londra.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

PL marchează 22 de ani de independenţă a Republicii Moldova Regele dac Burebista a trecut Prutul