Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Adresarea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 21 mai 2013
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Stimaţi concetăţeni!

Nu au mai rămas nici un fel de dubii că ultimii patru ani au fost distruse în serie şi deschis toate instituţiile democratice ale statului Republica Moldova. Puterea în persoana clanurilor oligarhice şi corupte oprima drepturile civice, anula libertatea de exprimare, lua sub control corupt total sistemul judiciar şi limita în mod deschis dreptul la vot al sutelor de mii de cetăţeni.

În ultimele zile, această rebeliune antidemocratică a căpătat toate nuanţele unei crime directe şi dure împotriva sistemului constituţional. Una dintre instituţiile puterii – Curtea Constituţională – a trădat principiul independenţei şi a trecut deschis de partea intereselor particulare ale Partidului Democrat şi liderilor lui.

În ore numărate, această instituţie s-a transformat într-o maşină de luare a deciziilor care contravin intereselor societăţii şi chiar legislaţiei. Componenţa CC, reprezentată exclusiv de cetăţeni ai României, nu lasă loc de îndoieli referitor la ale cui interese le apără. Practic, toată societatea, toată ţara a ajuns în captivitatea unei grupări mascate în mantii de judecător, care fac justiţie după regulile lumii criminale.

În această situaţie excepţională, Partidul Comuniştilor apelează către deputaţii din Parlament cu iniţiativa de a adopta urgent o lege care ar permite demiterea in corpore, în conformitate cu Constituţia, a componenţei actuale a Curţii Constituţionale şi readucerea instituţiei în cîmpul legal. Partidul Comuniştilor consideră că doar stoparea imediată a activităţii antistatatale a componenţei actuale a Curţii Constituţionale va garanta restabilirea democraţiei în Moldova şi organizarea unor alegeri anticipate libere, corecte şi democratice.

Partidul Comuniştilor consideră că, în această situaţie de uzurpare a puterii de stat, este necesar de a analiza posibilitatea instituirii situaţiei excepţionale în ţară, ca ultimă măsură efectivă şi democratică de apărare a constituţionalităţii şi a drepturilor societăţii. Noi, comuniştii Moldovei, înţelegem foarte bine că în aceste clipe se hotărăşte soarta Republicii Moldova şi a suveranităţii poporului moldovenesc.

Apelăm către deputaţi să depăşească interesele înguste de partid şi divergenţele politice, pentru a împiedica oligarhii şi uzurpatorii de la putere să-şi îndeplinească scopurile în detrimentul intereselor Republicii Moldova.

Pionierii, viitorul partidului şi al ţării Declaraţia Partidului Comuniştilor din Republica Moldova