Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Ministerul de Interne le solicită naţional-liberalilor să lucreze în locul poliţiştilor

|versiune pentru tipar||
PNL / 6 septembrie 2012
Partidul Naţional Liberal

Pe adresa PNL a sosit o scrisoare adresata presedintelui formatiunii, in care se spune (reproducem cu toate greselile de exprimare constatate, exceptind semnele diacritice):

“In legatura cu necesitatea aparuta in cadrul examinarii cauzei penale nr.20120110535, pornita la 30.03.2012 conform semnelor calificative a componentei de infractiune prevazute de art.184 al.1 CP RM, intervenin curugamintea expedia in adresa noastra lista cu datele depline de ancheta a persoanelor care la 25.03.2012, in timpul desfasurarii marsului-sarbatoare consacrat evenimentului implinirii a 94 de ani de la unirea Basarabiei cu Rominia se deplasau in primele rinduri ale coloanei de manifestanti.

Multumim anticipat pentru colaborare.

Ofiterul SUP CPs Centru mun.Chisinau
locotenent major de politie Tentiu Svetlana”

Iata raspunsul presedintelui PNL:

“Ministerului Afacerilor Interne

Raspunzind scrisorii nr.14532 din 22.08.2012, semnata de un ofiter SUP CPs Centru, mun.Chisinau (anexam copia scrisorii primite), va declar urmatoarele:

  1. Partidul National Liberal nu a fost organizatorul Marsului unionist de la 25 martie 2011.
  2. PNL nu a inteles din scrisoare argumentul formulat de semnatar — despre ce «necesitate a aparut» = extras din primul rind al scrisorii.
  3. PNL solicita precizarea impotriva cui si in legatura cu ce fapte concrete a fost intentata cauza penala nr.2012010535.
  4. PNL solicita MAI descifrarea legata de ce fel de «semne calificative a componentei de infractiune, prevazute de art.184 al.1 CP RM», este vorba.
  5. PNL nu este organ de ancheta si nu are lucratori salarizati sa substituie angajatii publici in MAI, salarizati tocmai pentru a asigura ordinea publica si a instrumenta cazuri intimplate pe 25 martie 2012, urmare a neonorarii de catre politie a obligatiilor profesionale si legale.
  6. PNL este interesat sa afle lista politistilor, platiti din banii statului, pedepsiti in baza legii pentru ca nu au asigurat securitatea participantilor, inclusiv a membrilor PNL, la Marsul din 25 martie, cind politia le-a permis ilegal contramanifestantilor sa se deplaseze — de sub Arcul de Triumf, unde le-a fost prescris sa protesteze — spre manifestantii unionisti pasnici, care isi urmau traseul stabilit, impiedicindu-i sa isi respecte Traseul si atacindu-i fizic sub ochii lucratorilor politiei pasivi, care nu au neutralizat actiunile agresive, violente si intolerante ale unor grupuri de oameni ce s-au dedat faradelegilor si violentelor.
  7. PNL nu a asigurat filmari ale Marsului Unirii de la 25 martie si nu isi propune sa restabileasca lista persoanelor care au manifestat in primele rinduri.
  8. PNL nu si-a aranjat intr-un mod anume — dupa o anumita ordine sau schema — manifestantii care au sprijinit Marsul Unirii, organizat de reprezentanti ai Platformei civice «Actiunea-2012», persoanele manifestind dupa buna lor decizie, componenta rindurilor schimbindu-se in functie de diferiti factori.
  9. PNL solicita informatii despre tragerea la raspundere a contramanifestantilor Marsului Unirii, care s-au dedat la violente si provocari, depistate de catre functionarii institutiilor de stat, urmare a permiterii, de catre Politie, a deplasarii contramanifestantilor de la locul permis de Primarie.

Ca presedinte al PNL, vazind ce se intimpla in R.Moldova, inca incepind cu 24 ianuarie 2011, cind Politia municipala nu a respectat Dispozitia Primariei si nu a asigurat buna desfasurare a Marsului auto al Unirii, organizat de PNL, declara ca membrii PNL nu au incredere in Politia Republicii Moldova, subordonata politic partidelor de la guvernare, care dezagreeaza Marsurile unioniste si nu doresc sa le asigure tuturor cetatenilor Republicii Moldova, in special celor cu viziuni unioniste, securitatea participarii la actiuni publice legale si pasnice.

Aceasta incredere poate fi recapatata daca MAI si alte structuri competente vor investiga amanuntit si conform legii actiunile provocatorilor si ale politiei care nu a luat masuri pentru ca angajatii MAI sa isi indeplineasca obligatiile.

Partidul National Liberal cere Procuraturii Generale sa demareze actiuni pentru a investiga si instrumenta dosare in legatura cu politistii care nu au asigurat securitatea participantilor la Mars si cauzele acestor manifestari ilegale si iresponsabile ale politistilor, care au pus in pericol viata cetatenilor cu vederi unioniste din Republica Moldova.

PNL va sesiza organismele internationale in legatura cu nerespectarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale omului, lipsa statului de drept si a conditiilor pentru libera exprimare si pluralismul de opinii in Republica Moldova.

Presedintele PNL (fara nume, pentru ca nu a fost nominalizat in scrisoarea expediata de un colaborator al MAI)”

Sursa: www.pnl.md

Pe 16 septembrie, PNL va fi alături de “Acţiunea 2012”! PNL cere instituţiilor statului să respecte legea