Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Partidul Naţional Liberal la doi ani după reconstituire

|versiune pentru tipar||
PNL / 16 decembrie 2008
Partidul Naţional Liberal

Partidul National Liberal si-a tinut congresul de constituire acum doi ani, la 16 decembrie 2006, si a primit certificatul de inregistrare pe 3 februarie 2007. Aceasta i-a permis sa participe la alegerile locale din 2007 si, in raioanele unde a depus liste, a luat 5 la suta, cit era pragul electoral.

PNL si-a extins si consolidat structurile, atragind oameni noi si indecisi, care, conform sondajelor, sint intre 45 si la 55 la suta printre alegatori. Membrii PNL sint oameni care impartasesc principii nationale clare, care au convingeri liberale, democratice.

Sondajele dau PNL intre 2,7 si sub 1 (IPP), si 5–10 (Gallup si alte sondaje — ultimul, “Vox Populi noiembrie-decembrie 2008”, aratind increderea a 8 la suta din alegatori), un alt sondaj Gallup urmind sa ne fie furnizat in curind. In R.Moldova, sondajele depind de finantele partidelor sau de interesele guvernarii, careia ii sint aservite institutiile ce fac sondaje locale.

Dupa alegerile din 2007 am avut negocieri pentru crearea unui partid liberal impreuna cu liderul grupului care au constituit PLDM. Din motive neclare, aceasta nu s-a intimplat. Un grup din PNL a plecat la PLDM si negocierile au incetat.

Negocierile au fost reluate cu PLDM acum citeva luni, insa au fost suspendate — PLDM nu le-a reluat dupa aminarea solicitata. Asteptam reluarea negocierilor, insa intelegem: nu fiece partid e gata sa infrunte greutatile si piedicile pe care — intuim — le pot pune Ministerul Justitiei si CEC-ul prin interpretarea legislatiei electorale, apreciate ca discriminatorii si inadecvate.

PNL a lansat mai multe declaratii, propunind o masa rotunda, pe modelul celei din anii 2002–2003, cind Partidul Comunistilor s-a dedat derapajelor antidemocratice. Regretam ca unele partide liberale cheama selectiv alte formatiuni liberale la discutii, iar altele se arata dezinteresate de necesitatea coordonarii actiunilor contra regimului. PNL considera ca aceasta pozitie este o greseala, ale carei consecinte se vor resimti dupa alegeri.

PNL si MAE merg impreuna in alegeri, dupa care vor fuziona, in pofida capcanelor politice si juridice ce pot urma. PNL si MAE ramin deschise dialogului si pledeaza pentru un pol anticomunist. PNL si MAE nu considera ca vor da voturi comunistilor, deoarece — asa cum cunoaste si presa — PLDM, AMN si PL se declara convinse ca vor lua de la 25 pina la 52 la suta si mai mult. Adica, voturile PNL-MAE, daca nu pot merge direct in cosul democratic, vor reveni, indirect, colegilor liberali. PNL-MAE au, insa, convingerea ca vor trece pragul.

Trecerea pragului ar fi, insa, nu numai problema PNL-MAE, dar si a celorlalte partide liberale. Intr-un regim comunist nu conteaza atit pentru cine se voteaza, ci, mai ales, cine numara voturile. Consemnam pariurile puse de liderul PPCD privind cine trece si cine nu trece in Parlament.

Deputatii PNL si MAE, Vitalia Pavlicenco si Ion Neagu, au depus, si din acest motiv, initiativa legislativa de remodificare a unor prevederi ale legislatiei electorale. Efectele legislatiei vor provoca drame politice si nationale in 2009. Contextul politic si electoral este degradat, presa libera e persecutata, Opozitia nu are acces la spatiul public de dezbateri, CEC-ul nu are o viziune clara asupra aplicarii legislatiei electorale — aceasta demonstreaza ca nu exista conditii democratice pentru alegeri libere, corecte si obiective. PNL crede ca si boicotarea alegerilor, propusa pentru discutii de unii lideri de opinie, ar putea fi discutata la o masa rotunda a partidelor.

PCRM si PPCD recurg la toate metodele pentru a se reperpetua la putere, de aceea partidele de opozitie trebuie sa faca Dosarul electoral din R.Moldova si — daca vor participa la alegeri — sa fie gata sa protesteze contra fraudelor. Cazul Pro TV este o veriga din scenariul electoral odios al coalitiei PPCD-PCRM.

In general, PNL considera ca partidele necomuniste ar trebui sa aiba o pozitie coordonata in toate problemele contra guvernarii comuniste, ceea ce ar contribui la depasirea disperarii si neincrederii in societate. Aceasta ar convinge si pe observatorii, partenerii occidentali ca Opozitia este matura, ca isi poate depasi egoismul si coopera in numele interesului national si al integrarii euratlantice.

PNL a fost activ in anul care se incheie. A convocat statutar sedintele BPC si ale Delegatiei Politice Nationale, a tinut conferinte ale organizatiilor teritoriale, a creat Organizatia Femeilor National-Liberale si Organizatia Tinerilor National-Liberali, au fost alesi doi tineri vicepresedinti ai PNL.

PNL a participat la actiunile societatii civile, a initiat manifestari de 27 martie — “90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania” —, la mitinguri dedicate Zilei nationale a Romaniei. PNL a desfasurat Sarbatoarea de 9 Mai — Ziua Europei, a sprijinit Marsul presei libere, a depus, de Ziua Independentei, cu echipa nationala a PNL, flori la Monumentul lui Stefan cel Mare si Sfint, a participat la Dezbaterile publice sustinute de Uniunea Jurnalistilor la Chisinau si in raioane, la proiectele IRI si NDI, a protestat contra adoptarii Conceptiei Securitatii Nationale, tinerii au trimis un mesaj summit-ului NATO de la Bucuresti.

Tinerii national liberali au ocupat locul doi, apoi intii, la Tirgurile aripilor de tineret ale partidelor. OTNL a avut mai multe initiative soldate cu actiuni la care au participat mai multe partide, inclusiv un turneu de fotbal, de 1 iunie, cu finalitate filantropica.

PNL nu a manifestat egoism si a sprijinit initiativele altor partide liberale, desi indemnurile lor publice nu au coincis intotdeauna cu actiunile concrete — indiciu al imaturitatii clase politice.

PNL a participat la campania de alegeri pentru Parlamentul Romaniei, sprijinindu-l pe scriitorul Nicolae Dabija, membru al PNL-Romania si al PNL-Moldova, raminind fidel principiului omogenizarii clasei politice romanesti de pe ambele maluri ale Prutului.

In acest an Eleonora Cercavschi, membru al BPC al PNL, directoarea Liceului “Stefan cel Mare si Sfint” din Grigoriopol, cu sediul la Dorotcaia, Dubasari, a primit Premiul pentru Democratie “Ion Ratiu-2008”, care i-a fost inminat pe 4 decembrie la Washington, pentru cariera dedicata apararii drepturilor copiilor la studii de calitate si promovarea valorilor democratice.

Consilierul PNL Mihai Severovan in Consiliul Municipal Chisinau a avut mereu o pozitie corecta, a dat dovada de verticalitate si profesionalism, fiind unul dintre cei mai implicati consilieri municipali.

PNL are un site, pe care se regasesc toate comunicatele de presa si declaratiile partidului. Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, are un blog — www.pavlicenco.md. Sfirsitul acestui an coincide cu sfirsitul unei legislaturi. Deputatul Vitalia Pavlicenco a facut peste 500 de interpelari, a avut mai multe initiative legislative, inclusiv anularea vizelor pentru cetatenii tarilor-membre ale UE la intrarea in R.Moldova, a colectat 13 semnaturi ale deputatilor pentru modificarea art.11, privind neutralitatea, si 26 de semnaturi pentru modificarea art.13, privind denumirea limbii de stat in Constitutie. Pentru prima oara, in acest Parlament, datorita deputatilor Vitalia Pavlicenco si valeriu Cosarciuc s-a discutat iesirea R.Moldova din CSI.

PNL va continua unificarea fortelor democratice si dupa alegerile din 2009.

Serviciul de presă al PNL
PNL se bucura de increderea a 8 la suta dintre cetateni La Sîngerei s-a constituit filiala raională a OTNL