Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Discursul lui Valeriu Streleţ, vicepreşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, în cadrul şedinţei de inaugurare a sesiunii de primăvară-vară a Legislativului

|versiune pentru tipar||
PLDM / 12 februarie 2015
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Onorat Parlament,
Stimaţi colegi,

Suntem astăzi la un început de sesiune parlamentară, care întruneşte suficiente criterii pentru a fi calificată drept o sesiune decisivă pentru soarta de mai departe a Republicii Moldova. Circumstanţele politice sunt la un punct de maximă tensiune, iar forţele politice anti-europene din interior şi din afară vor exploata cu sârguinţă dificultăţile existente, în tendinţa de a stoarce profit politic maxim din problemele curente ale oamenilor. Cinic şi fără scrupule, executând literă cu literă instrucţiunile din manualul de destabilizare, pe care au jurat colectiv în cadrul unei excursii recente la Moscova, aceşti apologeţi ai panslavismului vor jubila la fiecare problemă cu care se vor confrunta cetăţenii noştri şi vor blama orice reformă reuşită care ne va apropia de civilizaţia europeană. Din păcate, misiunea lor este facilitată de scindarea forţelor politice pro-europene, care au obţinut victorie în alegerile din 30 noiembrie, şi de faptul că ne aflăm în epicentrul unor evenimente de anvergură istorică într-o perioadă decisivă de transformări cu implicări regionale şi globale.

În aceste condiţii, sunt profund convins că cuvintele de ordine de care trebuie să ne ghidăm noi, toţi politicienii responsabili, pentru soluţionarea problemelor în perspectivă scurtă şi medie de timp, sunt: sinceritate, implicare, fermitate, eficienţă.

Avem nevoie de în primul rând de SINCERITATE şi încredere în relaţia cu cetăţenii noştri care ne-au ales şi au investit speranţe în capacitatea noastră de a le garanta un trai mai bun şi încredere în ziua de mâine. Trebuie să le spunem cu sinceritate oamenilor că am făcut şi mai facem încă tot ce ne este în puteri, pentru a asigura o guvernare pro-europeană eficientă, astăzi urmând un important test de rezistenţă al angajamentelor unor partide care şi-au afişat cu ardoare europenismul şi spiritul reformist. Trebuie să recunoaştem sincer în faţa oamenilor că am comis şi erori pe care le regretăm şi suntem decişi să le corectăm. Şi cel mai important — avem nevoie de SINCERITATE şi încredere în relaţiile cu partenerii de guvernare, atât cei care au semnat acordul de Alianţă, cât şi cei care vor susţine viitorul guvern pro-european. Sper şi vreau să cred că toată lumea a înţeles: cotonogeala reciprocă, şantajul şi populismul ieftin sunt contraindicate într-o alianţă de guvernare democratică şi proeuropeană.

Mai mult ca oricând avem, astăzi, nevoie de IMPLICAREA fiecărui politician responsabil şi de unitatea clasei politice în numele găsirii soluţiilor la probleme majore, unele fără precedent de complicate, care ne stau în faţă. Ambiţiile personale, calculul politic cinic şi pragmatic, invocarea falselor preocupări pentru soarta anumitor categorii de cetăţeni trebuie să fie substituite prin implicare şi atitudine responsabilă a tuturor politicienilor care se pretind a fi oameni de stat. Iluziile unora că ar putea pescui voturi şi raiting politic în apele tulburi ale instabilităţii, prin aprofundarea acesteia, îi pot duce la pierzanie şi pe ei, şi ţara.

Este deosebit de important să urmăm cu FERMITATE cursul politic în numele căruia am început în 2009 marile schimbări. Nu a fost simplu nici până acum, dar înţelegem că momentele cruciale încă ne sunt în faţă. Integrarea europeană a Republicii Moldova încă nu a atins punctul de ireversibilitate, chiar şi dacă credeam în acest fapt la 03 iulie anul trecut, când am ratificat Acordul de Asociere. Ne convingem că europenizarea nu poate fi asigurată doar prin semnarea şi ratificarea unor documente, acest proces profund trebuie confirmat prin acţiuni consecvente şi paşi concreţi de promovare a reformelor. Dacă vom împărtăşi cu FERMITATE această abordare — vor veni şi rezultatele: va fi eliminată marea corupţie şi economia tenebră, va creşte economia şi oamenii vor trăi mai bine. Doar astfel vom putea rezista atacurilor şi strategiilor celor care ne doresc ancoraţi pentru totdeauna în plasa unor ambiţii neo-imperiale post-sovietice. Trebuie şă fim fermi în implementarea promptă, pas cu pas, fără abateri şi tărăgănări a Agendei şi Acordului de Asociere. Doar în aceste condiţii, propaganda anti-europeană promovată prin puzderia de televiziuni şi radiouri moscovite îşi va frânge în disperare săbiile, suferind eşec.

Şi desigur, mai mult ca niciodată, oamenii aşteaptă de la noi EFICIENŢĂ, REZULTATE. Nu mai avem timp pentru ezitări şi urmează să ne mobilizăm exemplar pentru a aduce în viaţa tuturor cetăţenilor ţării schimbări pozitive şi sesizabile. Lista temelor pentru acasă este foarte lungă, iar reperele din foaia de parcurs de implementare a agendei de asociere ne semnalizează că suntem deja în întârziere. Încă nu critică, dar avem multe de recuperat. Sarcina primordială, astăzi, la o distanţă de 76 de zile de la alegeri, este investirea unui guvern cu puteri depline. După care, va trebui să muncim mult, prompt şi eficient pentru:

Am enumerat doar principalele priorităţi şi lista nu este nici pe departe completă.

În aceste condiţii, noi, liberal-democraţii conştientizăm în toată amploarea profunzimea problemelor existente şi responsabilitatea care ne revine pentru depăşirea provocărilor globale care ne sunt în faţă. De fapt, aşa am fost noi întotdeauna: în 2009, când a fost necesar să ne asumăm conducerea guvernului în situaţia extrem de dificilă, care au determinat alte forţe politice să şovăie, optând pentru funcţii mai comode. Aşa a fost şi pe toată durata activităţii parlamentului de legislatura precedentă, când am atras asupra noastră tiruri de critică nimicitoare pentru acţiuni consecvente, care au dus, în final, la libertatea de deplasare a cetăţenilor şi asocierea cu UE. Aşa va fi şi acum — ne vom asuma responsabilitatea pentru guvernarea ţării împreună cu partenerii de Alianţă şi vom merge înainte pentru atingerea obiectivelor de bunăstare şi siguranţă a oamenilor prin integrare europeană.

Îmi doresc şi Vă doresc, stimaţi colegi, o sesiune cât mai productivă, constructivă şi calmă. Să ne dea bunul Dumnezeu raţiune şi putere să aducem oamenilor Moldovei o viaţă mai bună, un solid sentiment de mândrie naţională şi încredere în viitor!

Va mulţumesc pentru atenţie!

Sursa: www.pldm.md

PLDM a definitivat lista candidaţilor la funcţia de ministru Mesajul lui Iurie Leancă în şedinţa în plen a Parlamentului, 12 februarie 2015