Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Declaratia mitingului de protest al PPCD “Cu privire la criza economica din Republica Moldova”

|versiune pentru tipar||
PPCD / 26 octombrie 2003
Partidul Popular Creştin DemocratDoi ani de guvernare comunista a adus economia Republicii Moldova intr-o stare de profunda criza. Coruptia a luat proportii ingrijoratoare, investitorii straini sunt terorizati si eliminati de pe piata. Oamenii de afaceri autohtoni sunt persecutati permanent de organele de control si de ancheta. Dreptul la proprietatea privata este calcat in picioare, sunt nationalizate intreprinderi private si se urmareste recolectivizarea agriculturii. Somajul a atins cote periculoase, iar exodul populatiei a devenit un fenomen generalizat. Taranii sunt redusi la saracie printr-un sistem dur de impozitare si lipsiti de posibilitatile de desfacere a productiei agricole.

Produsul intern brut in agricultura in anul 2003 a scazut doar in prima jumatate a anului cu sapte la suta.

Dinamica indicatorilor macroeconomici denota o tendinta ingrijoratoare spre sfarsit de an.

Criza painii, terenuri neinsamantate, blocaj financiar, cresterea preturilor la produse si servici ca urmare a cresterii preturilor la carburanti, energie electrica, gaze si telecomunicatii, situatia dezastruoasa din sectorul locativ in prag iarna sunt consecintele unei politici incompetente si mioape promovate de guvernanti.

Problema asigurarii cu grau s-a transformat intr-o problema de securitate nationala. Exportul excesiv de produse cerialiere din rezervele de stat, monopolismul si birocratismul la importul de grau au generat cozi enorme la gheretele de paine, preturi dublate la graul de import si mii de hectare neinsamantate. Aceaste conditii vor permanentiza problema painii si pentru anul viitor si implicit va aprofunda criza economica.

Insa, lovitura cea mai crunta va fi aplicata asupra populatiei, in special taranimii, prin bugetul de stat pentru anul 2004. Marirea taxei pe valoarea adaugata in agricultura cu 15%, a impozitului funciar cu 20 la suta si intrducerea TVA la utilajul agricol vor conduce la scumpirea produselor agricole, micsorarea competitivitatii lor pe pietele de desfacere si in cele din urma la falimentarea sectorului agrar.

Proiectarea unui buget de stat ireal, bazat venituri iluzorii, cum ar fi taxa de import la masini, taxarea cu TVA a intreg utilajului de import si a medicamentelor va spori povoara fiscala si asa insuportabila. Cu an asfel de buget anuntatele cresteri salariale pentru medici si pedagogi, precum si a pensiilor nu sunt decat niste promisiuni desarte si speculatii populiste.

Taxele si impozite nascocite peste noapte in culuarele puterii impovareaza pana la refuz business-ul mic si mijlociu si sugruma orice initiativa intreprinzatoare.

Trezeste ingrijorare si austeritatea bugetului asigurarilor sociale. Explozia preturilor la produsele alimentare, cresterea tarifelor la energia electrica, gaze, telecomunicatii, apa, servicii comunale, scumpirea cu 16 la suta a medicamentelor va face viata insuportabila omului simplu, in special pentru batrani si invalizi.

Avand in vedere incapacitatea cronica a guvernarii comuniste de a solutiona problemele economice si sociale, care a condus la saracie, somaj, exod al populatiei active si tinand cont de faptul ca acest guvern este cel mai corupt si birocratizat din ultimul deceniu cerem demisia in bloc acestei guvernari.

/Flux, an. VII, nr. 118 (1106), 28 octombrie 2003/
Declaratia mitingului de protest al PPCD “Cu privire la incercarile de mentinere a starii de ocupatie” Apel al participantilor la mitingul de protest al PPCD catre tarile membre ale OSCE